Druženja

NAŠA SEDEMDESETLETNICA

Društvo upokojencev Dolenjske Toplice letos praznuje 70. obletnico delovanja. S svojimi 580 člani je zagotovo največje v topliški občini in eno največjih v Pokrajinski zvezi društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine. V ta namen smo v okviru občinskega praznika dne 19. 7. 2023 pripravili prireditev v veliki dvorani Kulturno kongresnega centra Dolenjske Toplice in s tem  obeležili 70 let plodnega delovanja.

Uvodni govor na prireditvi je imel predsednik Društva upokojencev Dolenjske Toplice  Dušan Kraševec. Pozdravil je vse goste in navzoče in nam predstavil 70 let dolgo prehojeno pot Društva upokojencev Dolenjske Toplice.

Na prireditvi so se s svojimi deli predstavili literati društva. Marija Tomažin – Micka nam je v uvodu zapela Našo pesem, ki je postala naša, upokojenska himna,  Marija Pečaver Potočnik se nam je predstavila s svojo pesmijo z naslovom Zjutraj, Anton Aš pa je napisal pesem »Jubilej ob 70. obletnici« in nam jo predstavil. Dobro vzdušje   nam je pomagal pričarati tudi mešani pevski zbor Dolenjske Toplice, Miha Pavlin s svojo harmoniko in njegova sestra Mija, ki nam je čudovito zapela pesem »Prinesi mi rože«. Člana Otroške gledališke skupine KUD Dolenjske Toplice, Zoja Farič in Leon Zupančič,  sta nam zelo lepo predstavila odnos dedkov in babic z vnučki. Tudi naš sotrpin Franc Papež ki se ljubiteljsko ukvarja s petjem, nam je zapel pesem »Mladi upokojenci«, v kateri na hudomušen način opisuje, da v naših »penzionističnih« vodah ni prav nič hudega – razen let, seveda…in pa pesem »Tvoje rjave oči«. «. Tudi folklorna skupina Izvir nam je s svojim nastopom popestrila prireditev.

Zbrane na slovesnosti so nagovorili še župan Franc Vovk, predsednica ZDUS Zdenka Jan in predsednica PZDU Cirila Zajc Surina. Predsednica ZDUS Zdenka Jan je ob nagovoru podelila društvu še Veliko plaketo ZDUS-a.

Podeljene so bile tudi zahvale za požrtvovalno delo v društvu zaslužnim članom, upokojencem, ki so s svojim prostovoljnim delom prispevali k obstoju in razvoju društva in so zaradi kakršnih koli vzrokov prenehali z aktivnim delovanjem.

Ob tej priložnosti je bil slovesno razvit nov društveni prapor. V počastitev 70. obletnice delovanja društva, pa smo izdali Zbornik 70 let z roko v roki o našem delu v 70. letih, ki v sliki in besedi povzema zgodovino društva.

Ob zaključku prireditve, pa smo se zahvalili predsedniku društva, ki že 20 let  uspešno vodi in povezuje nad 500 upokojencev topliške doline  v eno veliko družino.

Pod njegovim vodstvom je društvo zelo napredovalo. Postali smo računalniško bolj pismeni, nastali so novi projekti, kot na primer: Starejši za starejše, Sekcija rokodelk, osvojili smo  mnoge nove športne panoge, vpeljali smo več družabnih dogodkov, pripomogli k  oživitvi prevozov Pelji me, prosim in še  bi lahko naštevali. Vsekakor skuša društvo narediti prepoznavno, predvsem pa nas bodri in spodbuja k raznim  aktivnostim, kar mu tudi z našo pomočjo uspeva. Dušan Kraševec je izredno delaven, organiziran, iznajdljiv, včasih prijazen in nasmejan, včasih krut, strog in neizprosen, predvsem pa izredno skromen in varčen. S svojim vodenjem je pripomogel tako k razvoju društva kakor tudi k ugledu občine.

Za tako uspešno vodenje društva smo se mu zahvalili s skromnim šopkom, ki so ga  izdelale naše ustvarjalke. Tudi ostali nastopajoči so bili nagrajeni z rožami naših ustvarjalk.

Pohvaliti moramo tudi mladega, čudovitega sovoditelja Matica Udoviča, ki je tako samozavestno in suvereno pristopil k vodenju, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Udeležba na prireditvi je bila nad pričakovanji. Prijetno pa je bilo tudi druženje v avli KKC-ja ob dobrotah in pijači, ki so jih pripravili naše upokojenke in upokojenci.

Slavica Strajnar

 

 

Govor predsednika

 

Prispevki

 

 


več fotografij

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja