Predavanja

POTOPISNO PREDAVANJE – GRUZIJA IN SVANETI

V petek,  17. 1. 2020,  je naše društvo – Društvo upokojencev Dolenjske Toplice organiziralo predavanje  dr. Francija Kokalja. V nabito polni dvorani smo prisluhnili zanimivi predstavitvi potovanja po Gruziji in Svanetiju.  Gruzija je obmorska država ob severozahodni obali Črnega morja. Nekdanja sovjetska republika na severu meji na Rusijo, na jugu na Turčijo in Armenijo, na jugovzhodu na Azerbajdžan in na zahodu na Črno morje.

Franci Kokalj  vsako leto potuje s skupino prijateljev. Lani so obiskali Gruzijo in  Svaneti. Potovali so z letalom do Istanbula in po nekaj urnem čakanju nadaljevali pot z drugim letalom do Tbilisija, ki je glavno mesto Gruzije. Nekaj časa so preživeli mestu in si ogledali nekatere znamenitosti. Tbilisi leži na bregovih reke Kure. Ima 1,5 milijona prebivalcev. Je dom številnih kulturnih, etničnih in verskih okolij. Tu živijo pravoslavci, muslimani, judje in rimokatoliki.  Znamenitosti vredne ogleda so trdnjava Nirikala (4. – 14. stol), Sionska stolnica ali stolnica Marijinega nebo vzetja in cerkev Metehi.

Prenočišče so našli ali v hostlu ali manjšem družinskem hotelu. Zelo hitro se v državi širi turizem. Tu je čudovita neokrnjena narava, lepe gore, čudoviti razgledi in veliko možnosti za pohodništvo. V letu 2018 je Gruzijo obiskalo več kot 1,4 milijona turistov.

Pot so nadaljevali v Svaneti, ki leži na severozahodu  Gruzije. Večinoma na Kavkazu. To je najlepši del Gruzije. Tu so mogočne gore in čudovita kulturna dediščina, ki je tudi na UNESCO-vem seznamu. Prebivalci so Svani (etnična podskupina Gruzijcev). Glavno mesto Svanetija je Mestia. Leži na 1.470 m nadmorske  višine in je odlično  izhodišče za trekinge do ledenikov na Kavkazu in slikovitih vrhov. Lahko se povzpnete  na njih. Dve gori v Svanetiju  sta visoki 5000 m. To sta Šhara in Ušba.   V gruzijskih gorah  so čudoviti razgledi, ki jemljejo dih. Svanetijski  simbol je verjetno gora  Ušba. Imajo prav posebne hiše- obrambne stolpe svane, kjer živi družina . Stolpi izhajajo iz 9. do 12. stoletja. Gruzija slovi  po dobri hrani in dobrem vinu. Trta uspeva v vinorodnih regijah. Včasih so vino hranili v glinenih amforah, ki so jih zakopali v pesek. Prebivalci so izredno prijazni.

Pohodniki so se vrnili v Tbilisi. Se z letališča v  Istanbulu vrnili v domovino.

Dr. Franci Kokalj , zdravnik in popotnik, ljubitelj narave, pohodništva in gora , nam je predstavil nešteto drobnih zanimivosti s svojega popotovanja. Predavanje  je bilo zanimivo, prijetno in čas je hitro minil.

Milica Lukšič

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja