Društveni pohodi

POHOD NA SVETI PETER

KRIŽEV POT NA SV. PETER

Sveti Peter, najvišji vrh Suhe krajine ( 888 m ), priljubljena točka ljubiteljev pohodništva v vseh letnih časih, je bil cilj društvenega pohoda, ki je bil tudi razpisan v TVU na RIC Novo mesto in med dogodke POLETJA V Kočevskem Rogu. 13.6.2023 smo izbrali označeno pot PZS, ki vodi iz Podgozda  ob postavljenih 14 križih, ki pohodnika spremljajo na poti proti vrhu in ga z vsakim naslednjim križem približajo cilju. 

Jutro je nakazovalo lep dan, brez padavin in tudi ne preveč vroč, a kljub temu se je zbrala manjša skupina udeležencev.  Večina poti vodi po mešanem gozdu. Prekrasne bukve obsijane s soncem, dajejo čarobni pogled.  Ob poti zorijo jagode in tudi nekaj jurčkov smo našli, a naš cilj je bil, da dosežemo vrh, kjer nas je čakal lep pogled , odprta vrata zavetišča PS Dvor in malica iz nahrbtnika. Hodili smo skupaj, se ustavljali za pijačo in se prepustili lepotam danega trenutka.

Na vrhu, ki leži na tromeji občin Žužemberk, Dolenjske Toplice in Kočevje, je nekoč stala podružnična cerkev sv. Petra. V pisnih virih je omenjena v drugi polovici 15. stoletja in je bila v času turških vpadov ena izmed signalnih postaj, zdaj spominjajo nanjo le ruševine. Razgledni stolp z vpisno skrinjico se dviguje nad kočo.. Narcise so odcvetele sredi lepo postavljenih klopi. Tudi klopca ljubezni je tu, a mi smo se zadrževali v bližini koče in se prepustili sončnim žarkov, klepetu in prijaznemu članu PS Dvor, da nam je odprl vrata lepo obnovljenega zavetišča, katerega otvoritev je bila leta 2016. Vrnili smo se po isti poti, ki je prav tako zahtevala previden korak.

Medvedkov, ki so že na vsakem koraku, nismo srečali, prav tako drugih prebivalcev gozda. Le ptičje petje nam je delalo družbo vso pot. Veseli, da smo naredili nekaj zase, smo si privoščili še postanek na Dvoru in enotni smo, da se kmalu kam odpravimo.

Elica Pavlič

Sv. Peter, 13. 6. 2023

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja