Predavanja

OSEBNA POTOVALNA IN POHODNIŠKA IZKUŠNJA

VGC SKUPAJ, ki deluje v Dolenjskih Toplicah, je pripravil predavanje Pavle Marc Osebna potovalna in pohodniška izkušnja. Gospa Pavla je prehodila  Camino Francais in Camino Finisterre. To sta dve od enajstih poti El Camino de Santiago. Predavanje je bilo v četrtek, 10.2.2022, sejni sobi I v KKC Dolenjske Toplice.

Priprava na pohod je trajala od januarja do odhoda na romanje konec avgusta. Takrat je šla Pavla Marc v pokoj. 25. avgusta je že odpotovala z avtobusom v Francijo. Naslednji dan je bila v kraju Saint Jean Pied de Port v Franciji. Kraj je na francoski strani Pirenejev. To je začetek poti Camino Francais ali francoski kamino. Po kaminu je začela hoditi 27. avgusta in pešačila 35 dni. Pohod je zaključila v začetku oktobra. Vsak dan je prehodila določeno, običajno načrtovano število km (10, 20, 30 ali več). Francoski kamino je dolg 780 km, Kamino Finisterra pa 86 km. Gospa Pavla je prehodila natanko 900 km dolgo pot. Vse poti so dobro označena z rumenimi puščicami in školjkami pokrovačami.

Na pot je vzela dva nahrbtnika. Njen nahrbtnik je bil težak 5 kg. Njeno priporočilo je, da ko greš na pot, naj nahrbtnik tehta 10 % telesne mase. Manjši nahrbtnik je nosila, drugega večjega pa poslala z organiziranim transportom v naslednje prenočišče. Potrebovala je pohodne palice, visoke čevlje in sandale, da se je lahko preobula, dobre nogavice, toaletne potrebščine, perilo in izbrana oblačila, brisačo, povoje za žulje in veliko dobre volje. Vedno je pazila, da ni imela mokrih nog in nikoli na poti ni dobila žuljev. Ko je imela mokre čevlje, ki se čez noč niso posušili, je poleg suhih nogavic nadela še plastične vrečke in nadaljevala pot. Čevlje, s katerima je prehodila kamino, nam je na predavanju tudi pokazala. S seboj je vzela vodnik in zemljevid poti, informacije o prenočiščih, dnevnih etapah, o lokacijah hrane in vode. V nahrbtniku je vedno imela vodo in malo hrane.

Na začetku poti je prevzela Romarski potni list ali akreditacijo. To je zloženka, ki jo pokažeš v vsakem albergu – romarskem prenočišču, in vanjo od prvega dne vnašaš žige, ki potrjujejo prehojeni del poti. Ko zbereš žige v postojankah na poti, ki jo zaključiš pri katedrali Santiaga de Compostela, je to dokaz, da si prehodil celotno pot in s tem dobiš uradni certifikat.

Prenočevala je v albergih. To so prenočišča, ki so lahko državna, privatna ali župnijska. Večinoma gre za skupna ležišča s pogradi. Hrano si je lahko pripravila sama, ali so jo skupaj z ostalimi pohodniki, ali pa jo je naročila. Obroki niso dragi. Tudi prenočišča ne. Za celotno pot in vse stroške je porabila okoli 1000 evrov.

Pot jo je vodila po delu Pirenejev, skozi vinograde La Rioja, čez redko poseljena polja osrednje španske planote in čez več kot 1300 m visoke hribe Galicije. To je hoja v naravi , vdihavanje svežega zraka, pitje sveže, čiste vode in si sam s seboj ter s svojimi mislimi. Na poti včasih odtrgaš grozd, figo, pomarančo, pa tudi domačini ponudijo sadje.

Ko je Pavla Marc v Santiagu de Compostela dobila Certifikat, je pot nadaljevala po Camino Finisterra do Atlantskega oceana, do mesteca Finistera, ki je nekoč veljal za konec sveta. Pot je prehodila v treh dneh. Tu jo je zaključila in se vrnila domov z avtobusom.

Predavanje je bilo zanimivo, pripovedovanje duhovito in popestreno s fotografijami. Čas je hitro minil. Imeli smo se lepo.

Milica Lukšič

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja