Druženja,  Humanitarnost

SREČANJE OB DNEVU STAREJŠIH

Društvo upokojencev Dolenjske Toplice je v ponedeljek, dne 2. 10. 2023 v jedilnici Osnovne šole Dolenjske Toplice s srečanjem obeležilo mednarodni dan starejših. To srečanje je namenjeno vsem občanom Občine Dolenjske Toplice, vendar smo bili kar malo razočarani, ker je bilo samo 50 udeležencev. Verjetno je temu botrovalo zelo lepo vreme in trgatev.
Kot nam je znano, je 1. oktober za mednarodni dan starejših razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990, in sicer z namenom, da bi se vsako leto na ta dan s posebno pozornostjo razpravljalo o različnih vprašanjih, povezanih s starejšimi ljudmi. Starostna meja, pri kateri naj bi se na splošno začela starost, ni določena. V Sloveniji običajno označujemo z besedo »starejši« osebe, stare 65 ali več let.
V našem društvu si prizadevamo, da bi pripomogli k aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Vse generacije smo medsebojno povezane in medsebojno odvisne. Medgeneracijsko povezovanje, kateremu v našem DU dajemo velik poudarek, pa razumemo kot pomoč ene generacije drugi, ustvarjanje in ohranjanje socialne mreže in pa tudi ohranjanje kulturne dediščine. Takšno sodelovanje prinaša sodelujočemu novo kvaliteto življenja, zagotavlja občutek sprejetosti in varnosti, lajša osamljenost ter krepi duševno in telesno zdravje. Tudi F3ŽO v letošnjem letu, ki je bil organiziran v Cankarjevem domu, je potekal pod geslom »Vsi smo ena generacija«!

Preko programa SZS v našem DU obiskujemo starejše. Z obiski v svoji okolici preverjamo kako živijo starejši in če potrebujejo kakšno pomoč. Če starejši pomoč potrebuje, jo prostovoljci skupaj s koordinatorjem in predsednikom društva poskušamo organizirati in se po potrebi povežemo s pristojnimi službami. Preproste pomoči, kot so druženje, sprehodi, branje, spremstvo k zdravniku, drobna hišna in gospodinjska opravila, družabne igre, dostava humanitarnih paketov in drugo, pa organiziramo in izvedemo sami. Z rednim obiskovanjem starejših in sprotnim reševanjem težav precej razbremenimo zdravstvo, socialo, pomagamo občini, pa tudi svojcem , predvsem pa prispevamo k boljšemu zdravju in počutju starejših ljudi. Sedaj imamo v sodelovanju z Občino organiziran tudi prevoz »PELJI ME, PROSIM«, kar nam zelo olajša delo.

Na prireditvi nas je pozdravil župan Franc Vovk, ravnateljica OŠ DT Andreja Koščak in predsednik DU Dušan Kraševec.

Učenci OŠ so pripravili čudovit kulturni program. Pod vodstvom Jasmine Kokalj so nastopali Ilona, Zoja, Lana, Klemen, ki nam je zaigral na rog in literati DU Marija Tomažin, Marija Pečaver Potočnik in Anton Aš. Ga. Vida Novinec nam je podala nekaj napotkov in smernic za zdravo starost. Prepričani smo, da je vsakdo našel kakšen koristen nasvet zase. Gibalno aktivni bomo bolj zdravi, mobilni, ustvarjalni, zadovoljni, uživali bomo v druženju, krepili duha in skrbeli za kakovostno starost. Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje in udeležbo. 

Naše pridne ustvarjalke so nam pripravile čudovito razstavo ročnih del. Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje in udeležbo.

Sledila je skromna pogostitev in prijetno druženje.

Slavica Strajnar

več fotografij

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja