Druženja

PREJELI OBČINSKO PRIZNANJE

V petek, ne 21. julija 2023 smo na slavnostni seji naše občine prejeli Plaketo občine Dolenjske Toplice.

Obrazložitev ob podelitvi:

Leta 1953 so začela svojo pot številna društva po Sloveniji in med njimi tudi Društvo upokojencev Dolenjske Toplice. Skupaj z upokojenci iz območja Straže so dolga leta združevali svoje želje in potrebe. Njihov poglavitni cilj in namen je bil, kako ljudem, ki so se upokojili, zagotoviti socialno varnost, zdravstveno varstvo in zavarovanje.

Leta 1982 je imelo društvo že 198 članov in članic. Odcepili so se in aprila je začelo društvo samostojno pot, s svojim vodstvom, pravili in društvenim praporom. Prvi poslovni prostori so bili  v mansardi Zaleteljeve hiše, današnje picerije Račke  v Dolenjskih Toplicah, ki pa so se kar nekajkrat zamenjali. Tudi  predsedniki, tajniki in blagajniki so se menjali. V zadnjem obdobju so se zastavile še nove aktivnosti in zagotovila finančna sredstva. Razvoj društva se je stopnjeval in število članov je začelo naraščati. Današnja številka je 580 članov in članic. Društvo je povezano v Pokrajinsko zvezo društev upokojencev in v Zvezo društev upokojencev Slovenije, s katerimi odlično sodeluje. Številna priznanja so dokaz, da je društvo prepoznavno širši javnosti, tudi izven Občine Dolenjske Toplice.

Društvo upokojencev deluje na številnih področjih. Zagotovo je humanitarna dejavnost v ospredju. S projektom Starejši za starejše v sklopu Zveze društev upokojencev  Slovenije so tako rekoč dnevno prisotni v domovih starejših in jim nudijo višjo kakovost življenja in možnost čim dlje ostati v svojem domačem okolju. Veseli so vsakega obiska in pozornosti ob jubilejih oziroma novoletnih obdaritvah. Skupaj z Občino Dolenjske Toplice so pripravili projekt Pelji me, prosim. Upokojenci imajo tako možnost s pomočjo brezplačnih prevozov obiskati zdravnika ali si urediti pomembne zadeve izven svojega kraja. Razvejane so tudi druge dejavnosti: kulturna, izobraževalna, šport in pohodništvo, ter seveda družabno življenje. Vse te dejavnosti aktivno  vključuje in povezuje lepo število upokojencev.

Zgodba in zgodbe sedemdesetih let Društva upokojencev Dolenjske Toplice, njihov razvoj, dogodki in dejavnosti članov, so s svojim prostovoljstvom  kot mozaik prikazani v zborniku, ki so ga izdali ob visokem jubileju. Vabijo pa tudi na njihovo spletno stran.

 

 

Prispevek

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja