Predavanja

IZOBRAŽEVANJA 2024

DELAVNICA VARNE UPORABE DIGITALNEGA BANČNIŠTVA

V okviru projekta SIMBIOZA – med generacijami je potekala v torek, 20.2.2024,  v prostorih DU Dolenjske Toplice, delavnica Varne uporabe digitalnega bančništva ( na primeru NLB ) in kako prepoznati spletne prevare. Delavnico je sponzorirala NLB. Udeležilo se je je 13 članov DU.

Predavatelj koordinator programov Simbioza, Gorazd Garafol nas je seznanil s tem kako prepoznamo nevarnosti na spletu in kako ostanemo na varni strani. Povedal je še nekaj koristnih nasvetov  o varnosti na spletu. Največ časa smo se ukvarjali z uporabo digitalne banke in o varnosti ter zasebnosti pri uporabi. Predavanje je bilo podkrepljeno s konkretnimi primeri. Tudi udeleženci smo imeli veliko vprašanj.

Po končanem predavanju smo obiskali še mobilno enoto NLB BANK&GO, ki prihaja v Dolenjske Toplice vsakih 14 dni. Tokrat  so izjemoma za naše društvo prišli na parkirišče Balneje. Bančni strokovnjaki so bili zelo prijazni in so odgovarjali na naša vprašanja , pa še s kavico so nas postregli.

Zaključila bi z besedami predavatelja Gorazda Garafola:« Zahvaljujem se vam za vaše sodelovanje in vedoželjnost, ki ste ga izkazali članice in člani DU Dolenjske Toplice s čimer  ste znova potrdili, da se zares učimo vse življene, kar je tudi slogan našega Zavoda Simbioza.« 

Upokojenske poti

Avtor besedila: Milica Lukšič

Avtor fotografije: Gorazd Garafol

Medgeneracijska delavnica digitalnih veščin
(udeleženci delavnic)

V mesecu januarju in februarju smo izvedli pet delavnic digitalnih veščin. Izvajalci delavnic so bili učenci prostovoljci pod mentorstvom Antonije Miklavčič Jenič, Helene Arzenšek Krajačič in Špele Mrvar. Na povabilo šole za medgeneracijsko sodelovanje se je odzvalo sedem nadobudnih in novih znanj željnih udeleženk. Cilji delavnic so bili razvijanje digitalnih veščin z medgeneracijskim druženjem. Delavnice smo izvedli v računalniški učilnici osnovne šole. Preživeli smo veliko lepih skupnih trenutkov, se spoznali, povezali in se učili drug od drugega.

Udeleženci naših delavnic so skupaj zapisali:
Na tečaju nama je bilo zelo všeč igranje kviza kahoot. Predavali so nam o varovanju na internetu in drugih zanimivih stvareh, ki jih nismo vedeli vsi. Utrdili smo tudi dopisovanje preko elektronske pošte in dodajanje slik v določene predstavitve ali sporočila.
Bilo je pa tudi zelo zanimivo sodelovati kot eno z upokojenci in tudi učenci smo se naučili nekaj novega od njih. Učenci in učitelji so bili zelo prijazni do nas upokojencev. (Lep pozdrav od Milene in Alje)

Vesela sem, da sem se lahko družila z učenci, ki so prijetni in veliko znajo. Bili so res v pomoč pri učenju. Nekatere stvari sem že vedela, veliko pa je bilo novega in bom lahko uporabljala naprej. Na vsaki delavnici je bilo nekaj zanimivega, pa naj bo to word, e-pošta, umetna inteligenca ali oblikovanje vabila in vstavljanje fotografij v besedilo. Pomembna je tudi varnost na spletu.
Z mano sta bili Tija in Ajda. Bilo nam je lepo in hvala jima. Hvala pa tudi profesoricam Špeli, Antoniji in Heleni. Pomembno je druženje. (Ajda, Tija in Milica)

Z mojima pomočnikoma sem se zelo veliko naučila. Želim si še več takih druženj. Tudi mentorice so bile prijazne, potrpežljive z nami. Hvala vsem, še posebno pa Gašperju in Tiborju. (Dorica)

Zelo prijetno se mi je bilo družiti z mojima pomočnikoma Lanom in Lano na računalniški delavnici z nami upokojenci. Obnovili smo nekaj že znanih osnov, naučili pa smo se kar nekaj novega. Posebno zanimive so bile vsebine z umetno inteligenco in kvizom, ki smo ga skupaj reševali in pastmi, ki jih ponuja splet. Lepo bi se zahvalila mentoricam in učencem OŠ Dolenjske Toplice, ki so nam to delavnico omogočili. Upam, da bo v prihodnosti še kakšna taka delavnica, saj bi se je z veseljem udeležila. (Erika)

Sodelovanje z učenci in učitelji mi je bil zelo poučno in prijetno! Hvala mojima prijateljema Jakobu I. in Jakobu G. (Terezija)

MEDGENERACIJSKE DELAVNICE DIGITALNIH VEŠČIN

V okviru projekta SIMBIOZA SKUPNOST smo se upokojenci udeležili prve medgeneracijske delavnice digitalnih veščin, ki jo je pripravila OŠ Dolenjske Toplice. Zbrali smo se v računalniški učilnici. Izvajali so učenci višjih razredov in  mag. Helena Arzenšek Krajačič in profesorica Špela Mrvar. V petek 26. januarja nadaljujemo.

Milica Lukšič

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja