Ustvarjalne delavnice

USTVARJALNE DELAVNICE 2022


Fotografije  Naše ustvarjalnice 2022 

Novoletna jelka v društvenih prostorih

Medgeneracijsko sodelovanje, 1. 12. 2022

Prvo medgeneracijskega sodelovanja z OŠ, 16. 11. 2022

11. 11. 2022

Naš kotiček v TIC_u

27. 10. 2022, poslano na razpis ZDUS božične zvezde

20. 10. 2022

RAZSTAVI USTVARJALNIH DELAVNIC DU DOLENJSKE TOPLICE

Na srečanju  ob Dnevu starejših v OŠ smo članice ustvarjalnih delavnic pripravile razstavo naših izdelkov. Razstavile smo odejice za na kolena in rokavčke pomagavčke za dementne, ki smo jih izdelale v ŠK Mala pletilnica. Na ogled smo postavile še pletene nogavice, otroške copatke, kapice in jopice za najmlajše, voščilnice za rojstne dneve naših članov in novoletne  voščilnice, rože iz krep papirja in najlona, vezene in kvačkane prtičke, » Topliške frajlice » napolnjene s sivko, izdelke iz gline, nekaj poslikanih kamenčkov….. Vse je bilo vredno ogleda. V začetku oktobra smo pripravile razstavo izdelkov na PRAZNIKU TOPLIŠKEGA JABOLKA  v avli KKC. Tu je Dorica Turk  razstavila svoje  gobeline. Naši izdelki so na ogled v vitrini na TIC Dolenjske Toplice. Škoda le, da smo bile omenjene le na plakatu PRAZNIK TOPLIŠKEGA JABOLKA, v nobenem poročilu pa ne, čeprav so obiskovalci pohvalili razstavljene izdelke.

Milica Lukšič


Postavitev razstave izdelkov naših rokodelk, ki si jo lahko ogledate v avli KKC v sklopu prireditve Topliško jabolko. Vabljeni!


Razstava rokodelk v Osnovni šoli Dolenjske Toplice, dne 30. 9. 2022

album fotografij

ODEJICE SO ODŠLE V PRAVE ROKE

Članice ŠK Mala pletilnica smo v poletnih mesecih izdelale okoli 30 odejic za na kolena. Mentorica Male pletilnice, Ana Marija Blažič, se je dogovorila z vodjo DSO Ivanež  (varstvo in oskrba starejših V Gabrju), da bomo krožkarce humanitarno podarile odejice njihovim oskrbovancem. Za dom Ivnež smo se odločile, ker so iz DSO Novo mesto sporočili, ko jim je naša mentorica ponudila odejice in rokavčke  pomagavčke, da so jih  februarja že prejeli v dar in novih ne rabijo.

V petek, 9. 9. 2022, smo se z osebnimi avtomobili odpeljale v Gabrje. Dogovorjene smo bile, da se dobimo ob 13.uri pred domom. Dogodek naj bi potekal na terasi, ker je deževalo so nas oskrbovanci doma in zaposleni pričakali v jedilnici. Ob upoštevanju ukrepov NIJZ za zaščito proti Covidu smo si obiskovalke in osebje doma nadeli maske. Potekal je kratek program. Ana Marija Blažič se je v uvodnem delu programa zahvalila nam krožkarcam za sodelovanje  v ŠK. Vsaki od nas je dala ZAHVALO, knjižico v kateri je zapis o ŠK  »Mala pletilnica«, fotografije in kratka predstavitev vseh sodelujočih. Dobile smo še skromno darilce. Zatem je besedo prevzela vodja DSO Ivanež. V nekaj stavkih je predstavila  Penzion Ivanež in njihove oskrbovance, ki so nas radovedno opazovali. Poudarila je, da v domu Ivanež  niso še nikoli prejeli takega darila in da ga z veseljem sprejmejo. Hčerkici vodje DSO sta zapeli dve pesmi. Potem smo izvedli tombolo. Odejice je Ana Marija Blažič dala v darilne vrečke in zraven tudi knjižico Mala pletilnica. Vrečke so bile oštevilčene. Oskrbovanci so bili zelo veseli zadetka na tomboli. Potegnili so odejice iz vrečk, si jih ogledovali, položili na kolena, jih božali. Nekateri so se z njimi ogrnili po ramenih. Prebirali so knjižico, se  veselili  kratkega klepeta z nami. V zahvalo nam je vodja DSO Ivanež podarila lepe vrtnice. Bile smo prijetno  presenečene in hvaležne, da cenijo naše delo.  Nasmeh oskrbovancev, njihov klepet in sreča so nam največje plačilo za trud.

Hvala za prijetno druženje in bogato delitev novih znanj. Iskrena hvala, da ste med nami in z nami. To je napisano na zahvali, ki smo jo dobile vse udeleženke  ŠK Mala pletilnica od RIC Novo mesto. Me pa smo srečne, da smo sodelovale v humanitarni akciji in privabile nekaj nasmehov oskrbovancev.

Milica Lukšič

ŠTUDIJSKI KROŽEK MALA PLETILNICA

 V aprilu mesecu je Ana Marija Blažič z RIC Novo mesto poklicala vodjo Ustvarjalnih delavnic, Terezijo Kralj, in ji ponudila, da se vsaj pet  članic vključi v   Študijski krožek Mala pletilnica. Kvačkale in pletle bi izdelke, ki bi jih kasneje podarile prebivalcem lokalnega doma starejših  občanov. Namesto 5 se je javilo 13 članic: Terezija Kralj, Dorica Turk, Marjetka Jordan, Nada Bobnar, Verica Paunović, Zvonka Prosen, Vera Lukšič, Anica Vidic, Anica Zupančič, Darja Mrvar, Angelca Matkovič, Fanika Puhan in Milica Lukšič

Študijski krožek je obsegal 30 ur. Začrtana sta bila cilja:  spodbujanje medsebojnega kreativnega kvačkanja in pletenja in dobrodelna akcija. Kvačkale in pletle  naj bi  uporabne, praktične in  okolju prijazne predmete saj bi uporabile eko volno. Dogovorile smo se, da bomo izdelale odejice za na kolena in rokavčke pomagalčke .

Mala pletilnica je prejela okolju  prijazno eko volno  zastonj. Prvič smo se srečale z mentorico Ano Marijo Blažič v četrtek po prvem maju. Prinesla je veliko škatlo polno klopčičev zelo mehke volne različnih barv. Dogovorile smo se kaj bomo delale. Ustvarjanje nima meja Vsaka si je izbrala nekaj klopk različnih barv. Pogovor je tekel o pripomočkih in izdelkih.. Ker so naša znanja kvačkanja in pletenja različna, smo se dogovorile, da si bomo medsebojno pomagale in se pri delu podpirale. Pletenje in kvačkanje imata več pozitivnih plati. Pri delu uporabljamo roke in urimo ročne spretnosti. Uporabljamo možgane. Razmišljamo o vzorcu kvačkanja ali pletenja, o samem delu  in si predstavljamo kakšen bo izdelek. Pri tem se počutimo dobro. Imamo občutek zadovoljstva. Kvačkanje in pletenje izboljšata spomin in zmanjšujeta stres.

Ustvarjalke smo ustvarjale in iskale ideje. Izdelale smo 29 odejic za na kolena. Zelo različnih in lepih in 20 rokavčkov pomagavčkov. Vsaka odejica ali rokavček je unikaten. Največ izdelkov pletenih ali kvačkanih je naredila Dorica Turk. Ves čas smo se veselile, da pridemo v četrtek skupaj in si  ogledamo  nove, lepe izdelke, ki smo jih naredile med tednom. Ni nam žal za porabljeni čas, saj bodo prišli nekomu prav. Septembra jih bomo podarile stanovalcem lokalnega doma starejših občanov. Odejice bodo grele kolena starejših, rokavčki pomagavčki pa bodo zamotili dementne prebivalce DSO, da ne bodo uhajali iz doma.

Vsaka ustvarjalka je napisala kratek zapis osebi povezan s pletenjem in kvačkanjem. Mentorica bo zapise uporabila za bilten o študijskem krožku Mali pletilnici .Z Ano Marijo se dobro razumemo, vesele smo, ko se srečujemo. Kako prijeten je občutek, ko prebereš njen zapis na FB kjer predstavlja ŠK : «Moje najboljše in zlate krožkarice ».

Milica Lukšič


Vsaki četrtek nas je več. Zelo ustvarjalno je bilo pa tudi mali otročički nas veselo opazujejo ob ustvarjanju!

Terezija Kralj

11. 8. 2022

Dne 4. 8. 2022 smo se spet dobile prijateljice ustvarjalke. Bilo nam je lepo. Pogovarjale smo se kot otroci ki pridejo po počitnicah v šolo. Metka in jaz sva prinesle pokazat kako bi delale Rokavčke pomagavčke za dementne v domu. Dorica Turk


12. 5. 2022

5. 5. 2022

Na razpis voščilnice za več namenov poslane na ZDUS.

Sodelovalo je 7 ustvarjalk: Antonija Prosen, Fanika Puhan, Milica Lukšič, Dorica Turk, Metka Jordan, Terezija Kralj, Ana Truden in Vera Lukšič .

Fotografije  Naše ustvarjalnice 2022 

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja