Humanitarnost

HUMANITARNA DEJAVNOST V DRUŠTVU

V društvu še posebno pozornost posvečamo delu na humanitarnem področju.

Tudi letos smo vsem članom Društva upokojencev Dolenjske Toplice, ki so praznovali okroglo obletnico (60, 70, 80, 90 in več let) poslali voščilnico, ki so jih izdelale udeleženke sekcije ročnih del in je prav vsaka unikatna. Poslali smo 89 voščilnic. Vse člane stare 90. in nad 90 let smo obiskali s skromnim darilom, teh je bilo 30. Novembra smo vse jubilante povabili na srečanje v Loško vas, kjer se nas je zbralo 39 in prav prijetno se bilo poklepetati z vsakim. Ob koncu leta pa smo za vse nad 80 let in bolne, ter stanovalce Domov starostnikov pripravili novoletne pakete, ki so jih razdelili naši poverjeniki. Letos smo pripravili 145 paketov. Seveda pa smo vsako sredo veseli obiskov naših članov in radi pokramljamo z vsakim, ter prisluhnemo njihovim predlogom in pripombam.

Trenutno deset šoferjev (ob koncu poletja se je ekipa povečala za tri) opravlja prevoze »Pelji me, prosim«, v letu 2023 je bilo opravljenih nekaj manj kot 200 voženj.

V mesecu marcu smo se udeležili predavanja Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu. V mesecu aprilu je ekipa šoferjev sodelovala pri sekanju pirhov in zasedla 2. mesto. Prav tako smo v oktobru sodelovali na prireditvi Topliško jabolko v pripravi jabolčno-medenega kotlička in zasedli 1. mesto. Skupaj s članom DU in  »pripravnikom« smo (na predlog članov) organizirali delovno akcijo na poplavnem območju Nazarje.

V okviru Društva upokojencev Dolenjske Toplice pa poteka program »Starejši za višjo kakovost življenja doma« že 17 let. Program je namenjen vsem starejšim od 69 let, ki živijo doma in ugotavljanju njihovih potreb po vseh vrstah pomoči na domu. To pomoč jim organiziramo v okviru DU in ob sodelovanju z vladnimi in nevladnimi organizacijami. V programu pri delu pridno pomaga 38 prostovoljcev, vključno s prostovoljnimi šoferji. V okviru DU nudimo različne oblike pomoči vsem, ki so pomoči potrebni in sicer: druženje, sprehodi, pomoč pri hišnih opravilih, dostava iz trgovine, prevoz k zdravniku in po raznih nujnih opravkih, družabne igre, pogovori, telefonski pogovori, dostava humanitarnih paketov in drugo. Prostovoljci smo v letu 2023  obiskali 292  občanov in opravili  623 obiskov (prvih in ponovnih). Opravljenih je bilo 534 različnih pomoči, ki so jih nudili prostovoljci  130 občanom.  Na novo smo obiskali in anketirali 22 občanov starejših nad 69 let. Dejstvo je, da je večina starejših, ki so deležni dostave paketov, udeležbe na jubilejnih srečanjih, prevozov »Pelji me prosim«, obiskov prostovoljcev in nudenja morebitnih pomoči  naše prisotnosti zelo vesela predvsem pa neizmerno hvaležna.

Avtorji besedila: Ida Perme, Slavica Strajnar, Štef Iveković

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja