Društveni pohodi

PEŠ DO GRADU OTOČEC NA VALENTINOVO

Že jutro je nakazovalo lep sončen dan. Na Grabnu se je zbralo lepo število udeležencev februarskega pohoda Društva upokojencev Dolenjske Toplice od Grabna do Gradu Otočec. Valentin in Jožica Vončina sta nas že zjutraj presenetila z dobrodošlico na prazničen dan, na dan vseh zaljubljencev, vseh zaljubljenih v lepoto narave, v življenje.

Pohod v dolžini 14 km ni zahteven ,primeren trenutnim vremenskim razmeram in letnemu času.  Ob poti nas je spremljala Krka, s prepletom naravne in kulturne dediščine. Reka ljubezni, reka tisočerih barv, je svojevrstni simbol Dolenjske. Poudarja ga izginjajoča dediščina mlinov, žag, gradov, lesenih mostov. Celotni tok je zavarovan kot naravna vrednota državnega pomena in je del evropskega omrežja  varovanih območij NATURA 2000. Je edina reka v Sloveniji, ki ustvarja lehnjak, ki se izloča v obliki pragov, jezov, otokov.. daje podobo Otočcu, kjer je okoli trideset otokov.

Grad Graben je pritegnil našo pozornost. Je srednjeveški grad, ki je bil v 16. stoletju pozidan v sedanjo obliko .O gradu govori Janez Vajkard Valvazor v Slavi Vojvodine Kranjske. Lastniki so bili vitezi Grabenski, nato Mordax, Čeh Smola, zadnji lastnik družina Jalen iz Kranjske gore.  Sedaj  je v privatnih rokah podjetja Agroma TS, ki ga namerava obnoviti. V bližini je bila cerkev Sv. Ane iz 15. stoletja, leta 1952 so se tla ugreznila in se je cerkev vdrla.

Med prostranimi polji, ob pogledu na Trško goro in Cerovec, ki sta se kopala v soncu, smo  iz vasi Krka, po novi kolesarsko sprehajalni poti prišli do Žihovega sela.  Danilo Breščak je vodil izkopavanja dveh gomil iz starejše železne dobe nad vasjo, kar priča, da ima kraj bogato zgodovino. Vaščani so se ukvarjali z vinogradništvom, lovom, ribolovom , živinorejo. V Krki so lovili rake in jih prodajali na Dunaj.  Novomeščani so v vas hodili na pušenšank, kar pomeni na poceni hrano in pijačo. Tudi v sosednji Dolenji vasi so našli ostanke rimskega pokopališča in rimske ceste. Nad lesenim mostom, ki vodi v Št. Peter,  smo nadaljevali  po označeni gozdni poti do jase na Otočcu. Zahvaljujemo se Štefki Šinkovec za izkazano gostoljubje v Žihovem selu.

Grad Otočec, pozidan na enem od otokov, edini vodni grad na Slovenskem, še ohranja arhitekturne detajle renesanse in sicer vhodna vrata in poslikave na notranjem dvorišču. Grad je iz 13. stoletja, zamenjalo se je več lastnikov, zadnji grof Margheri. Pred drugo svetovno vojno je tam stala še žaga in kovačija. Leta 1942 je bil požgan, 1952 so ga prekrili, 1958 pa obnovljen, leta 2008 prenovljen v luksuzni hotel. Je kulturni spomenik državnega pomena. Čudovit park , osnovan v 18. In 19. stoletju in okolica dajeta nešteto možnosti pohodnikom, kolesarjem, ribičem za rekreacijo in sprostitev. V parku so črna jelša, bela vrba, cigarovec, ciprese, tulipanovec in druge vrste. Krka daje dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Labod grbavec je eden od lepotcev, ki krasi Krko in Otočec.

Postanek z okrepčilom in klepetom v Restavraciji šoferska, je bil dobrodošel. Povratek je sledil čez vas Otočec, preko mostu in po isti poti na izhodišče. Prijetno utrujeni smo se poslovili z žejo, da se kmalu srečamo.

Bil je dan, ki se je zapisal v zgodovino lepega!

Elica Pavlič

Otočec, 14. 2. 2023 – več fotografij

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja