Humanitarnost,  Obiski jubilantov

OBISKI JUBILANTOV 2022

Domine Hrovat  – 94 let , 30. 8. 2022
Zalka Bučar, 91 let, 21. 8. 2022

Marija Novina, 90 let, 30. 6. 2022

OBISKALI SMO JUBILANTKO ANGELO OBLAK

 Ena od petnajstih jubilantov našega DU  je Angela Oblak, ki je prejšnji teden praznovala svoj 90. rojstni dan.

Angela prihaja s kočevskega konca. Starši so imeli mlin, pekarno in mesarijo v Štalcarjih. Njen stric je bil znani zlatar in urar Kajfež v  Ljubljani. V družini je bilo 6 otrok. To je bila partizanska družina. V vojnem času je bilo veliko pomanjkanje hrane. Oče je med vojno umrl.  Sestra in brat sta bila partizanska aktivista, zato so ju Italijani preganjali. Mama je zaradi težkega življenja med vojno zbolela in umrla. Otroci so ostali vojne sirote.

Angela Oblak je hodila v šolo v Štalcarjih , kasneje pa v Ljubljani. Izšolala se je za frizerko. Vtem času je živela pri Kajfeževih. Zaposlila se je kot frizerka. Leta 1953 je spoznala bodočega moža Karla Oblaka. Z njim je odšla na Dolenjsko. V zakonu sta se jima rodila dva otroka.  Živeli so v Podhosti, Semiču, Daleč hribu, Soteski, Novem mestu in Dolenjskih Toplicah. Mož je bil komandir milice , nato revirni logar , kasneje je doštudiral pravo in delal na Inšpekcijskih službah. Tudi Angela je bila zaposlena od leta 1961 v Tovarni zdravil Krka, kasneje v Labodu- v trgovini. Iz Laboda je šla v pokoj pred 40. leti.

Ima 5 odraslih vnukov in 8 pravnukov, ki jih ima  zelo rada. Vedno je uživala v branju pravljic vnukom in pravnukom. Rada je delala gobeline in šivala različna oblačila. Bila je tudi navdušena gobarica.  Še vedno si sama ureja pričesko. Angela Oblak je družabna in vesela. Rada se poheca in vsakega gosta se razveseli.

Na  njen rojstni dan, 9.5.2022, so jo obiskali in  župan Franci Vovk, predsednica KORK Dolenjske Toplice Ivana Pelko, poverjenica RK Jožica Markovič in podpredsednik DU Dolenjske Toplice Jože Lukšič. Zaželeli so ji trdnega zdravja, veliko dobre volje in ji prinesli skromna darila. Slavljenka se lepo zahvaljuje za izkazano spoštovanje in pozornost.

Milica Lukšič

Angela Oblak, 90 let

JUBILANTKA MARICA KUŽNIK

Ko sva v ponedeljek  z možem prišla na obisk k Marici Kužnik, sva jo našla pri delu na vrtu. Še vedno rada kaj postori, čeprav je vrt letos predala »ta mladim«. Rada se je vključila v pogovor. Dobro se spominja dogodkov iz mladosti. Prejšnji teden je praznovala svoj 90. rojstni dan.

Starši so imeli kmetijo na Selih. Družina je bila enajstčlanska. Marica je imela pet bratov in štiri sestre. Oče je bil gozdni delavec, mati šivilja. Oče je veliko stvari izdeloval sam. Marica je bila  najstarejša od deklet, zato je morala paziti mlajše sestre in brate. Ko se je hodila igrat po vasi jih je jemala s seboj. V šolo je hodila v Dolenjskih Toplicah.

Težki časi so bili med italijansko okupacijo. Očeta so Italijani odpeljali v internacijo na Rab in kasneje v Gonars.  Sama je stara 10 let peš nosila pakete na pošto v Novo mesto za očeta in druge sorodnike, ki so bili internirani. Pošta v Toplicah je bila porušena. Vedno se je oglasila pri teti na Drski. Tu je dobila sanitetni material, zdravila in cigarete za partizane. Mama je zaradi težkih vojnih razmer zbolela in ni mogla več opravljati vseh del.

Marica je šla po vojni  » na šiht » na  »gozdno« stara komaj 15 let. Tolkla je kamen. Gramoz so rabili za posip cest. Ko je bila rojena mlajša sestra Slavica je morala ostati doma. Leta 1951 se je znova zaposlila na »gozdni«. Tu je opravljala različna dela: » tolkla kamen«, kopala pesek, pomagala pri gradbenih delih, ko so gradili destilarno. Pozneje, ko je bila destilarna zgrajena ,je bila v njej zaposlena. Tu je delala do leta 1957.

Z možem sta si ustvarila družino. Rodila sta se jima dva otroka. Takrat ni bila zaposlena. Kasneje se je zaposlila v Invalidskem domu in nato v Zdravilišču kot   sobarica in čistilka.

Družina se je povečala saj ima zdaj pet vnukov in štiri pravnuke. Vsi jo  imajo zelo radi in jo pogosto obiščejo. Vesela je vsakega, ki pride na obisk. Sestre in bratje družine Šenica so zelo povezani.

Marca Kužnik je, bistra , komunikativna, še vedno rada dela ali na vrtu ali po hiši. Peče kruh, piškote,  » štrudel »,dela rezance, plete. Sama poskrbi zase. Tudi pričesko si naredi sama.

Ob njenem jubileju so jo obiskali župan Franci Vovk, predsednica KORK Dolenjske Toplice Ivana Pelko in podpredsednik DU Dolenjske Toplice  Jože Lukšič. Prinesli so skromna darila, ji voščili vse najboljše in ji zaželeli veliko zdravja. Obiska je bila vesela.

Milica Lukšič

Marica Kužnik

Valentina Matkovič, 90 let, 28. 4. 2022
Henrik Dralka, 95 let, 24. 3. 2022

OBISKALI SMO  JUBILANTA JOŽETA ŠENICO

Na dan, ko sva ga obiskala z možem naju je pričakal nasmejan in dobre volje. Je eden od štirinajstih letošnjih jubilantov v občini Dolenjske Toplice.

Rodil se je  9. marca 1932. Starša sta imela kmetijo na Dolenjih  Sušicah. V družini je bilo sedem otrok, 4 dekleta in 3 fantje. Vsi otroci so bili rojeni pred drugo svetovno vojno. Morali so pomagati pri delu na kmetiji kolikor so pač zmogli. Preden je šel zjutraj v šolo je gnal krave na pašo. V šolo je hodil v Dolenjske Toplice. Med vojno je bil pouk večkrat prekinjen zaradi napadov okupatorja na Dolenjske Toplice. Spominja se kako so otroci od doma opazovali letala, ki  so priletela nad Toplice in jih  bombardirala.  Na Seliščih je bil partizanski bunker. Iz  Novega mesta so prihajali domobranci na  Reber in začelo se je obstreljevanje. Poslušali  so žvižganje krogel nad vasjo. Zavarovali so se tako, da so legli v jarke. Takrat je imel 10 let in ga je bilo strah streljanja. Nekajkrat je šel partizanom pokazat pot v Poljane.

Po vojni je tesal (tramove  in prage ).  Hodil  je v gozd podirati drevesa. Večkrat je delal pri tesarju Fabjanu. Nekaj časa je bil celo redno zaposlen pri njem. Kasneje se je zaposlil na žagi Kmetijske zadruge Dolenjske Toplice. Ima 38 let delovne dobe. Poleg službe je delal doma na podedovani kmetiji.

   Zadnjega aprila leta  1955 so se otroci na vasi igrali in povzročili požar. Veter je pihal proti hišam. Šestim gospodarjem so  pogorela gospodarska poslopja. Hiše so ostale. Živali so rešili iz hlevov. Vse so morali obnoviti.

Leta 1959 se je poročil s Kresetovo Pepco iz Sel. Ustvarila sta si družino. Rodili so se jima 4 sinovi. Mlajši sin je doma na kmetiji. Jože ima 9 vnukov in 7 pravnukov. Mlajši sin ima dva otroka, kadar je bilo treba ju je dedek tudi pazil. Žena je umrla pred 12. leti. Ko se je upokojil, se je odločil za rejo odojkov. Pred 12. leti je rejo prašičkov prevzel mlajši sin.

Vedno je imel veselje do pletarjenja. Ko je bil star 10 let  ga je oče naučil te obrti. Njegov prvi izdelek je bil naročni košek. Kasneje je pletel naramne koše, jerbase in košare. Plesti je začel, ker so stvari potrebovali doma. Izdeloval je dve vrsti košar, naramne koše, peharje, dvokolnice,  opletal steklenice, delal grablje, brezove in sirkove metle ter vse vrste ročajev za kmečka orodja. Pletel je v glavnem pozimi, ko ni bilo dela na polju. Zdaj plete manj. Plesti je naučil tudi nekatere pletarje v Dolenjskih  Toplicah. V Novem mestu na RIC-u je  posredoval svoje znanje članom Univerze za starejše. Njegovi izdelki so lepi.

 Zdaj rad prebira Kmečki glas in Dolenjski list. Ob večerih gleda TV. Še vedno hodi v gozd podirati drevesa, ker imajo svoj gozd in si pripravijo drva. Vsak dan se vozi z mopedom v gozd, trgovino ali kamor je treba.  Rad kam gre. Z družino se odpeljejo na izlete, s Topliškimi upokojenci v Izolo v hotel Delfin na letovanje. Je zdrav, dobrovoljen, rad se nasmeje, počuti se dobro, je bister in ima dober spomin.

Na njegov rojstni dan so ga obiskali župan Franci Vovk, predsednica KORK Dolenjske Toplice Ivana Pelko in podpredsednik DU Dolenjske Toplice Jože Lukšič. Ob visokem jubileju so mu čestitali, zaželeli prijetno praznovanje in da bi bil še naprej zdrav in dobrovoljen.

Milica Lukšič

Magda Kumelj, 90 let, 20. 2. 2022

9O LET FANIKE NOVAK

 V letošnjem letu bo kar 14 občanov Dolenjskih Toplic dopolnilo 90 let. Med njimi je Fanika Novak, ki praznovala svoj 90. rojstni dan v četrtek ,27.1.2022. Na ta dan so jo obiskali župan, Franci Vovk, predsednica KORK Dolenjske Toplice, Ivana Pelko, podpredsednik DU Dolenjske Toplice, Jože Lukšič in Brigita Rončel, tajnica na Občini Dolenjske Toplice. Prinesli so  skromna darila, prijetno poklepetali, ji  zaželeli vse najboljše in da bi bila zdrava in  bi prijetno  praznovala.

Milica Lukšič

Fanika Novak , 90 let, 27. 1. 2022
ČESTITAMO!

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja