Brez kategorije

DELO PROSTOVOLJCEV DRUŠTVA V PROGRAMU STAREJŠI ZA STAREJŠE

Pandemija Covid-19 nam je vsem spremenila življenje in pustila pečat v načinu dela, predvsem kar zadeva organizacijo dogodkov, ki fizično združujejo in zbližujejo ljudi. Gre za upad družbenega utripa, družbenega življenja. V teh časih pogrešamo predvsem družbo družinskih članov, s katerimi nismo v istem gospodinjstvu, pogrešamo družbo naših prijateljev, znancev in pa seveda svobodo gibanja. Prisiljeni smo bili v drugačno komunikacijo in razmišljanje. Komunikacija in še marsikaj, se je preselila na splet, mobitele,…torej v drugačno, nefizično obliko. Zadržujemo se bolj doma, si krajšamo čas z delom, z raznimi hobiji in vsak po svoje skušamo zapolniti prosti čas. Zavedanje, da nam nekaj ogroža življenje, je sicer počasi, ampak zelo počasi, pričelo prihajati v našo zavest.

V tem obdobju smo večkrat kontaktirali vse naše prostovoljce, da so še bolj pozorni na starejše v svojem okolju. Ob povratnih informacijah smo bili pozitivno presenečeni. Posamezniki nekaterim starejšim občanom dostavljajo hrano iz trgovine, jih peljejo na banko po opravkih, po potrebi tudi k zdravniku ali pa preskrbijo zdravila iz lekarne. Večina prostovoljcev pa ne kontaktira osebno z občani. Pokličemo starejše in pokramljamo z njimi. Pri tem opažamo vse več stisk in negotovosti. Toda resnično so najbolj veseli, da se nekdo spomni nanje, jih vsaj pokliče in jim prisluhne. Seveda pa moram še enkrat poudariti, da posamezne prostovoljke še vedno pridno šivajo maske. Pri tem se poslužijo rjuh, prtov, pregrinjal, majic…, vse jim pride še kako prav!

Kljub vsem težavam in omejitvam, pa nam je tudi letos uspelo pripraviti jesensko izobraževanje za prostovoljce v okviru programa SZS (starejši za starejše). Letos smo to organizirali skupaj z DU Straža in DU Dvor. Tema izobraževanja je bila: »Pametno gibanje ali možganska telovadba” ter “Sobivanje in samooskrba“. Predavanje je bilo v ponedeljek, 5. 10. 2020, v veliki dvorani Kulturnega doma v Straži. Iz našega društva se je predavanja udeležilo 17 prostovoljcev, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov (maske, razkužila, varnostna razdalja).

Zaradi novo nastale korona situacije, še enkrat pozivam starejše občane, naj se v primeru stiske obrnejo na nas. Skupaj bomo našli rešitev.

Bodimo odgovorni, upoštevajmo navodila za zajezitev okužbe in ostanimo zdravi!

Koordinatorka projekta: Slavica Strajnar

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja