Društveni pohodi

POHOD NA FRATO

Dom na Frati je cilj številnih pohodnikov, kolesarjev, ljubiteljem narave in dobre gostinske ponudbe. Je cilj društvenih pohodov in dostopen iz različnih smeri. Včasih je bila udeležba, številčnejša, a tudi manjša skupina ima svoje prednosti, Skupina 14 pohodnikov in en kolesar je danes naredila nekaj zase. Prehodili smo 15 km v lepem jesensko obarvanem dnevu.
S pohodom smo začeli v Dolenji Straži in po asfaltiranih, makadamskih in gozdnih poteh preko Brezove Rebri, s krajšim postankov pri dveh 300 let starih lipah, osvojili želeni cilj.
Zgodovina Doma Frata sega v leto 1928, ko je v stari gozdarski koči prebival oskrbnik Auerspergovih gozdov v okolici Brezove Rebri. Med drugo svetovno vojno so se v gozdarski koči zbirali aktivisti NOB in partizani. Leta 1942 je bila gozdarska koča v italijanski ofenzivi požgana. Po drugi svetovni vojni so kočo obnovili in postavili nov Partizanski dom oz. Turistični dom Frata, ki je bil namenjen gostinski dejavnosti ob znani Trdinovi pešpoti. Po osamosvojitvi Republike Slovenije je Frata leta 1992 ponovno pogorela do tal. Danes je Dom Frata lepo obnovljen in turizmu namenjen objekt, mimo katerega so speljane mnoge pešpoti: odcep Evropske pešpoti E7, Trdinova pot, planinska pešpot Ljubljana-Zagreb in gozdarska pešpot Straža-Frata. Postali smo ob spomeniku v spomin žrtvam polpretekle zgodovine.
Posedeli smo pred domom z malico iz nahrbtnika. Žal smo si kavico privoščili ob povratku na izhodišče, ker je dom ob torkih zaprt.
Lep dan smo preživeli v objemu jesensko obarvane narave s pogledi do Golobinjeka, Trške gore, Gorjance v ob druženju, klepetu in hoji za zdravje!

Elica Pavlič

 

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja