Spoznajmo Dolenjsko

POHOD SPOZNAJMO DOLENJSKO V DOLENJSKIH TOPLICAH

PO ARHEOLOŠKI POTI

21. marec je bil prvi pomladni dan. Jutro je naznanjalo lep sončen dan. Na parkirišču Balnea v Dolenjskih Toplicah se je zbralo natanko 227 pohodnikov. Naše društvo je bilo tokrat organizator pohoda v projektu Spoznajmo Dolenjsko, v katerem sodeluje 18 društev upokojencev iz PZDU Dolenjske in Bel krajine.

Za dobro jutro so nam Terme Krka pripeljale donirano kavo in čaj, za kar se jim toplo zahvaljujemo. Po krajšem klepetu sta zbrane pozdravila župan Franc Vovk in predsednik našega društva Dušan Kraševec.
Podali smo se na pot, ki nas je vodila skozi park mimo hotela Balnea na Cviblje. S krajšim postankom in pogledom na Topliško dolino, smo se spustili do glavne ceste in po poljski poti do Lukčeve kapelice, zdaj imenovana županova kapelica, ki stoji sredi polja in je kulturni spomenik lokalnega pomena.

Pot smo nadaljevali do pokopališča, kjer nas je počakal Marko Pršina. Popeljal nas je čez Cvinger in na kratko seznanil o njegovi zgodovini. Pot pelje mimo gomilnega grobišča, nekdanje talilnice, ruševin obzidja in jame v skupni dolžini 2,5 kilometra. Pot ni zahtevna in je označena z informativnimi tablami.
Cvinger je kulturna dediščina Dolenjskih Toplic in je eno najpomembnejših staroželeznodobnih središč v Slovenij. Leži na odlični strateški lokaciji in je v naravi predstavljen kot arheološki park. Arheološko najdišče Cvinger sestavlja več arheoloških območij. Osrednji del je prazgodovinsko gradišče, ki je bilo obdano nekoč z mogočnim obzidjem v dolžini sedemsto metrov. Na njenem južnem pobočju se razteza talilniško območje, na katerem so staroselci v več sto talilnih pečeh pridobivali železo. Celotno najdišče zaključujejo gomilna grobišča, kjer so skupaj z grobnimi dodatki pokopani nekdanji pripadniki tukajšnje prazgodovinske skupnosti. Na vrhu Cvigerja je enainpetdeset metrov globoko brezno.

Po uri in pol hoje smo zapustili Cvinger in že smo bili pri cerkvi Sv. Antona Puščavnika, ki stoji ob robu gozda tik nad vasjo Meniška vas. Znana je po kračevanju, ki se se odvija vsako leto na dan sv. Antona. Od tu se razprostira pogled na okoliške vasi Obrh, Suhor, Podhosta, Loško vas in Pogorelca vse do Plešivice.
Pot smo nadaljevali skozi Meniško vas, ob obori, kjer so nas pozdravile domače živali in po poti zdravja do našega izhodišča.

Za lep zaključek so nas pričakale polne mize sladkih dobrot in pijače. Pozdravit nas je prišla tudi predstavnica Tic-a Dolenjske Toplice gospa Polona Vrtar. Prava popestritev našega pohoda je bila naša Mici Tomažin, ki nam je recitirala in zapela pesmici, ki jih je sama napisala.

Hvala Termam Krka, Marku Pršini in vsem, ki ste sodelovali, da smo izpeljali naš pohod. V veselem vzdušju in z mislijo na naslednji pohod smo si zaželeli na svidenje.

Vabljeni na pohod 18. aprila, ki bo v Prečni, dobimo se na parkirišču Balnea ob 7.30 uri.

Ljubica Klobučar

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je Krka-5c3f3022aabe5-5c3f3022ab350-2.png

Fotografije:

Elica Pavlič

Ljubica Klobučar

Silvester Kulovec

Stjepan Iveković

Objava na Lokalno.si

TORKOVI POHODI – SPOZNAJMO DOLENJSKO

Vabljeni na meddruštveni pohod v organizaciji DU Dolenjske Toplice

Pohod bo v torek, 21. marca 2023 ob 8. uri.

 Zbirno mesto pohodnikov bo na parkirišču Balneje v Dolenjskih Toplicah. Pohod 

ne bo zahteven in bo potekal po Dolenjskih Toplicah in okolici.

Priporočamo primerno obutev in pohodne palice.

Malica iz nahrbtnika.

Pohod je na lastno odgovornost!

Kontaktni osebi:

Ljubica Klobučar – 031 366 939 – ljubicaklobucar9@gmail.com

Drago Zupančič – 041 348 781 – drago.zupancic1951@gmail.com

Lepo pozdravljeni !

Predsednik DU Dolenjske Toplice Dušan Kraševec l. r.

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja