Petanka

PETANKA IGRA ZA VSE GENERACIJE

Petanka je moštvena igra podobna balinanju. Je ena najbolj razširjenih iger s kroglami na svetu in tudi v Sloveniji. Začetki petanke segajo v leto 1907 v Francijo. Leta 1999 je bila ustanovljena Zveza društev petanke Slovenje. Izmed približno 20 društev v Sloveniji jih je nekaj tudi na Dolenjskem. Veliko upokojencev našega področja je včlanjenih v ta društva, ker le tako lahko igrajo v državni ligi in na mednarodnem nivoju.

Skoraj vsa društva upokojencev Dolenjske in Bele Krajine imajo športno sekcijo petanke.

Igramo jo lahko na katerikoli podlagi. Igra ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, zato jo lahko igra vsak. Lahko jo igramo za rekreacijo in razvedrilo, pa tudi kot tekmovalni šport.

Nekatera DU organizirajo petankarske turnirje. 

DU Trebnje je letos organiziral ligo petanke  za društva upokojencev Dolenjske in Bele Krajine. Sodelovalo je 15 ekip. Igrali smo 14 kol v dveh skupinah. Liga je potekala od sredne februarja do junija. Zaključek je bil v dveh delih. Prvi del so odigrale 4 najboljše ekipe za prva tri mesta. Drugi del pa člani ostalih enajst ekip. 15. 6. 2024 smo se v Trebnjem zbrali nekateri člani ekip, ki se niso uvrstile na prva tri mesta. Iz naše šestčlanske ekipe smo se turnirja udeležile le tri Jožica Bradač, Marija Retel in Vida Sirk Šenica. DU Trebje je pripravil zanimiv turnir naključnih dvojic. Igrali smo štiri kola po 40 minut.

Po številu zmag in seštevku punt razlik, se je najboljših 12 igralcev uvrstilo v finalni del naključnih trojk. Meni se je uspelo uvrstiti v finalni del.

Naša trojka je dosegla tretje mesto, za katero smo prejeli zasluženo medaljo.

Na tem zaključnem turnirju je bilo ogromno borbenosti,  veliko dobre volje in smeha. Enkratno druženje.

Hvala organizatorju DU Trebnje, posebej še vodji Božu Kodriču, za uspešno organizacijo in izvedbo lige.

Posebej hvala naši celotni ekipi : Jožica Bradač, Ljubica in Marjan Klobučar, Zvonka Prosen, Marija Retel in avtorica prispevka Vida Sirk Šenica.

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja