Brez kategorije

LETNA POROČILA O DELU DRUŠTVA

Fotografije najdete v galeriji ali v posameznih opisih dogodkov v prispevkih. Lektorirala Marija Andrejčič.

PROJEKT STAREJŠI ZA STAREJŠE

Večina starejših v Sloveniji si želi preživeti starost doma, v svojih lastnih gospodinjstvih. Zaradi tega se je razvil projekt medsebojne pomoči starejših, da bi lahko čim dlje ostali v domači oskrbi. V sedanji obliki teče od leta 2004. Bistvo programa je v tem, da starejši prostovoljci obiščejo vse starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašajo o tem, kako živijo in jim poskušajo organizirati pomoč, če jo potrebujejo. Tudi Društvo upokojencev Dolenjske Toplice že 14-to leto izvaja projekt »Starejši za višjo kakovost življenja doma« ali krajše »Starejši za starejše«. Poleg koordinatorja pri delu pridno pomaga 29 prostovoljcev, ki obiskujejo občane, kateri so se želeli vključiti v projekt SZS in nudijo različne oblike pomoči vsem, ki so pomoči potrebni.
Od začetka izvajanja projekta je bilo anketiranih 653 občanov starejših od 69 let. Prostovoljci smo v letu 2021 obiskali 267 občanov in opravili 550 obiskov. Na novo smo obiskali in anketirali 22 občanov starejših nad 69 let, 2 pa nista želela sodelovati v projektu. Tudi različne oblike pomoči, ki jih nudijo prostovoljci na terenu so se izvajale v manjši meri kot pretekla leta, saj je bilo več ali manj druženje omejeno. Pomoči izvajamo v obliki dostave iz trgovine, prevozi, druženje, telefonska pomoč, družabne igre, sprehodi itd. Kljub temu pa je bilo opravljenih 402 različnih pomoči, ki so jih nudili prostovoljci 116 občanom. Večina prostovoljcev ne kontaktira osebno z občani. Pokličemo starejše in pokramljamo z njimi in se dogovorimo za obliko pomoči.
Ob sproščanju ukrepov zaradi pandemije covid 19 pa smo uspeli organizirati obvezno izobraževanje prostovoljcev v okviru programa SZS. Predavanje je bilo dne 2. 7. 2021 na temo »Odnos in pristop do starejših!«. Predavala je ga. Ismeta Mujanovič. Predavanja se je udeležilo 20 prostovoljcev DU DT, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov (maske, razkužila, varnostna razdalja).
Ugotavljamo, da vse več starejših potrebuje prevoz v samih Dolenjskih Toplicah, kakor tudi v okoliških naseljih, in sicer do zdravnika, trgovine, lekarne… Večina si želi dom starejših v Dolenjskih Toplicah, ali pa varovana stanovanja. Nekateri pogrešajo tudi pločnike v svojih naseljih. Čeprav so bile nekatere aktivnosti okrnjene, pa ugotavljamo, da smo glede na situacijo naredili veliko. Še naprej se bomo trudili pomagati kakor vemo, znamo in kar zmoremo.

Koordinatorica Slavica Strajnar

HUMANITARNOST, TAJNIŠTVO

Čeprav smo vsi mislili, da bomo letos lažje zadihali in se bolj sproščeno gibali, ta presneta corona kar noče popustiti.

A kljub vsem omejitvam je pisarna oziroma tajništvo delovala, saj je bilo potrebno opraviti vsa dela, precej pa smo jih naredili od doma – kot je sedaj priporočeno. Kadar so razmere dovoljevala smo imeli odprto pisarno in smo se izmenjavali v dežurstvu (Ida, Martina in Ivan). Strogo smo se držali predpisov NIJZ.
Pripravili smo gradivo za razpise Občine in ZDUS-a, zbrali smo vse potrebne priloge in jih posredovali ustreznim naslovom, da smo upravičili nakazana sredstva.
Vsem jubilantom smo ob njihovem prazniku poslali na dom čestitko z lepimi željami. Vse jubilante nad 90+ smo obiskali in jih skromno obdarili. Uspelo nam je pripraviti srečanje lanskih jubilantov, letošnje pa smo morali prestavili na prihodnje leto.

Konec leta smo za naše člane 80+ in bolne pripravili 155 novoletnih paketov, katere so jim naši poverjeniki razdelili.
Upamo in si želimo, da bo prihodnje leto izzvenela ta corona in se bomo lahko več družili.
Prav prijetno je, če se oglasite v pisarni in poveste kaj se dogaja na terenu, veseli smo vsake pohvale in tudi pozitivne graje. Na koncu naj zapišem še, da je Martina polepšala našo pisarno z deli naših ustvarjalk, kar je razvidno iz zgornje fotografije.

Ida Perme

IZOBRAŽEVANJE

Pri vseh aktivnostih je bilo okrnjeno delovanje zaradi epidemije. V povezavi z VEČGENERACIJSKIM CENTROM SKUPAJ smo izvedli delavnico Kompostiranje na vrtu. Kompostnik so pripravili na vrtu Antonije in Ivana Avguština (10.5.2021). Gostitelja delavnice sta priskrbela večino materiala za izdelavo kompostnega kupa. Vodila jo je Suzana Plut.

Z enim dogodkom smo se vključili v TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA (6.9. do 10.10.2021 ). Pohodniška skupina je organizirala pohod iz Črmošnjic ob Divjem potoku, preko Ašelic na razgledne stene in nazaj. Dogodka se je udeležilo 17 navdušenih članov. Letos je bila 26.obletnica TVU-ja. Naše društvo je letos sodelovalo že sedemnajstič.
Z RIC-em Novo mesto sodelujemo zelo dobro. Naš člani so se udeleževali vseh oblik izobraževanja, ki jih je ponudil RIC v Dolenjskih Toplicah. Najbolj pa so bile obiskane ZNANSTVENE KAVARNE in predavanja ali delavnice VEČGENERACIJSKEGA CENTRA SKUPAJ.

Milica Lukšič, vodja Sekcije za izobraževanje

KULTURA

Zaradi covid – 19 je bilo veliko načrtovanega odpovedanega. Nismo obeležili kulturnega praznika, nismo praznovali dneva žena, nismo pripravili s srečanja starejših občanov. Sekcija za kulturo je pripravila krajši kulturni program na zboru članov. Sodelovali so naši literati, program pa je vodila naša pesnica Anica Volf. V glasilu Vrelec ( štev. 260 -letnik 23/2 ) so bile med ostalimi pesmimi objavljene tudi pesmi naših literatov pod naslovom Naši ustvarjalci ob mesecu kulture (Marija Tomažin, Ana Volf, Minka Pečaver in Anton Aš ). V Vrelcu(261/21- letnik 23/3 ) sta bili poleg prispevka M. Lukšič » Z besedo iščemo in ustvarjamo lepoto« objavljeni še pesem Ane Volf Praznik Žena in zgodba Marije Pečaver Čokolada. V BILTENU DU 2021 so bile objavljene pesmi Ane Volf, Marije Tomažin, Minke Pečaver in Antona Aša.
Na fotografski natečaj Komisije za tehnično kulturo » ŽIVŽAV NA ULICI » je prispelo 73 fotografij. Fotografija Elice Pavlič PLES je bila izbrana kot najboljša. Elica je sodelovala še na dveh virtualnih razstavah ZDUS-a Utrinki s potepanj v naravi in Bogastvo jeseni.

Na zaključku projekta VGC SKUPAJ v Hudičevem turnu v Soteski je naša slikarka Vera Lukšič razstavljala dve sliki. Sodelovala je še na Ex-temoru v Straži in Dolenjskih Toplicah. V oktobru se je zbralo v Izoli v hotelu Delfin 36 slikarjev iz vse Slovenije na LIKOVNI KOLONIJI ZDUS 2021. Ustvarjali so na temo »Svetloba Mediterana« pod mentorstvom akad. slikarja mag. Uroša Potočnika. Slikarske kolonije se je udeležila naša članica Rezka Arnuš.
16. 9.2021 smo pripravili in izpeljali literarni večer »SREČANJE LITERATOV SENIORJEV SOSEDNJIH OBČIN«. Nastopilo je 9 literatov iz DU Straža, DU Žužemberk, DU Semič in DU Dolenjske Toplice. Prireditev je bila na občinski ravni. S pesmimi so jo popestrile ljudske pevke Rožce in mlada pevka Ilona Čih Zupančič.

Marija Tomažin je poživila dogajanje na kostanjevem pikniku z recitacijami in petjem.
Na srečanju literatov PZDU v Semiču ( 27.10.2021.) sta nastopili naši pesnici Marija Tomažin in Minka Pečaver Potočnik. Pesmi Ane Volf je prebrala Blažka Tomaževič, ki je prireditev vodila.

Predstavitev knjige Marije Tomažin » Moje pesmi – moje življenje« na četrtkovem srečanju US ( Univerze za starejše ) na RIC Novo mesto (28.10.2021) je vodila Nežka But. Prireditev je bila na medobčinski ravni, popestrile so jo ljudske pevke Rožce.
Naša literatka Minka Pečaver P. je poslala svojo zgodbo »Sošolka« na regijsko srečanje literatov seniorjev Dolenjske, Bele krajine in Posavja » V zavetju besede«. Bilo je na zoom povezavi ( 20.9.2021). Na literarni natečaj »Lepota besede » v Črnomlju je Minka Pečaver poslala zgodbo Tri ure zaljubljena. Njena zgodba je objavljena v knjižici LEPOTA BESEDE 16. Udeleženka je dobila priznanje JSKD za sodelovanje. Zgodbo Tri ure zaljubljena je Minka Pečaver prispevala za LIKUS-ov zbornik 2021.

Milica Lukšič, vodja sekcije za kulturo

DRUŽABNE DEJAVNOSTI

Nenehne slabe informacije povzročajo strah, tesnobo in zaskrbljenost. Zato si je kar 173 članov našega društva tekom leta 2021 poskušalo vsaj malo popestriti turobne dneve. Z brezplačnim vlakom smo nadaljevali naša potovanja začeta v letu 2021.
V mesecu marcu smo bili v Sevnici. Sprehodili smo se po starem mestnem jedru in se povzpeli na grič, kjer se bohoti mogočen grad. Navdušeni smo bili nad zaprtimi hodniki s stropnimi arabeskami, zanimivimi grajskimi prostori in spoznali njegovo bogato zgodovino. Čudovite pohodne in kamnite poti so nas popeljale po renesančno¬-baročnem parku s prekrasnimi pogledi na reko Savo, na mestno jedro in okolico z mogočnimi drevesi in energijskimi točkami.

Končno spet maj, še vedno tako zelen in dišeč in končno spet dan, ko smo se lahko zbrali v večjem številu in se podali našemu novemu izzivu naproti. Tokrat na Gorenjsko. Naš izziv je bil Bled. Srečali smo se s predstavniki društva upokojencev Bled, si izmenjali izkušnje, nas pogostili in se ponudili, da nas popeljejo po njihovem mestu.
Razvajali smo se s čudovitimi pogledi in razgledi na Blejsko jezero, Alpe, se sprehodili po jezerski promenadi, si privoščili kavico in blejsko »kremšnito«, nekateri so se povzpeli na Blejski grad, nekateri pa se s tradicionalno pletno odpeljali na Blejski otok.

Naš junijski izziv je bil poletno obarvan. Bili smo v Kopru, šestem največjem mestu v Sloveniji. Blesti po bogati kulturni dediščini, kateri pečat so ji dali Benečani. Pravijo, da ko pridete v Koper, pridete tja, kjer je sonce doma. In res smo uživali v soncu, morski energiji, s pogledi na Luko Koper in s sprehodi po starem mestnem jedru.

V mesecu juliju je bil za nami še en nepozaben dan, tokrat preživet v Kamniku. Nekaj starih, nekaj novih obrazov in druščina tako kot vedno, razigrana in nasmejana. Kamnik, mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Sprehod po najlepši ulici Šutni, ki jo krasijo značilni izseki in druga obrtna znamenja, saj je bil v zgodovini Kamnik pomembno trgovsko mesto, z živahno obrtno dejavnostjo, je bil prav zanimiv. Povzpeli smo se na manjšo vzpetino nad mestom, Grad Zaprice.

Naše septembrsko druženje in vožnjo z vlakom smo povezali z romanjem na Brezje. Prijave so kar deževale in spet se nas je na železniški postaji v Novem mestu zbralo lepo število. Petkovo jutro je že dišalo po jeseni, pa vendar je bilo še prijetno toplo.
Odpeljali smo se do Ljubljane, presedli na vlak za Jesenice, v Lescah presedli na avtobus za Črnivec, še malo peš poti in že smo bili na Brezjah. Udeležili smo se sv. maše v baziliki, nekateri so se zadržali v Marijini kapeli z njeno znamenito sliko. Polni posebnega doživetja smo se vrnili iz bazilike, se sprehodili po urejenem parku s kipom svete družine, velikim križem in si ogledali razstavo fotografij ob 25. obletnici obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji.

Lahko rečem, da je bilo leto 2021 leto gradov, saj smo obiskali kar štiri in s pomočjo lokalnih vodičev spoznali njihovo zgodovino. Zadnji med njimi je bil kar malo strašljiv, z mogočnim kamnitim obzidjem nad knežjim mestom Celjem, stari Celjski grad. Spoznali smo, nekateri pa obnovili zanimivo zgodovino celjskih grofov in Veronike Deseniške. Pogledi na celjsko kotlino in reko Savinjo so bili prav veličastni. Tudi tlakovano staro mesto jedro Celja je bilo zanimivo, pa tudi obisk picerije Koper nam je ostal v spominu. Ja, picerije Koper v Celju. To so bila res prijetna druženja in obenem raziskovanja naše lepe Slovenije.

V avgustu se je 210 članov udeležilo zbora članov v Podturnu, potrdilo delo društva za leto 2020 in se po dolgem času poveselilo ob prijetni glasbi. Tudi kostanjev piknik v septembru z razstavo ročnih del naših ustvarjalk in nastopom literatke Marije Tomažin, je privabil lepo število članov. Konec oktobra se je 48 naših članov odpeljalo na težko pričakovan dopustek in razvajanje v hotel Delfin v Izolo, ki je po poldrugem letu spet dobil zeleno luč in odprl svoja vrata .

Veliko načrtovanih druženj nam je uspelo izpeljati, nekaj pa je bilo tudi odpovedanih. Zaradi premajhnega števila prijavljenih smo junija odpovedali popoldansko srečanje v Mirni Peči, kjer je bil predviden ogled Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Iz istega razloga je bil avgusta odpovedan enodnevni izlet na Bizeljsko. Ko so se že polnila mesta za tradicionalno martinovanje v Beli krajini, pa je NIJZ s svojimi ukrepi preprečil naše veselje.

Živimo v času, ko se nam je čez noč spremenilo življenje. Zdaj je pomembno, da ostanemo zdravi, da bomo spet zaživeli kot pred leti, se družili, prepevali, plesali in objemali. Kajti življenje je druženje in druženje je življenje.

Martina Klobučar

USTVARJALNE DELAVNICE

Ustvarjalne delavnice delujejo več let. Letos je bilo delovanje okrnjeno zaradi »COVIDA-19 . Dobivale smo se od 13.5.2021 – 11.11.2021«. Srečale smo se 24 krat. Število ustvarjalk se je povečalo iz 10 na 15, kar nas zelo veseli.
Izdelovale smo novoletne voščilnice in voščilnice za rojstne dneve naših članov- jubilantov. Največ novoletnih voščilnic sta izdelali Dorica Turk in Terezija Kralj. Nekaj vizitk smo dodelale. Že izdelane posodice in liste iz modelirne mase smo napolnile z bomboni, jih zavile v celofan in dodale listič z lepo mislijo. Tako smo opremile darila za nastopajoče na Srečanju literatov sosednjih občin. Tudi letos smo izdelovale posodice iz modelirne mase. Moramo jih še dokončati. Več ur smo oblikovale maskote naših delavnic »Topliške frajlice«. Dogovorile smo se, da bomo naredile več »Topliških frajlic«, da bodo pripravljene za darila. Na osnovo za torbice, ki sta nam jo pripravili Rezka in njena hčerka Greta, smo vsaka po svoji zamisli oblikovale motiv » Topliške frajlice » in različne okraske. Lotile smo se izdelave ogrlic iz papirja, okrasnega materiala in recikliranega materiala. Tudi rožice iz barvastega najlona smo delale. Poleti so se nam pridružili tudi najmlajši. Vsak je sam izbral, kaj bo ustvarjal. Na pikniku (7. 10. 2021) smo pripravile interno razstavo izdelkov.

Sodelovale smo z VGC SKUPAJ, ki ga vodi RIC Novo mesto in občina Dolenjske Toplice sodeluje v projektu. V novembru so se nekatere ustvarjalke udeležile USTVARJALNICE v Sitarjevi hiši – izdelava torbic in toaletk iz odpadnih kosov blaga. V decembru smo se udeležile USTVARJALNIC v Sitarjevi hiši – praznična namizna dekoracija in novoletne voščilnice. Izdelale smo dekorativne okraske za novoletno jelko in jih poslale v Ljubljano, kjer v prostorih ZDUS-a krasijo jelko. Ustvarjalke Rezka Kralj, Dorica Turk, Antonija Prosen in Antonija Avguštin smo na pobudo Martine Klobučar razstavile naše izdelke na police v društveni pisarni.
Ustvarjalke smo se z veseljem lotevale izdelovanja posameznih izdelkov. Uživamo v ustvarjanju in druženju. Povezujemo koristno s prijetnim.

Terezija Kralj, vodja ustvarjalnih delavnic

ŠPORTNO TEKMOVALNA DEJAVNOST

V letu 2021 smo že v februarju in marcu pričeli s treningi v dvoranskem kegljanju, kegljanju na vrvici, petanki ter nekaj manj v pikadu zaradi priporočil NIJZ-ja glede medsebojnega stika v prostorih.

Vendar je prišlo v aprilu po desetdnevni prepovedi vseh aktivnosti do zelo aktivnega udejstvovanja v igri petanka, saj smo z dvema ekipama sodelovali v ligi na nivoju PZDU-ja. Na povabilo DU Šentjernej, Trebnje, Veliki Gaber, Uršna sela smo se odzvali povabilu in tam tudi sodelovali.

Na ŠIU, ki so potekale v mesecih maj, junij in julij, smo bili udeleženi v petih disciplinah z ženskimi in moškimi ekipami, in sicer: dvoransko kegljanje, kegljanje na vrvici, pikado, orientacijski pohod in petanka. Tekmovanje v kegljanju na vrvici moških ekip, smo organizirali pri nas in ga uspešno izpeljali. Nastopilo je 16 ekip s 78 tekmovalci.

Z moškima ekipama v dvoranskem kegljanju in kegljanju na vrvici smo bili na ŠIU, PZDU Dolenjske in Bele krajine na prvem mestu razpredelnice nastopajočih, zato smo se tudi neposredno uvrstili na državno prvenstvo, ki je bilo v Miklavžu pri Jeruzalemu septembra v disciplini kegljanje na vrvici,in zasedli 5. mesto. V dvoranskem kegljanju, ki pa je bilo v Slovenski Bistrici mesec dni pozneje, pa je naša kegljaška ekipa zasedla slabše mesto.

V juliju smo z žensko in moško ekipo v pikadu in kegljanju na vrvici sodelovali na Županovih pokalih v Žužemberku in Podturnu. Prehodni pokal je z odlično igro v kegljanju na vrvici domače ekipe na ta račun ostal v domačem društvu. Avgusta, septembra nekaj nastopov v petanki in tudi promocija petanke v tednu športa v OŠ Dolenjske Toplice, na kateri je bilo kar nekaj zanimanja.

September je tudi mesec, v katerem so se začeli intenzivnejši treningi v dvoranskem kegljanju, na katerem je udeleženih tudi po osem in več kegljačic in kegljačev, kar je zelo pozitivno. Vzporedno pa tudi poteka liga upokojencev v organizaciji KK Vodnjak za našo žensko in moško ekipo, v katero je vključeno 13 ekip iz širše Dolenjske in Bele krajine.

