Društveni pohodi,  Pohodniški izleti

NAŠ POHOD PO JURČIČEVI POTI

29. pohod po Jurčičevi poti, dne 4. 3. 2023
 
Zimska idila in spomladansko sončno vreme sta na današnjo prvo soboto v marcu v občino Ivančna Gorica privabila več tisoč pohodnikov iz vseh koncev Slovenije, ki so se podali po Jurčičevi literarni poti. Tudi deset pohodnikov našega društva je s pohodom začelo v slikoviti Višnji gori, kjer nas je pozdravila godba, medeni zajtrk pred Hišo kranjske čebele .Tudi letos so se Občina Ivančna Gorica, Planinsko društvo Polž Višnja Gora in Zavod za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica, skupaj s številnimi lokalnimi društvi in javnimi zavodi iz ivanške občine izkazali kot odlični organizatorji in gostitelji.
 
Pohod je letos potekal ravno na rojstni dan pisatelja Josipa Jurčiča, ki se je rodil na današnji dan pred 179 leti. Podali smo se na 12 km dolgo pot, polno naravne in kulturne dediščine. Hodili smo po poti, po kateri je naš prvi romanopisec in avtor številni del, hodil v šolo,po poti, kjer se dogajajo njegove pripovedi. Pot nas je vodila mimo razvalin gradu Turn, preko vasi Pristava, Zavrtač do Polževega, kjer je sledil postanek s čajem in drugimi dobrotami, ki jih domačini pripravijo ob celotni lepi literarni poti. Strmo po nekdanjem smučišču, smo dosegli najvišjo točko, kjer so se v meglicah videli obrisi cerkvice sv. Duha. Tudi iz Viher, ni bilo razgleda na Alpe, gradu Kravjek. Čez vas Oslico smo prišli na cilj , do domačije Josipa Jurčiča, ki je svet kulturne dediščine in domačnosti. Je pravi etnografski muzej na prostem, kjer se je odvijala proslava. Najbolj vztrajni so pot podaljšali celo do Krške jame na Krki.
 
Pohodnike so na letošnji poti čakale številne zanimive spremljevalne dejavnosti, kot je nagradni kviz, medeni zajtrk v edinstveni Hiši kranjske čebele, razstava ilustracij novega srbskega prevoda Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji Gori, delavnice na temo zgodovine knjige na Slovenskem in zaključno dogajanje na Jurčičevi domačiji. Poleg bogate kulinarične ponudbe in ponudbe na stojnicah domače in umetnostne obrti, so organizatorji na ogled odprli pisateljevo rojstno hišo, za najmlajše pa pripravili številne animacije, družabne igre in obisk mini kamišibaj gledališča v izvedbi ivanške knjižnice. Za prešerno vzdušje sta na pohodu skrbela nepogrešljiva Godba Stična in radijski voditelj France Peternel. Se vidimo naslednje leto….
 
Elica Pavlič
Jurčičeva pot, 4. 3. 2023 – facebook/elica.pavlic

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja