Društveni pohodi

SMUK

BEG PRED KORONAVIRUSOM NA SMUK

V času razsajanje virusa, ki mu ni meja, smo se namesto na sprehod po trgovskih središčih, odpravili na društveni pohod na 547 m visoki Smuk, ki je v vsakem letnem času prava izbira za sprostitev in rekreacijo pohodnikom, kolesarjem, polharjem, jadralnim padalcem, zmajarjem. In ravno zato Smuk leto za letom ostaja v planu društvenih pohodov. 23 pohodnikov je s pohodom začelo v Rožnem dolu. Začetna strmina v glavnem po asfaltiranem cestišču, nam ni vzela volje. Zapustili smo vas in nato po makadamskih in gozdnih poteh hodili po označenem delu evropske pešpoti vse do vrha planote, ki se dviguje nad Semičem in ponuja pogled na Belo Krajino,Klek…Na vrhu so ruševine gradu Smuk, lovski dom, cerkev sv. Lovrenca in debel hrast, ki v obsegu meri 350 cm.
Graščina Smuk je bila v Valvazorjevih časih nadstropna grajska stavba, obdana z manjšimi gospodarskimi poslopji. Grad je bil konec 19. st. zapuščen, že leta 1900 v večji meri porušen. Sodeč po ohranjenih razvalinah in arhitekturnih členih (oboki, kamnita bifora – okenska odprtina, razdeljena s stebričkom na dva dela – in okenske odprtine) je bil grad pozidan v renesančni dobi, morda kmalu po letu 1550. Menjali so se različni lastniki, med njimi tudi Henrik Paradeiser, leta 1662 pa ga je pridobil baron Franc Bernard plemeniti Lichtenberg, ki ga je restavriral in olepšal. In seveda Martin Kuralt, proti kateremu je bil uperjen eden zadnjih kmečkih uporov na Slovenskem.
Romarska cerkev sv. Lovrenca je bila v preteklosti kapelica smuških graščakov Lichtenbergov, kar potrjujeta družinski grb na prižnici in kamnita nagrobna plošča v tlaku. Notranjost cerkve je zgrajena v baročnem slogu. Glavni oltar je iz leta 1911 in je delo rezbarskih bratov Jereb.
Nekateri smo si privoščili kavico v domu, drugi občudovali pogled na Belo Krajine ali pa enostavno le uživali na sončku. Prava pomlad je že, podlesne vetrnice, lapuh, pljučnik , trobentice so nas spremljali ob poti. Ogledali smo si kočo polharjev, ki so zelo aktivni, lovsko kočo in se vrnili do izhodišča po isti poti. Druženje smo zaključili ob odlični gostinski ponudbi turistično ekološke kmetije in ribogojnice Malnar-Plut.
Veselimo se naslednjega srečanja, saj s tem naredimo največ za svoje zdravje. Pridružite se!

Elica Pavlič

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja