Predavanja

POTOPIS PAMIR 2023

S POTI PO TADŽIKISTANU

Prvo letošnje predavanje je bilo 18. januarja 2024. Našemu povabilu se je odzval dr. Franci Kokalj. Tokrat nas je popeljal po Tadžikistanu. Država meji na Afganistan, Kitajsko, Kirgizistan in na Uzbekistan. Glavno mesto je Dushambe in je ena najlepših in najprijetnejših prestolnic v srednji Aziji.  V mestu je veliko lepih parkov, spomenikov, slavolokov. Imajo lep, velik bazar. Sam izraz TADŽIKISTAN pomeni neodkriti biser v pravem pomenu besede.

Na pot se je skupina prijateljev  odpravila lani  septembra organizirano  z agencijo. Tadžikistan je  gorata dežela v Centralni Aziji  in gosti veliko narodov. Samo na Pamirju živi 25 narodov in toliko je tudi jezikov in različnih kultur. Uradni jezik je ruski.  Pamir je avtonomna pokrajina. Leta 1991 so se osamosvojili . To je ravna  visoka planota ali dolina v obliki črke U, obdana z gorami. Ima visokogorska jezera, med njimi največje je Karakul. Tu je  7000 m visok Leninov vrh. Veliko vode priteče iz ledenikov na Pamirski planoti. Reke so meje do sosednjih držav.  Planote so polne mineralov in njihova večbarvnost je čudovita.

Prebivalci se ukvarjajo s kmetijstvom. Pridelujejo pšenico, gojijo ovce, koze in višje okli visokogorskih jezer jake. Ker nimajo lesa, kurijo z jakovimi posušenimi iztrebki. Otroci radi hodijo v šolo, kljub dolgi poti do nje. So lepo urejeni, v lepih uniformah.

Skupina potnikov se je tri dni vozila na Pamirsko planoto. Nato so se odpravili na pohod v višine 4 – 5 tisoč  m. Prvi dan so prehodili 17 km, nato pa od 16 do 23 km na dan. Prenočevali so v kampu pastirjev  v okroglih šotorih – jurtah. Pastirji so jim pripravili hrano. V tej tišini in miru so lahko opazovali zlatega orla, svizca, jakije. Srečevali so se s pastirji, se kopali v kakšnem vročem vrelcu in uživali v lepoti in miru.

V sejni sobi KKC-ja  se nas je zbralo okoli 70.  Bili smo zadovoljni, ker predavatelj podaja svoja doživetja z veliko žara.

Milica Lukšič

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja