Na tej strani bomo objavljali vse novice v zvezi s koronavirusom. Slikovno gradivo najdete v galeriji.

VSE NAJNOVEJŠE INFORMACIJE O UREPIH

RS GOV.SI

NIJZ

 

POSTOPNO OŽIVLJANJE NAŠIH DEJAVNOSTI, 18. 5. 2020
Po preklicu epidemije koronavirusa počasi začenjamo z oživljanjem naših aktivnosti v društvu. Odločili smo se, da najprej začnemo z dejavnostmi na prostem. Tako po ustaljenem urniku že potekajo treningi v igrah petanke in kegljanja s kroglo na vrvici, ter kolesarjenje. V naslednjem mesecu pa tudi pohodi. Vse v skladu navodil NiJZ.

OBVESTILO, 14. 5. 2020

Vlada je dne 14. maja sicer preklicala epidemijo nalezljive bolezni covid-19, ki je bila razglašena 12. marca. Ker pa nevarnost širjenja ostaja, so nekateri ukrepi še v veljavi. Tako so še naprej do nadaljnjega odložene naše načrtovane skupne aktivnosti, zaprta ostaja tudi pisarna. Izjema je zaenkrat društveno kolesarjenje s katerim smo pričeli in poteka v skladu z navodili NIJZ. Vsa morebitna vprašanja v zvezi našega delovanja sporočite na dudtoplice@gmail.com

Ostanite odgovorni. Ostanite zdravi!

ODPOVED NAŠIH DEJAVNOSTI

Ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa (covid-19) v Sloveniji, se vse naše dejavnosti v društvu povezane z druženjem med člani, do nadaljnjega odložijo. Zaprta je tudi pisarna.
Pazite nase in na druge. Ostanite zdravi.  

Podturn, 12. 3. 2020
predsednik društva Dušan Kraševec  –  041 792 878 – dusan.krasevec@siol.net

************************************************************************

NAŠE GIBANJE V ČASU KORONE

FOTOGRAFIJE NA

 

ZAKONCA IVEKOVIĆ  Prebolela sva korono Revija ZARJA

POZDRAV IZ OSAME

»PROGRAM STAREJŠI ZA STAREJŠE«

V obdobju pandemije koronavirusa, 14. 4. 2020

V času razglasitve pandemije koronavirusa in sprejetih ukrepov so se v težkem položaju znašle predvsem ranljive skupine, kamor spadamo tudi starejši. Torej v teh časih je še posebej hudo starejšim, ker nam zaradi izolacije dnevi še počasneje minevajo.

Zaradi tega smo že ob začetku pandemije pozvali vse naše prostovoljce,  da so še bolj pozorni na starejše v svojem okolju. Če bi zaznali kakšnega posameznika, ki bi karkoli potreboval (dostavo hrane, zdravil ali karkoli nujnega), bi skupaj s pomočjo občine, CZ in drugih nevladnih organizacij, poiskali rešitev.  V večini ne kontaktiramo osebno.  Pokličemo starejše, jih vprašamo, če kaj potrebujejo in na ta način ohranjamo socialni stik. Najbolj so veseli pogovora.

Nekatere naše posameznice tudi pridno šivajo maske za lastne potrebe, za potrebe ožjih družinskih članov, sosedov, prijateljev in znancev. Narejene so z ljubeznijo, v pomoč  tistim, ki jih potrebujejo.

Dragi prostovoljci.  Zelo smo ponosni na vas, ker s svojim prostovoljnim delom združujete in pomagate. Ste naša podaljšana roka, saj ste v neposrednem stiku z upokojenci in s pogovorom, obveščanjem po telefonu in spodbudno besedo skrbite za boljše počutje starostnikov. Hvala za požrtvovalno delo in vaš čas, ki ga posvečate za ta namen.

Upam, da se kmalu vidimo in nadaljujemo naša druženja. Do takrat pa ostanite zdravi, ob težkih samotnih trenutkih pa se spomnite preteklih lepih dni.

Koordinatorka projekta:                                                            Predsednik DU:

Slavica Strajnar, l. r.                                                                 Dušan Kraševec, l. r.

CIVILNA ZAŠČITA DOLENJSKE TOPLICE

Koristne informacije

V POSAMEZNI RUBRIKI KLIKNITE NA POVEZAVO ZA DOSTOP DO INFORMACIJ
KORONAVIRUS – POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI
NIJZ.SI
AKTUALNI PODATKI NA PORTALU GOV.SI
GOV.SI
DNEVNO SPREMLJANJE OKUŽB S COVID-19
NIJZ.SI
IZDELAVA PRALNIH BOMBAŽNIH ZAŠČITNIH MASK
UKCLJ.SI
HIGIENSKO UMIVANJE ROK
GOV.SI
RAZKUŽEVANJE ROK
POVEZAVA – ROKE MORAJO BITI PRED RAZKUŽEVANJEM POPOLNOMA SUHE!!!
barjans.si
UPORABA ZAŠČITNIH MASK – VIDEO
UKC Ljubljana
ODSOTNOST IZ DELA – SITUACIJE
POVEZAVA – SPREMLJAJTE AKTUALNE INFORMACIJE!!!
GOV.SI
NAVODILA ZA IZOLACIJO – BOLNIKE, KI NE POTREBUJEJO BOLNIŠNIČNE OBRAVNAVE
NIJZ.SI
PRAVILNA HIGIENA KAŠLJA
GOV.SI
SIMPTOMI OKUŽBE S COVID-19
GOV.SI
VLADNI UKREPI
GOV.SI
#tosemjaz – e-SVETOVALNICA ZA MLADE
tosemjaz.net
KORONAVIRUS IN STAREJŠI
NIJZ.SI

ZAŽIVEL JE ČVEKIFON – #OSTANIDOMA IN POKLIČI 080 38 07

https://www.simbioza.eu/sl/2019/novice/zazivel-je-cvekifon-ostanidoma-in-poklici-080-38-07

UPOKOJENCEM, KI IMAMO POKOJNINO NIŽJO OD 700 EVROV, OD 130 DO 300 EVROV DODATKA, 24. 3. 2020

Med ukrepi za blažitev posledic zaradi epidemije koronavirusa je tudi solidarnostni dodatek za upokojence. Prejemniki pokojnin v višini do 500 evrov bomo prejeli 300 evrov dodatka, tisti s pokojnino, ki znaša več kot 500, a ne več kot 600 evrov, bomo upravičeni do dodatka v višini 230 evrov, tisti s pokojnino, ki znaša več kot 600, a ne več kot 700 evrov, pa do dodatka v višini 130 evrov. Prejeli ga bomo 15. aprila.
Solidarnostni dodatek se ne bo zavedel med osebne prihodke posameznika tako, da bi kakor koli vplival na upravičenost do ostalih socialnih pomoči in pomoči na domu in na dohodnino.

PREPOVED JAVNEGA ZBIRANJA

V imenu Vlade RS vas obveščamo, da zaradi epidemije bolezni COVID-19 od 20. 03. 2020 od 00:00 ure dalje velja začasna prepoved javnega zbiranja. Pomagajmo sebi in drugim. Skupaj zmoremo. Dodano: 20. 3. 2020

PRIPOROČILO

Glede na to, da smo mi najbolj ranljiva skupina pripročamo tistim, ki nimate druge možnosti:

za vse morebitne potrebe po prevozih, kot je določila občina pokličite njih na spodnji dve številki,
za ostale potrebe pokličite svojega poverjenika ali pa vodstvo društva ( glej pod kontakte ) ali
Koordinatorko projekta starejši za starejše: Slavka Strajnar – 031 292 908 – slavica.strajnar@gmail.com

Ti si bodo vaše potrebe zabeležili in jih posredovali naprej.

Osebno kontakti niso zaželjeni!

predsednik Dušan Kraševec

SPOROČILO ŽUPANA ZA POMOČ PRI DOSTAVI

Spoštovani občanke in občani,
Epidemija koronavirusa je zelo resna situacija, saj proti tej bolezni zaenkrat še ni zdravila. Vlada RS je z namenom zajezitve širjenja sprejela vrsto ukrepov, ki niso prijazni do vsakdanjega življenja, so pa nujni, zato vas prosim, da jih upoštevate. Največ lahko naredimo sami na način, da se izogibamo tesnejšim stikom z ljudmi v naši okolici in skrbimo za lastno higieno, predvsem je pomembno temeljito umivanje rok.
Kljub preventivnemu obnašanju pa se lahko vseeno zgodi, da boste potrebovali pomoč.
Če vam bo zdravnik odredil omejeno gibanje in zato ne boste smeli po osnovna živila v trgovino ali v lekarno po zdravila, bomo poskrbeli za dostavo na vaš dom.
Pokličete lahko na naslednji telefonski številki:
041/408-555, Franc Vovk, župan
040/556-877, Primož Žlak, poveljnik Občinskega štaba civilne zaščite
Želim vam vse dobro.
Vaš župan,
Franc Vovk
Dolenjske Toplice, 16. 3. 2020

Pripis za  člane našega društva

Za druge potrebe lahko pokličete tudi

Koordinatorko projekta starejši za starejše:
Slavka Strajnar – 031 292 908 – slavica.strajnar@gmail.com

ali svojega poverjenika!

SPOROČILO ZA NAŠE POVERJENIKE IN ANKETARJE

Pozdravljeni poverjeniki in anketarji

Smo v času epidemije in smo najranljivejša skupina za okužbo. Zato moram biti še posebej pazljivi in se ne družiti. Ker pa vemo, da so med nami tudi člani, ki sami ne zmorejo določenih opravil, jim moramo pomagati.

Pomagali pa jih bomo tako, da jih kontaktiramo (ne osebno) in jih povprašamo po potrebah. Zbrane podatke nato posredujte koordinatorki projekta starejši za starejše: Slavka Strajnar – 031 292 908 – slavica.strajnar@gmail.com

Pazite nase in na druge, ne družite se! Razen na družbenih omrežjih!!

Predsednik Dušan Kraševec

Klicni center za informacije o koronavirusu – 080 1404

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550

Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.

Pokličite 080 1404

Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2

https://www.nijz.si/sl

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

Epidemiološko stanje se hitro spreminja in le skupaj lahko pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe z novimo koronavirusom SARS-CoV-2. Situacija, ki smo ji izpostavljeni je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno. Vsi skupaj in vsak posameznik mora delovati odgovorno in preventivno za skupno dobro. Izjemnega pomena je dosledno upoštevanje higienskih navodil.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.