Vodja za šport, rekreacijo in gibalno kulturo
Drago Zupančič

POHODNIŠKA SKUPINA

LETO 2021 si bomo zapomnili kot leto številnih ukrepov, ki jih je narekovala korona. Naše aktivnosti so se prilagajale trenutnim razmeram in navodilom. Po planu smo vsak drugi torek v mesecu izpeljali devet pohodov po dolenjskih gričkih in hribčkih v skupnem številu 176 udeležencev. Meddruštvena srečanja in vsi pohodi Spoznajmo Dolenjsko so odpadli. Spodbujali smo člane društva naj ne pozabijo na gibanje, ki je potrebno za boljše počutje, posebno v teh časih.
Rada bi vas popeljale po naših pohodih, ki smo jih uspeli izpeljati, kljub številnim ukrepov in omejitvam druženja. Želim, da boste doživeli vsaj nekaj navdušenja in lepot, v katerih je uživalo kar nekaj ljubiteljev narave .
V marcu, ko se sneg topi in ptice že prepevajo, smo si bili enotni, končnoo so besede vseh udeležencev prvega društvenega pohoda na Straški hrib z vzletiščem Peter, ki je stalnica društvenih pohodov. Tako blizu, pa tako razgleden. Pogled na Krko s Stražo, vse do Trdinovega vrha, Ljubnega, Pogorelca in vasi pod njimi…vedno očara. Prav tako postanek pri Tisovčevih.
Deževen Smuk v aprilu je privabil manjšo skupino zagnanih pohodnikov. Start v Rožnem dolu, čez Pribišje po gozdnih poteh do lovskega doma na Smuku pod mogočnim hrastom v bližini ostankov gradu in cerkvice. Pohod je uspel, prav tako so bile postrvi v turistični kmetiji in ribogojnici Plut Malnar, več kot odlične.
V maju , ko je narava najlepša, ob poti pomladno cvetje in v nas nova energija. Pomladno razposajeni smo prehodili 20 km dolgo pot. Krenili smo iz Dolenjskih Toplic, preko Dobrave, Bušinca, Verduna, Dobindola do Makut s postankom in druženjem, ki je vedno prisrčno in nepozabno, kar priča številčna udeležba.

1048 m visoka Mirna gora v objemu kočevskih gozdov s pogledom na Belo krajino, do Kleka, Zagreba, ob skodelici odličnega čaja in slastnih palačink, za katere ima Jožica Šavor, prav poseben recept… nas vedno navduši. Krenili smo iz Gač preko Ponikev. So poti, a gotovo najlepša je Pastirska pot. Ponikve so čudovite prav v vseh letnih časih. So kraji s čudovito naravo, zgodovino polpretekle zgodovine in zgodovino Kočevarjev. Pastirska pot ni nikoli dokončana zgodba, zato jo hodimo vedno znova in znova. V vsakem pohodu najdemo kaj novega.
Podturnški Triglav-Pogorelec je sredogorje in je bil po planu v juliju. Imamo vedno dve možnosti, po lažji in zahtevnejši poti. Na vrhu se dobimo. Pogledi vse do Kamniško savinjskih Alp in na prelepo dolino. Postanek za druženje pri polharskem domu paše vsem in mi smo uživali.
Avgusta, ko je vročina, je dobrodošla senca gozda in Pajkež je prava izbira. Iz Dolenjskih Toplic do Hriba preko Blaževice do lovskega doma LD Dolenjske Toplice. Tudi ta pohod po dolžini zahteva kar nekaj kondicije, zato čestitke vsem udeležencem.

Septembra pa biser med biseri. Divji potok, preko ostankov kočevarske vasi Ašalice do razglednih sten. Povratek preko Gabra do Črmošnjic. PZS je pot označila in postaja zelo priljubljena med pohodniki in kolesarji. Pogledi prekrasni na Črmošnjiško dolino vse do Alp.
Gorjanci s Trdinovim vrhov septembra, ki so ga dosegli vsi udeleženci, je nekaj posebnega, bolj zahtevnega. Iz Šumečega potoka do Gospodične na 1178 m Trdinov vrh, do Miklavža in Gospodične na izhodišče po poteh Janeza Trdine in njegovih Bajk in povesti o Gorjancih.
Decembra vedno pohod na Hrib (Verdun). Običajno smo pohod združili z meddruštvenim srečanjem z DU Straža in DU Uršna sela. Letos to ni bilo možno, zbrali smo se samo člani našega društva. Ob pečenem kostanju na Hribu, smo poklepetali, si zaželeli vse dobro, predvsem zdravja v upanju, da plan za leto, ki prihaja izpolnimo.

Vabljeni na naše aktivnosti, na naše pohode po dolenjskih grički in hribčkih, ki so v prijetni družbi drugačni. Ne pozabite na gibanje in se veselite vsakega dne. Vsak dan, vsak korak, je nov začetek. Začetek dneva, tedna, leta in se veselimo novih dogodivščin!
SREČNO 2022 in varen korak!

Vodja pohodov Elica Pavlič

PLANINSKA SKUPINA

Rad bi napisal vse v presežnikih, a se je leto izteklo kot se je. S tem mislim predvsem na našo planinsko skupino, ki ni doživela lepoto gora, kot sem si jo zamislil. Za vzrok vemo vsi in glede tega nismo mogli storiti kaj več. Z velikim veseljem pa lahko povem, da smo vseeno izpeljali kar šest pohodov in vsak je bil nekaj posebnega. Obisk smo posvetili predvsem dolenjskem vršičem in Kamniško- savinjskim Alpam, kjer se nas je udeležilo kar 80 članov. Ker letos mineva kar sedem let mojega vodenja, se mi zdi vmesno, da zapišem še en podatek, ki ni zanemarljiv, kajti v tem času smo osvojili 75 vrhov in imeli več kot 300 pohodov po znanih poteh v naši deželi. Najbolj sem ponosen na poslanstvo, ki sem ga imel, saj opažam, da so skoraj vsi člani spoznali, kaj pomeni pohodništvo. Zato še enkrat misel, ki mi je zelo všeč: Hodimo v gore dokler je čas, ker prišel bo čas, ko ne bo več čas in kmalu bo ta čas. Mi se pa ne damo, pa srečno.

Marjan Markovič

LAŽJI POHODI

Januar, februar, april, maj in november so pohodi zaradi korone odpadli. Uspelo nam je, da smo se udeležili pohodov v mesecu marcu, junij, julij, avgust, september, oktober in december. Celoletno skupno število  pohodnic je bilo 40. 

Generacija  pohodnic se viša pa čeprav smo po srcu še mlade. Želje vseh nas so velike a težko dosegljive. Upam, da se v naslednjem letu stanje kaj  popravi in, da ta korona že enkrat odide.

Kar se tiče pohodov so zelo dobrodošli. Nekaj se razgibamo in veliko vmes poklepetamo rešujemo razne probleme seveda kot je v navadi nas po srcu mladih. Zato si želimo, da se v prihodnjem letu pridruži še kakšen član ali članica v našo skupino, da nam bo še lepše. 

Na koncu naj zaželim moji skupini pohodnic ter vsem  ostalim skupinam pohodnikov, športnikom in športnic ter vodstvu društva za za neizmerno požrtvovalnost v društvu. Hvala!!!

Antonija Avguštin. 

KOLESARSKA SKUPINA

Naša sekcija šteje v povprečju do dvanajst članov, druži pa nas želja po rekreaciji in seveda druženju. Naše delovanje je okvirno določeno v programu dejavnosti društva, vendar se vsakič predhodno dogovorimo o vseh podrobnostih, upoštevaje želje posameznikov. Naj zapišem, da smo organizirano kolesarili 23 krat, prevozili preko 2000 km, bili smo do meja Italije in Avstrije, preko pa tudi na Hrvaškem, tradicionalno v Tuhlju v naši pobrateni občini. Družili smo se s kolesarji iz DU Semič, sodelovali v tednu mobilnosti, ob državnem prazniku upora proti okupatorju pa obiskali spomenike  NOB po občini.

Moram pa poudariti, da je naš šport po zelo prometnih cestah zelo nevaren, zato se teh izogibamo in izbiramo manj prometne poti. Naša želja je za več kolesarskih stez. Z vseh naših potovanj smo se domov vrnili srečno in zadovoljno, v nekaterih primerih smo kolesarjenje kombinirali z vožnjo z vlakom.

Vse naše izlete, da jih ne naštevam, si lahko na naši spletni strani v fotografijah v galeriji v rubriki kolesarstvo ogledate. Za to skrbi g. Dušan Kraševec.

Naj na koncu povabim vse, ki vas bi ali vas že veseli druženje na kolesu, da se nam pridružite.

Tone Pekolj

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja