Društveni pohodi,  Planinski pohodi,  Pohodniški izleti

PO SLEDEH  BARONA BORNA NA PLANINO PREVAL

Tudi letos smo se na pobudo nekaterih članov društva, že četrtič odpravili na planino Preval  (1311 m),  ki se nahaja ob južnih pobočjih Begunjščice (sama koča pa na severni strani manj znanega Čisovca) na prevalu med dolino Drage in Šentansko dolino. S planine, ki je priljubljena izletniška točka, se nam ob lepem vremenu odpre pogled, ki seže od sosednje Košute, prek Dobrče (ta se vidi s severnega dela planine) do najvišjih vrhov Julijskih Alp. Na planino vodi več poti. Med najlepše in najprivlačnejše poti sodi Bornova pot, ki pelje od Ljubelja na Preval. Že samo ime Born je tesno povezano s Tržičem.  Bornova zgodovina je zelo bogata in zanimiva in ne moremo mimo nje, ko omenjamo Bornove tunele, dolge 250 m, vklesane v strma pobočja Begunjščice, po kateri vodi del poti.

Julij Born (1840–97), je izhajal iz nemško-pruskega prostora. V Berlinu se je ukvarjal z bančništvom in podjetništvom. Kot direktor železnice je bil odlikovan z redom železne krone II. stopnje  in je bil povzdignjen v dedni baronski stan. Pot ga je pripeljala na Kranjsko, kjer je pomagal pri reševanju Kranjske industrijske družbe kot specialist za sanacijo gospodarskih podjetij v težavah. Od družbe je 1891 kupil velik del njene tržiške posesti v katastrskih občinah Sv. Ana, Sv. Katarina, Bistrica pri Tržiču in tudi v Tržiču. V Jelendolu je dal postaviti gradič Puterhof.

 Do tod in do svojih gozdov je dal zgraditi gozdne poti in 1895 tudi cesto skozi predor v Dovžanovi soteski (na to spominja v steno vzidana spominska plošča), ki še danes povezuje Jelendol s Tržičem. Ob cesti, imenovani Dovžanka, je dal postaviti električno centralo, številna gospodarska poslopja, žago za predelavo lesa, hiše za vrtnarja, upravitelja, svoje delavce na žagi in lovce, položil pa je tudi ozkotirno železnico za prevoz lesa v dolino. V Jelendolu si je dal ograditi lovišče in kot velik ljubitelj lova naselil trop kozorogov. Za potrebe lova je dal zgraditi tunele.

Umrl je po padcu s konja v Brightonu v Angliji., pokopan je nad svojim gradičem. Julij baron Born je imel z Elize tri otroke. Najstarejši sin Friderik (1873–1944) je bil uradno graščak pri Sv. Ani na Ljubelju. Drugi Julijev sin Karel (1876–1957) je podedoval Puterhof (Sv. Katarino). V začetku druge svetovne vojne je nacistična oblast družini Born očitala judovsko poreklo in Puterhof zaplenila. Karel je z družino zbežal, gradič pa so 1944 požgali (verjetno partizani), po 1945 pa so ga znova pozidali v stanovanjski kompleks za delavce v tem revirju. V devetdesetih letih 20. stoletja so tri Karlove hčere vložile zahtevek za vrnitev premoženja, zato je danes velik del tržiških gozdov v lasti družine Born oz. njenih dedičev. Premoženje obsega 3600 ha gozdov.

Ko hodimo čez te tunele, misli nehote uidejo na barona, velikega ljubitelja narave, ki je dal postaviti tunele, ki se v vseh teh letih niso dosti spremenili in nam nudijo čudovito pot.

Na planini smo uživali v sončnem dnevu in občudovali lepo rastje, poglede na gore in se prepustili uživanju lepega dne. Temni oblaki so nas opozorili, da se je treba posloviti in odhiteli smo po isti poti na izhodišče. V Gostilni Karavla pa seveda obvezni postanek. Ker je začelo deževati, se tokrat nismo sprehodili po ostankih taborišča in spominskem parku, ki stoji v spomin in opomin, da se take grozote ne bi več ponovile. Našega Petra Desančiča, doma iz Tržiča, že dolgo ni več med nami, a vedno, ko grem na Planino Preval, se spomnim njegovih besed….pojdite po Bornovi poti, zelo lepa je. Res je zelo lepa in še se bomo vrnili.

Elica Pavlič

Prevala 23. 5. 2025 Facebook Elica Pavlič

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja