Društveni pohodi

PO GRIČIH MESTA SITUL – NOVEGA MESTA

Prvi letošnji društveni sprehod po dolžini, kar pohod, smo izpeljali v torek, 11. 1. 2022 v skladu z navodili NIJZ. Udeležba sicer ni bila kot nekoč, a uživali smo in zvedeli tudi kaj novega, zanimivega. Zbrali smo se nad Loko s pogledom na najbolj prepoznavni znamenitosti našega mesta na Krko in Kapitelj na mesto zgodovine, polno staro, a vendarle Novo mesto v objemu čudovite narave, ki nudi obiskovalcem paleto možnosti za občutenje in spoznavanje starega, novega, lepega in dobrega.
Ne le prelepa narava in Novomeščani, ki so ime mesta ponesli v svet kot športniki, arhitekti, glasbeniki, gospodarstveniki, pisatelji, pesniki, slikarji, znanstveniki…tudi mestni prostor, njegove stoletne zgradbe nudijo obiskovalcem pridobivanje novih spoznanj o tisočletni zgodovini mesta, ki je pomembna zgodovina Dolenjske in tudi Slovenije. Mesto je 7. aprila 1365 ustanovil Rudolf IV. Do 18. stoletja je bilo obdano z obzidjem, ki je imelo dvoje vrat, Gorenja in Dolenja vrata.
Prehodili smo tri od sedmih gričev in ob tem spoznavali zgodovino mesta. Po Zupančičevem sprehajališču ob Krki do Bršljina preko Marofa, po enem najlepših kostanjevih drevoredov. Situlska pot na vrhu nudi poglede na vse strani na Trško goro, Gorjance, Ljuben, Straški hrib, na Krko, ki se vije okoli mesta. Pot nas je vodila mimo hiše, v kateri je bival Dragotin Kette, do Študijske knjižnice, kjer so bila nekdaj Gorenja ali Ljubljanska vrata. Ob knjižnici stoji spomenik skladatelja Marjana Kozine steber iz gradu Soteska vrata z reliefi gradu Ruperč vrh. In seveda dva spomenika talca in svobode.
Mimo sodišča po Parku EU, preko lesenega mostu smo nadaljevali po Ragovem logu s pogledi na Krko, jez, cerkev Sv. Lenarta in železni most, kateri je v 19. stoletju zamenjal leseni most, ki je povezoval Pugljevo in Resljevo cesto. Iz mostu je najlepši pogled na mesto, na slikoviti breg s cerkvijo Sv. Miklavža. Breg je nastal na ostankih obzidja, ki so ga podrli v 18.stoletju. Ostalo je nekaj ostankov stražarskih stolpov, ki smo si jih ogledali. Glavni trg z Rotovžem, arkadnimi hodniki, vodnjakom z verzi Kettejeve pesmi Na Trgu očara vsakega obiskovalca. Privoščili smo si kavo in čaj v eni najstarejših kavarn v mestu . Po ozkih ulicah smo se seznanili kje je bila do leta 1912 gimnazija. Ustanovila jo je Marija Terezija leta 1746 na pobudo Novomeščanov. Je druga najstarejša gimnazija v Sloveniji. Z njo so najprej upravljali Frančiškani. Veliko znanih imen je obiskovalo gimnazijo in ime Novega mesta poneslo v svet. Po Šolski ulici Hladnikovi pa do tretjega grička Kapitlja, ki je nad Novim mestom s cerkvijo Sv. Miklavža s Tintorettovo sliko v oltarju.
Ker je med ostalim Novo mesto tudi mesto situl in bogatih arheoloških najdb, smo obiskali Dolenjski muzej in prisluhnili zanimivi razlagi ter si ogledali razstavljene eksponate, ki so nas ponesli daleč nazaj v čas ko so zametki našega mesta nastajali na Kapiteljskih njivah. Zgodovina mesta je zelo bogata, veliko bi lahko napisali o tem in si še marsikaj ogledali, pa morda naslednjič z obiskom preostalih gričev, ki nosijo svojo zgodovino.
Rada se vračam v Novo mesto, velikokrat pomislim na pesem skupine Rudolfovo Grem domov, v Novo mesto. To je mesto moje mladosti, spominov, in ga sedaj, ko sem v pokoju, spoznavam, raziskujem in želim navdušiti pohodnike za poti po gričih ob Krki, primernih za vsakogar. To so poti za druženje, rekreacijo in spoznavanje znamenitosti našega mesta in okolice.
Elica Pavlič

več fotografij

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja