Društveni pohodi

JURČIČEVA POT

Fotografije

27. pohod po Jurčičevi poti je med dolenjske griče zvabil nekaj več kot 4.000 pohodnikov, med njimi tudi 11 iz našega društva, sicer nekaj manj kot običajno. Udeleženci so dokazali, da tudi nepovabljeni virusi niso ovira. Letošnji pohod je potekal pod sloganom Poti knjige, saj so pohodniki med potjo spoznavali zgodovino knjige na Slovenskem. Lik Josipa Jurčiča je pohodnike opomnil, naj prebirajo knjige, hodijo po njenih poteh in obiščejo pomembne točke na Poti knjige ter spoznavajo zgodovino in nastanek knjige.
Srednjeveško mestno jedro Višnje Gore je izhodiščna točka pohoda. Mimo cerkve sv. Ane in mestnega trga z Valvasorjevim vodnjakom (1872) se pot vzpne do razvalin Starega gradu, nekdaj imenovanega Turn (508m). Ta je bil v 11. stol. prebivališče grofov Višnjegorskih. Od gradu pot zavije k vasici Pristava (550m) in nato naprej v Zavrtače. Kmalu pohodnike pripelje na Polževo in nato na vrh Kriško-Polževske planote k cerkvici sv. Duha (630m) z zanimivim gotskim portalom. Na poti do vasi Male Vrhe (517m) se očem razkriva čudovit razgled na dolenjske griče, v lepem vremenu pa pogled seže tudi do Julijcev, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp ter Krima, Snežnika, Kuma in Trdinovega Vrha. Iz vasi Male Vrhe pot zavije proti vzhodu navzdol do razvalin gradu Roje. Tu se je odvijala Jurčičeva povest Grad Rojinje. Od gradu Roje se pot spusti do kmetije Kaščarjevih, ki stoji nedaleč stran od gradu Kravjek, Josip Jurčič pa mu je v romanu Deseti brat nadel ime Slemenice. Grad je v listinah prvič omenjen leta 1243. Pot se nadaljuje mimo cerkve sv. Janeza Krstnika, kjer si je vredno ogledati nagrobnik viteza Foedransberga, ki naj bi bil eden zadnjih lastnikov gradu Kravjek. Od tod skozi vas Oslica do Muljave, kjer se na Jurčičevi domačiji na prostem, odvija vsakoletna proslava.
Letošnji slavnostni govornik, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, je na zaključni prireditvi na Muljavi povedal , da je treba s kulturo ravnati spoštljivo in jo negovati, ker je z leti pridobljena in nikomur podarjena.
Za vzdušje je poskrbela glasbena skupina Čuki in še več nastopajočih.
Nasvidenje !
Elica

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja