Predavanja

POTOPISNO PREDAVANJE JORDANIJA – PUŠČAVSKA PRAVLJICA

Na naše povabilo se je odzval dr. Franc  Kokalj v sredo, 11. 1. 2023. Predaval je o svojem štirinajstdnevnem popotovanju po Jordaniji, zgodovinsko zanimivi deželi.  Uradno se imenuje Hašemitska kraljevina Jordanija. Je obmorska država na Bližnjem vzhodu na vzhodnem bregu reke Jordan. Na severu meji na Sirijo, severovzhodu na Irak, na vzhodu in jugu na Saudsko Arabijo, ter na zahodu na Izrael in Zahodni breg in Mrtvo morje. Na jugu ima 26 km obale ob Rdečem morju.

Potovanje se je začelo z letalskim prevozom v  glavno mesto Jordanije je Amman. Začetki mesta izhajajo vsaj 3000 let pr. n. š.. Iz rimskih časov so ohranjene najlepše stavbe- rimljansko gledališče, forum in odeon.  Po Jordaniji so jih vodili izključno domačini. Imeli so možnost sprehoditi se po živahni tržnici. Novi del mesta je moderen. Na severozahodu  Jordanije je gozdnat predel, lahko bi rekli park. Tu je veliko oljk . Spomladi je vse zeleno, seveda odvisno od količine padavin. Na hribu sredi oljčnih nasadov je trdnjava. Pohodniki jo radi obiskujejo.

Madabi je »mesto mozaikov«, ki še danes krasijo nekatere od hiš. V katedrali so si ogledali odlično ohranjen mozaik, ki prikazuje zemljevid svete dežele nastal v času bizantinskega cesarstva. Povzpeli so se na  »goro«, ki se dviga nad mestom. Gora Nebo je eno od svetih mest od koder je Mojzes zagledal »obljubljeno deželo », prav tako je to tudi mesto, kjer naj bi bil prerok pokopan. Na stari trasi kraljeve poti je mesto Kerak, nad njim pa na vzpetini križarska  trdnjava Al Kerak. Iz mesta Wadi Musa so se podali na celodnevni ogled 2.500 let starega rdečega mesta Petra. Nekoč glavno mesto Nabatejcev je eno od sedmih čudes sveta, pod zaščito UNESCA. Do mesta se pride skozi ozko sotesko Sik. Ogledali so si zakladnico, grobnice, amfiteater, svetišče, domove, tempelj in samostan. Lokalni  beduini popotnikom pripravijo arabski čaj. Sončni zahod je čudovit, ko svetloba obarva skale rdeče. Mala Petra je še eno n Nabatejsko mesto. Zanj arheologi predvidevajo, da je predmestje starodavnega mesta. Pot jih je vodila v peščeno  puščavo Wadi Rum. Je ena najlepših puščav, impresivna pokrajina puščavskega peska in skalnih grebenov. Kamnina je peščenjak mavričnih barv. Po puščavi so jih vodili beduini do kanjona Khazali, hieroglifov, izvira vode,…Privoščili so si tradicionalno beduinsko večerjo. Beduini v sodelovanju s plezalci in pohodniki razvijajo eko – avanturistični  turizem. V puščavi rastejo različne vrste » puščavskih rož », iz katerih beduini pripravljajo  kozmetiko , zdravila ,čaje.. Zanimivo je jahanje kamel v sončnem zahodu. Nepozabna  puščavska avantura so pohodi , plezanje, jahanje kamel, vožnja z jeepi in celo surfanje po puščavskem pesku.

Aqaba leži ob Rdečem morju. Ime ima po rdečih algah. Morje je toplo. V njem so čudoviti koralni grebeni. Preko reke Jordan je Rdeče morje povezano z Mrtvim  morjem, ki je najbolj znana depresija na svetu,  leži 423m pod morsko gladino. Je tretje najbolj slano jezero na svetu, zato je v njem možno le lebdeti. Tu ne moreš potoniti, lahko pa se utopiš. Slanost jezerske vode se veča, gladina morja manjša, jezero počasi izginja. V 30 letih se je umaknilo za 50 m. Znano je tudi zdravilno blato.  Po 14 dneh so se vrnili z letalom domov.

Predavanja se je udeležilo 37 obiskovalcev. Bilo je zanimivo, čas je hitro  minil. Bili smo zadovoljni.

Milica Lukšič

več fotografij

dd

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja