Humanitarnost,  Obiski jubilantov

OBISKI JUBILANTOV 2023


V četrtek, 26. oktobra je Milena Šenica praznovala 97 let življenja. V krogu svoje družine lepo sprejema svoja leta. Za njo v svojem domu skrbno skrbi sin Slavko z ženo Marijo. V pomoč mu priskočita še Milenini hčerki Anica in Alenka ter vnuki.

Milena ima 6 vnukov in 5 pravnukov, ki radi obiščejo svojo babico in prababico. V imenu Rdečega Križa in Društva Upokojencev so jo obiskale soseda Breda Fink in Lidija Zupančič, in so ji čestitale ob tako lepem prazniku. Teta Milena, tako jo one poimenujejo je še zmeraj pripravljena pokramljati o kakem lepem spominu. In kaj je smisel življenja v starosti? V starosti zorimo tako, da sprejemamo vsa svoja leta in vse svoje življenjske izkušnje naj bodo dobre in slabe. Da smo dejavni in živahni v skrbi zase in za druge, kolikor nam dopuščajo moči in razmere. Da zaupamo v prihodnost. Takšno sprejemanje sebe je pogoj za lepo starost, katere se zaveda tudi naša slavljenka.

Želimo ji zdravje in moč za nadaljnjo življenje. Naj ostane še dolgo srečna in vesela v krogu svojih najdražjih.

Lidija Zupančič


 

Častitljivih 90 let je 27. 9. 2023 praznovala Anica Mlinar. Rodila se je v številni družini leta 1933. Po končanem študiju se je kot učiteljica razrednega pouka zaposlila v Osnovni šoli v Brusnicah, v Kočevskih Poljanah in v Dolenjskih Toplicah, kjer je službovala do upokojitve. Z možem Francem sta si zgradila dom in ustvarila družino v Dolenjskih Toplicah. Rodila sta se jima sin Gorazd in hčerka Polonca, na katera je zelo ponosna. Ponosna pa je tudi na svoja 2 vnučka in 2 pravnučka.

Anica je zelo prijazna in nekonfliktna oseba. Mnogim učencem je pomagala z inštrukcijami. Zelo rada je imela rože in je v šoli vodila hortikulturni krožek. Bila je tudi mentor razrednih skupnosti. Ko pa je prišel čas upokojitve, je to težko sprejela. Kar nekaj let je 1. septembra podoživljala prvi šolski dan. Prva leta se je veliko ukvarjala z ročnimi deli, pletla, prebrala veliko knjig in spremljala tudi politična dogajanja. Ves čas je zelo skrbela za svoje zdravje. Ob ponedeljkih in četrtkih je pridno obiskovala rekreacijsko telovadbo v Osnovni šoli Dolenjske Toplice. Vsak dan pa se je udeležila jutranje telovadbe v zdraviliškem parku, katero je občasno tudi vodila, kljub temu, da je štela že več kot 80 let.

Do nedavnega se je udeleževala petkovih srečanj telovadk v gostišču »Pri mostu«, kjer so se podružile, prijetno pokramljale, si izmenjale razne izkušnje in s tem poskrbele za kakovostnejšo starost. Tudi razne dogodke in prireditve v občini je redno obiskovala, dokler ji je zdravje dopuščalo. Pred tremi leti pa je ovdovela. S sinom Gorazdom sta ostala sama v hiši. Vedno ji je bil v pomoč in oporo,  prav tako hčerka Polonca.

Ob njenem jubileju so jo z županom Francem Vovkom, predstavnico KORK Ivano Pelko in predstavnico DU DT Antonijo Prosen obiskali v »Penzionu Ivanež« v Gabrju. Bila jih je zelo vesela. Prijetno so poklepetali in obujali spomine. Povedala je, da je zelo lepo praznovala okroglo obletnico v krogu svojih najdražjih.

Anica, tudi mi ti želimo še mnogo zdravih in zadovoljnih let in da se drugo leto ob tem času zopet snidemo!

Slavica StrajnarČastitljivih 95 let je dne 30. 8. 2023 praznoval naš član Domine Hrovat iz Meniške vasi. Voščili smo mu s skromnim darilom in mu zaželeli vse dobro.


V petek, 2. 6. 2023 je praznovala častitljivih 90 let gospa Lidija Šenica, iz Meniške vasi. Skupaj  z županom, predstavnico Rdečega križa, predstavnico Zveze združenj borcev, in poverjenico ZZB smo jo obiskali v domači hiši s skromnim darilom.  Pričakala nas je v družbi domačih. Zaželeli smo ji zdravja in dobrega počutja. Še neverjetno bistra nas je presenetila, ko nam je povedala dobro šalo. Po prebolelem covidu ne more več hoditi. Toda z veseljem ugotavljamo, kako njeni domači ljubeče in lepo poskrbijo zanjo. Zelo jim je hvaležna. Da bi bilo le za vse in povsod tako poskrbljeno.
 
Slavica Strajnar
 


Našega dolgoletnega člana Henrika Dralka smo obiskali na njegov 96. rojstni dan v petek, 24. marca. Skupaj s predstavnicama KORK iz KO ZZB smo mu zaželeli veliko zdravja in mu izročili skromna darila. V prijetnem klepetu smo obujali zanimive zgodbe, ki jih ima slavljenec na pretek.

Henrik Dralka, 96 let, 24. 3. 2023

V ponedeljek, 20. 2. 2023 je praznoval častitljivih 90 let naš dolgoletni član, Jože Pršina – ustanovitelj nadvse uspešne in priznane “Kmetije Pršina”. Čestitat mu je prišel župan občine DT g. Vovk Franci, v imenu RK DT ga. Ivana Pelko, v imenu ZB ga Helena Kulovec, čestitkam pa smo se z veseljem pridružile tudi predstavnice našega društva poverjenica Betka Gimpelj in koordinatorka programa Starejši za starejše Slavica Strajnar.

Bil je čudovit sončen dan in prav takšen, vedno nasmejan in hudomušen nas je pričakal g. Pršina v družbi svojcev. Prijetno smo poklepetali, obujali spomine in čas je hitro minil. Več o dogodku in o samem slavljencu pa si preberite v marčevski izdaji Vrelca.

Slavica Strajnar


JUBILANT FRANC MURN

Na parkirišču pred hišo Murnovih v Podhosti stoji mlaj. Na njem je znak in v sredini je št. 90, pod znakom pa sta dve prekrižani žagi. To sem zagledala najprej, ko sva se z možem pripeljala na obisk – razgovor, da bi ob njegovem visokem jubileju naredila zapis o njegovi življenjski poti.

Sprejel naju je vesel in nasmejan. Povabil naju je v hišo. Je prvi jubilant v letošnjem letu. Rodil se je v Griču pri Podturnu 7. 1. 1933. Družina je štela 9 članov. Poleg očeta in mame, je bilo še sedem otrok: 3 fantje in 4 dekleta. Doma je bila revščina. Imeli so nekaj  zemlje, eno kravico in konja. Zelo težko so živeli. Vsi otroci so morali delati na njivah. Franc je bil rojen četrti po vrsti. Od otrok živi danes samo še on.

Pred vojno je hodil v šolo v Dolenjskih Toplicah. Med vojno pa je bila šola v Podturnu po hišah. Po vojni je eno leto hodil na Kmetijsko šolo Grm. Ker niso imeli denarja, da bi ga vzdrževali v Novem mestu, je moral prenehati šolanje in se zaposliti star 15 let Bil je tudi udarnik. Zaposlil  se je na Gozdnem gospodarstvu. Pomagal je pri urejanju gozdnih cest. Kasneje je dobil delo  sekača  v gozdu. Bil je tudi ročni nakladalec lesa na kamion in nato pomočnik pri nakladanju z dvigalom na kamion. To je delal  vse do upokojitve.

Imel je nesrečo pri delu v gozdu. Pri sekanju mu je drevo padlo na nogo in zdrobilo prste. Ko je sekal, je bil sam. Še isti dan so ga našli in ga odpeljali v bolnišnico. Zaradi močne poškodbe, so mu odrezali prste.

Že pred poroko je kupil parcelo v Podhosti na kateri je bila majhna hiša. Počasi jo je širil. Kasneje je začel graditi novo hišo poleg stare. V njej živi zdaj sin z družino, ki je hišo dokončal. Sam živi v stari razširjeni in obnovljeni hiši. V začetku niso imeli vode in so jo hodili iskat k studencu. Ob hiši je zgradil vodnjak. Zdaj imajo vodovod.

Star 27 let se je poročil. Žena je bila doma iz Sel pri Hinjah. Pred  poroko, je bila zaposlena v Straži v Novolesu. Kasneje pa, ko so prišli otroci ni več hodila v službo Žena je bila dobra,  zelo sta se razumela. Imela sta tri otroke: dve hčerki in sina. Vsi so zaposleni. Zdaj ima šest vnukov. Žena je hudo zbolela. Bila je na vozičku. Zanjo so skrbeli on sam pomagali sta  hčerka in snaha. Pred štirimi leti je umrla.

Veliko je sam. Pravi, da samota ubija. Zato se vsak dan odpravi z avtobusom v Novo mesto. Rad gre v market Tuš in z novomeške avtobusne postaje peš v DSO na klepet in druženje z znanci, ki so tam.

Dela kolikor more. Sam skrbi zase. Je bister, rad se pogovarja in tudi nasmeji. Ima zelo dober spomin. Pri nekaterih opravilih mu pomagata  hčerka in snaha. Vsak dan, ko se vrača s pokopališča, se oglasi v gostilni pri Henriku in si odnese domov obrok hrane, na katerega je naročen. Zvečer gleda TV, zanima ga politika. Čez dan posluša radio.

90- letnico je družina praznovala v gostilni Pugelj.  Dan pred rojstnim so ga obiskali župan Franc Vovk, predsednica KORK Dolenjske Toplice Ivana Pelko in podpredsednik DU Dolenjske Toplice Jože Lukšič. Prinesli so mu darila, mu čestitali za visok jubilej in zaželeli vse dobro in veliko zdravja.

Milica Lukšič


Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja