Brez kategorije

Z VLAKOM V LJUBLJANO

Z VLAKLOM V LJUBLJANO IN Z LADIJCO PO LJUBLJANICI
Spet se je zbrala lepa skupina topliških seniork in seniorjev in v sončnem, jesenskem jutru, smo se z vlakom odpeljali v Ljubljano. Naš septembrski izziv je bila plovba po reki Ljubljanici in ogled Plečnikove arhitekture iz malo drugačne perspektive.
Po jutranji ljubljanski kavici smo se odpravili proti Tromostovju in mimogrede pri Prešernovem spomeniku naredili skupno fotografijo. Še kratek sprehod ob Ljubljanici in že smo prispeli do naše ladijce pod Kongresnim trgom. Sprejela nas je prijazna posadka in turistična vodička.
Ljubljanica je reka sedmih imen. Trbuhovica, kjer je njen prvi izvir na Babnem polju in Obrh na Loškem polju, Stržen na Cerkniškem polju in Rak v Rakovem Škocjanu, pa Pivka skozi Planinsko jamo , Unica na Planinskem polju, Ljubljanica pa se imenuje šele od izvira pri Vrhniki. Od tam se po štiridesetih kilometrih v kraju Podgrad pri Brežicah izliva v Savo.
Vkrcali smo se in že zapluli pod Čevljarski most, z značilnimi sedmimi stebri s kroglami, pod Šentjakobski most, do litoželeznega mostu, Hradeckega mostu, katera konstrukcija je bila vlita v železarni na Dvoru, in se spustili do parka Špica. Na poti smo opazovali nabrežje ob reki s sprehajalnimi potmi, z drevoredi vrb žalujk in občudovali stopničaste Plečnikove stopnice tik do Ljubljanice. Vračali smo se do kamnitega Tromostovja. Osrednjemu kamnitemu mostu iz leta 1842 je Plečnik med leti 1929 in 1932 dodal še dva mostova namenjena pešcem. Vse tri mostove je opremil z masivno kamnito ograjo, na katero je namestil svetilke. S stranskih mostov vodijo stopnice na teraso ob reki, kjer je dal Plečnik zasaditi topole, ki dajejo mostu svojevrsten dodatek Ob pogledih na mogočno Plečnikovo tržnico, ki se dviguje nad Ljubljanico, smo pripluli do Mesarskega mostu, mostu za pešce s kipi in številnimi ključavnicami in nadaljevali pod Zmajski most. Opazovali smo kako obnavljajo bivšo tovarno Rog in se mimo nekdanje tovarne sladkorja, ki je s prenovo postala Galerija Cukrarna, približali zapornicam, ki regulirajo vodostaj reke Ljubljanice. Po enourni plovbi smo se vrnili na naš start in mimogrede prisluhnili vodički, ki nam je predstavila življenje in delo Jožeta Plečnika. Še nekaj časa nam je ostalo za sprehod po stari Ljubljani. V atriju Mestne hiše smo si ogledali maketo prenove železniške postaje, vstopili v ljubljansko stolnico in poskrbeli tudi za naše želodčke. Letos mineva 150 let od rojstva arhitekta Jožeta Plečnika. S svojimi deli je poleg Dunaja in Prage, pomembno zaznamoval Ljubljano. Tako smo tudi topliški seniorji s svojo udeležbo sodelovali v Plečnikovem letu 2022.
Oktobra se bomo že tradicionalno odpeljali na Brezje. Dobrodošli.
Martina Klobučar

12. 9. 2022

Facebook Martina Klobučar

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja