Druženja

Z VLAKOM V MARIBOR

TOPLIŠKI UPOKOJENCI V MARIBORU
Maribor, drugo največje mesto v Sloveniji, je bil izziv meseca marca, v sklopu naših potovanj z brezplačnim vlakom.
Že v zgodnjih jutranjih urah smo se zbrali na železniški postaji v Bršljinu. Kljub temu, da smo vstali prej, ker se je ura premaknila na evropski čas, ni manjkalo dobre volje in nasmehi so se kar podajali. Dan se je prijetno začel. Zdrveli smo proti Ljubljani. Časa za prestop na ISC vlak je bilo dovolj, da smo si lahko v miru privoščili prvo jutranjo kavico. Vlakovna kompozicija za Maribor je bila dolga, saj smo že mi zasedli cel vagon. Po dveh urah vožnje smo bili na železniški postaji Maribor. Ni bilo daleč do centra mesta, kjer je pred »rdečkasto« Baziliko Marije, ki je ena izmed sedmih v Sloveniji, s Frančiškanskim samostanom, že čakal lokalni vodič.
Popeljal nas je na Trg svobode z znamenitim bronastim spomenikom NOB. S trga je lep pogled na mestni grič imenovan Piramida z vinsko trto in ostanki gradu. In že smo bili na Trgu generala Maistra, ki ga poleg spomenika generalu Maistru krasi še velika lipa, spomenik Josipu Jurčiču, fontana in čudovit pogled na Prvo gimnazijo Maribor. Preselili smo se na trikotni Grajski trg, ki je poln mestnega utripa, kjer se nahaja tudi Pokrajinski muzej, Florjanov spomenik in znana kavarna Astoria z »ezl ekom«. Po ozkih, tlakovanih ulicah smo pot nadaljevali na Slomškov trg. Na njem je osrednja znamenitost Stolnica posvečena sv. Janezu Kersniku, spomenik škofa Antona Martina Slomška, ki ima v cerkveni kapeli tudi svoj grob. Vstopili smo v veličastno akustično cerkev, kjer se je čutila prav posebna umirjenost. Iz trga pa še pogled na ogromno zeleno stavbo Pošte Slovenije in na drugi strani na Rektorat, Univerzitetno knjižnico in SNG Maribor.
Po ozki ulici z Baščaršijo smo se sprehodili do Glavnega trga z mogočnim Kužnim znamenjem, postavljenim po premagani kugi in mestno hišo Rotovž. V nadaljevanju pa pot do Židovske ulice. Sinagoga, pogledi na Vodni stolp ob Dravi, na Stari most čez Dravo in pobeljeno Pohorje, na Titov most in na drugi strani Drave Medicinsko fakulteto in na UKC Maribor, so dodali svoj čar dnevu.
Še spust do Lenta, na osrednji del starega mestnega jedra ob reki Dravi, slikanje pred Hišo stare trte , kjer še danes domuje trta žametovka stara 400 let. Tukaj se je naše vodeno potovanje po Mariboru tudi zaključilo.
Zahvalili smo se prijetnemu vodiču, ki nas je pospremil do priznanih lokalov z odlično kulinariko. Časa je bilo ravno dovolj, da smo poskrbeli tudi za naše želodčke, se razvajali vsak na svoj način in se ob dogovorjeni uri zbrali na železniški postaji.
Vračali smo se v popoldanskih urah in bili v domačem kraju še ob sončnem zahodu. Verjamem, da bo doživetje Maribora ostalo vsem v lepem spominu. V aprilu se iz Štajerske selimo na Gorenjsko. Dobrodošli.
Martina Klobučar

album fotografij Martina Klobučar

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja