Brez kategorije

POROČILA O NAŠEM OPRAVLJENEM DELU V 3/4 LETA

PROGRAM STAREJŠI ZA STAREJŠE – delo v letu 2021 (do 31.10.2021)

V projektu »Starejši za starejše«  poleg koordinatorja pri delu pridno pomaga   29 prostovoljcev, ki obiskujejo občane, ki so se želeli vključiti v projekt SZS in nudijo različne oblike pomoči vsem, ki so pomoči potrebni. V letošnjem letu smo na novo anketirali 22 občanov, od začetka izvajanja projekta pa je bilo anketiranih 651 občanov starejših od 69 let. Prostovoljci so do sedaj v letu 2021 obiskali 248  občanov in opravili 430 obiskov (prvih in ponovnih), . Različne oblike pomoči, ki jih nudijo prostovoljci na terenu so se izvajale v manjši meri kot pretekla leta, saj je bilo več ali manj druženje omejeno. Kljub temu pa je bilo opravljenih  veliko različnih pomoči, ki so jih nudili prostovoljci  občanom.  Največ je bilo telefonskih pomoči. Večina prostovoljcev  ne kontaktira osebno z občani.  Pokličemo starejše, in pokramljamo z njimi. Še naprej se bomo trudili pomagati nekomu kakor znamo in kar zmoremo.

Ob sproščanju ukrepov zaradi pandemije covid 19, pa smo uspeli organizirati obvezno izobraževanje prostovoljcev v okviru programa SZS. Predavanje je bilo  dne 2. 7. 2021, v gostilni pri Hendriku v Loški vasi, na temo »Odnos in pristop do starejših!«. Predavala je ga Ismeta Mujanovič. Predavanja se je udeležilo 20 prostovoljcev DU DT, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov (maske, razkužila, varnostna razdalja). Ob zanimivi razlagi in izmenjavi izkušenj iz terena, je bilo druženje prijetno in poučno.

Zaznali smo tudi veliko potreb po prevozih v samih Dolenjskih Toplicah, kot tudi v okoliških naseljih.

Koordinator SZS: Slavica Strajnar

DRUŽABNE DEJAVNOSTI V LETU 2021

Nenehne slabe informacije povzročajo strah, tesnobo in  zaskrbljenost. Zato si je, kar 173 članov našega društva, tekom leta 2021, poskušalo vsaj malo popestriti turobne dneve. Z  brezplačnim vlakom smo nadaljevali naša potovanja začeta že v letu 2020. Bili smo  v Sevnici, na Bledu, v Kopru in Kamniku, poromali na Brezje in v oktobru, ko so razmere še dopuščale obiskali knežje mesto Celje. Lahko rečem, da je bilo leto 2021 leto gradov, saj smo obiskali kar štiri in s pomočjo lokalnih vodičev spoznali njihovo zgodovino. To so bila  res prijetna druženja in obenem raziskovanja naše lepe Slovenije.

V mesecu avgustu se je 210 članov udeležilo zbora članov v Podturnu, potrdilo delo društva za leto 2020 in se, po dolgem času, poveselilo ob prijetni glasbi. Tudi kostanjev piknik v septembru, z razstavo ročnih del naših ustvarjalk in nastopom  literatke Marije Tomažin,  je privabil lepo število članov. Konec oktobra se je 48 naših članov odpeljalo na težko pričakovan dopustek in razvajanje v  hotel Delfin v Izolo, ki je po poldrugem letu spet  dobil zeleno luč in odprl svoja vrata.

Veliko načrtovanih druženj  nam je uspelo izpeljati, nekaj pa je bilo  tudi odpovedanih.  Zaradi premajhnega števila prijavljenih smo v mesecu juniju  odpovedali popoldansko srečanje v Mirni peči, kjer je bil predviden ogled Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, iz istega razloga je bil v mesecu avgustu odpovedan  enodnevni izlet na Bizeljsko. Ko so se že polnila mesta za tradicionalno  Martinovanje v Beli krajini,  pa je NIJZ s svojimi ukrepi preprečil naše veselje.

Živimo v  času, ko se nam je čez noč spremenilo življenje. Zdaj je pomembno, da ostanemo zdravi, da premagamo virus, da bomo spet zaživeli kot pred leti, se družili, prepevali, plesali in objemali. Kajti življenje je druženje in druženje je življenje.

Martina Klobučar

POROČILO ŠPORTA 2021
do meseca novembra

V letu 2021 smo že v februarju in marcu pričeli z treningi v dvoranskem kegljanju, kegljanju na vrvici, petanki ter nekaj manj v pikadu zaradi priporočil NIJZ glede medsebojnega stika v prostorih.

Vendar je prišlo v aprilu po deset dnevni prepovedi vseh aktivnosti do zelo aktivnega udejstvovanja v igri petanka, saj smo z dvema ekipama sodelovali v ligi na nivoju PZDU. Na povabilo DU Šentjernej, Trebnje, Veliki Gaber, Uršna sela smo se odzvali povabilu in tam tudi sodelovali.

Na ŠIU, ki so potekale v mesecu maj, junij in julij, smo bili udeleženi v petih disciplinah z ženskimi in moškimi ekipami, in sicer dvoransko kegljanje, kegljanje na vrvici, pikado, orientacijski pohod in petanka. Tekmovanje v kegljanju na vrvici moških ekip, smo organizirali pri nas in ga uspešno izpeljali. Nastopilo je 16 ekip z 78 tekmovalci.

Z moškima ekipama v dvoranskem kegljanju in kegljanju na vrvici smo bili na ŠIU, PZDU Dolenjske in Bele Krajine na prvem mestu razpredelnice nastopajočih, zato smo se tudi neposredno uvrstili na državno prvenstvo, ki je bilo v Miklavžu pri Jeruzalemu meseca septembra v disciplini kegljanje na vrvici, in zasedli 5. mesto. V dvoranskem kegljanju, ki pa je bilo v Slov. Bistrici, mesec dni pozneje, pa je naša kegljaška ekipa zasedla slabše mesto.

V mesecu juliju smo z žensko in moško ekipo v pikadu in kegljanju na vrvici sodelovali na Županovih pokalih v ŽBK in Podturnu. Prehodni pokal je z odlično igro v kegljanju na vrvici domače ekipe na ta račun ostal v domačem društvu. Avgust, september nekaj nastopov v petanki in tudi promocija petanke v tednu športa v OŠ Dolenjske Toplice, na kateri je bilo kar nekaj zanimanja.

September je tudi mesec, v katerem so se začeli intenzivnejši treningi v dvoranskem kegljanju, na katerem je udeleženih tudi po 8 in več kegljačic in kegljačev, kar je zelo pozitivno. Vzporedno pa tudi poteka Liga upokojencev v organizaciji KK Vodnjak za našo žensko in moško ekipo, v katero je vključeno 13 ekip iz širše Dolenjske in Bele Krajine.

Kolesarstvo je bilo v našem društvu kar zelo aktivno, saj so se člani, ki jih je bilo v povprečju 5 v ekipi prekolesarilo preko 2000 km v 23, tih, četrtkih ali pa v kakšnih drugih dnevih vremensko primernejših. Nekaj kolesarjenja je bilo tudi v kombinaciji z brezplačnim vlakom, zato ni bil nikakršen napor pogled s kolesa po Gorenjski, Primorski in širši okolici ljubljanske kotline.

Na daljše pohode, ki jih je bilo 8, se je odpravilo 119 pohodnikov, 3 pohodi pa niso bili realizirani zaradi corone, zadnji letošnji pohod v decembru na Hrib pa je še pod vprašanjem.

Planinarjenje je bilo letos tudi precej okrnjeno, saj so bili v sredogorje samo 4 realizirani pohodi, v visokogorje pa 2 pohoda. To je bilo izpeljano z 73 pohodniki.

Krajši pohodi v okolici Dolenjskih Toplic se je udeležilo tudi 40 pohodnic, ki so ta sprehod opravile v 6 nastopih.

Referent za šport 16.11.2021
Drago Zupančič

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja