Predavanja

POTOPISNO PREDAVANJE NAMIBIJA

Predavatelj Janko Ravbar nas je tokrat popeljal po delu najtoplejšega kontinenta-Afriki. S partnerko Marinko sta obiskala Namibijo, Bocvano in Zimbabve. Potovala sta s skupino iz Benetk z letalom ( 15 ur ) v glavno mesto Namibije Windhoek. Njihov dom naslednje tri tedne je bil poseben terenski avtobus KEITH. Za hrano in vodo je bilo poskrbljeno. Spali so v šotorih. Potrebovali so le spalne vreče.
Namibija je ena najlepših afriških dežel. Ime je dobila po puščavi Namib, ki je najstarejša puščava na svetu (55 milijonov let ) in ena najbolj fotogeničnih puščav. Tu se razprostirajo peščene sipine. Na enem delu puščave raste velbičevka, rastlina, ki jo je opisal Friderich Velbič. Površine divjine so zaščitene v več narodnih parkih, kar omogoča redka poselitev v Namibiji. Doživeli so panoramski prelet puščave Namib s helikopterji. Družili so se s plemenoma Damar in Himba. Narodni park Etosha je raj za številne živali( slone, žirafe, levi, gnuje, gazele, antilope….) . Puščava Kalahari ni samo puščava, ampak ima tudi nekaj zelenih delov. Tu raste več endemičnih rastlin, predvsem sukulent. V puščavskem delu je glinasta kotanja s sipinami in suhimi drevesi. Lahko se športno udejstvujete- vožnja s štirikolesniki po sipinah.
Potovanje so nadaljevali v Bocvano. 2/3 ozemlja zavzema puščava Kalahari. Tu je delta reke Okavango, ki je notranja delta. Vsa voda, ki doseže delto na koncu izhlapi in transpirira, ne odteče v morje ali ocean. Delta je začasni ali trajni dom divjih živali. Vpisana je na Unescov seznam svetovne dediščine. Poleg delte in puščave je tu še savana. V narodnem parku Chobe domujejo številne živali: afriški sloni, afriški hijenski psi, antilope, gnuji, nosorogi in plamenci. Opazujemo lahko čudovite sončne zahode. V Bocvani so štiri velika nahajališča diamantov.
Pot so nadaljevali v Zimbabve ,ki je celinska država na južnem delu afriške celine med reko Zambezi, Viktorijinimi slapovi in reko Limpopo. Viktorijini slapovi so bili prvotno poimenovani » Mavrica », nato » Dim ,ki grmi ». Dolžina slapov je 1.708m, višina 128 m. Pršenje se dviga 400 m visoko in je vidno do 48 km. Slapovi so razdeljeni na dva narodna parka: zambijski in zimbabijski. Slapovi so uvrščeni na Unescov seznam naravne dediščine.
Vrnili so se v Bocvano, nato na letališče v Namibiji in odpotovali so domov.
Predavanje je bilo zanimivo in obogateno z veliko fotografijami.

Milica Lukšič

Facebook Janez Ravbar

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja