Druženja

Z VLAKOM V CELJE

Leto in naši izleti z vlakom, se počasi pomikajo proti koncu leta. V Celju smo sicer bili, a že takrat smo bili mnenja, da se bomo še vrnili. In odločitev je bila prava, saj je bila udeležba nad pričakovanji. Sredi dopoldneva smo se iz Novega mesta, s prestopom v Ljubljani, pripeljali v sončno Celje.

Na Krekovem trgu, nasproti železniške postaje nas je čakal lokalni vodič in naše potovanje po knežjem mestu, mestu celjskih grofov, eno najpomembnejših srednjeveških družin v Evropi se je začelo. Še prej pa skoraj obvezno fotografiranje na stopnišču trinadstropne stavbe z vogalnim okroglim stolpom, ki so jo postavili celjski Nemci in se je po koncu prve svetovne vojne preimenovala v Celjski dom. Danes se v njem odvijajo s številne kulturne in zabavne ponudbe za Celjane in ostale obiskovalce. In že smo se znašli pred Hotelom Evropa, ki je nekakšna vhodna točka v staro mestno jedro Celja in se zadržali pred kipom celjske in svetovne popotnice Alme Karlin. Nadaljevali smo v center mesta, se ustavili pred Turistično informacijskim centrom, ki skupaj s Paviljonom za prezentacijo arheologije predstavlja posebno atrakcijo mesta. Ogledali smo si izkopanine, ki so se odkrile med prenovo mestnega jedra, prostore rimske vile in enega najlepših odkritih mozaikov v Celju. Mimo visokega stebra na Glavnem trgu, na katerem je veličasten kip Marije smo prišli do Stolnice celjske škofije, na drugi strani pa si ogledali spomenik Antona Martina Slomška. Sprehod mimo ohranjenega srednjeveškega Špitala, ubožnice, na kateri je kamen s puščico, kamor so prebivalci dajali miloščino za potrebe bolnikov, smo prispeli do Vodnega stolpa. Je eden izmed štirih še ohranjenih obrambnih stolpov in del nekdanjega mestnega obzidja. Zanimiva je plošča na njem z napisom in iztegnjenim prstom, ki kaže do kam je segala voda ob povodnji leta 1672.
Sprehod ob Savinji, po jesensko obarvanem drevoredu, čudovit pogled na Stari grad, fascinanten Splavarski most s kipom splavarja bodo zagotovo ostali v naših nepozabnih spominih. Voden ogled po obronkih srednjeveškega mesta smo zaključili na Knežjem dvoru.

Od tu pa v Pokrajinski muzej, ki pa ni čisto navaden muzej. V preteklosti je bila stavba rezidenca celjskih grofov, v času Marije Terezije vojašnica, danes pa spomenik državnega pomena. V kletnih prostorih se razprostira edinstveno arheološko najdišče v Sloveniji »Mesto pod Mestom«. Sprehodili smo se med starodavnimi zidovi, si ogledali makadamsko cesto rimske Celeje, tlakovanko mestno ulico s pločnikoma, ostanke dveh rimskih vil, čudovite marmorne kipe in freske. Po enourni predstavitvi smo se polni vtisov odpravili v bližnji lokal na malico, si vzeli ostali prosti čas za kavico, eni poskusili »celjsko rolco« in se ob dogovorjeni uri vrnili na železniško postajo.

Bili smo velika skupina, vsi dogovori so veljali in imeli smo se lepo. Kako drugače, saj to je naš namen, da se družimo in obenem spoznavamo našo lepo deželo.

V prazničnem decembru bomo tudi mi praznični. Vlak nas bo odpeljal v razsvetljeno Ljubljano. Se že veselim. Dobrodošli.

Martina Klobučar

več fotografij najdete na Facebooku naših članov

Martina Klobucar 

Elica Pavlič

Stjepan Iveković

Darja Mrvar

Dorica Turk

Jožica Končina

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja