Predavanja

POTOPISNO PREDAVANJE MEHIKA

MEHIKA DEŽELA PIRAMID

V četrtek, 30.3. 2023, je bilo v sejni sobi  v KKC Dolenjske Toplice v organizaciji društva upokojencev  in Občine Dolenjske Toplice izvedeno predavanje Janka Ravbarja o Mehiki. Zbralo se nas je 25 radovednežev, ki si želimo spoznati vedno kaj novega. Res je bilo  zanimivo predavanje.

Mehika se uradno imenuje Združene mehiške države (31 jih je ). Je obmorska država v Severni Ameriki. Velika je za 20 Slovenij in preko nje tečejo trije časovni pasovi. Prebivalcev je 125 milijonov in še 25 milijonov zdomcev v ZDA. Glavno mesto je Mexico City s 23 milijoni prebivalcev. Uradni jezik je španščina. Prebivalci so mestici , staroselci in belci. Mehika je dežela piramid in plazilcev (763 ).

Na potovanju sta bila s partnerico Marinko  pred dobrim mesecem dni. Potovali so z agencijo v skupini 16 oseb z avtobusom iz Mexico Citya. Obiskali in ogledali so si nekatere znane piramide. Nekatere so v  celoti odkopane, nekatere delno.  Teotihuacan je mesto v srednji Ameriki. Tu je velika Azteška piramida. Ime pa pomeni mesto bogov.  Monte Alban je veliko pred kolumbijsko arheološko najdišče. Je pomembno središče Zapotekov- avtohtonih prebivalcev Mehike. Bonampac je majevsko arheološko najdišče. Tu so  znane  najbolje ohranjene stenske poslikave. Palennque je bila majevska mestna državica. Tu je nekaj majevske najboljše arhitekture. Uxamal je starodavno mesto Majev. Je eno najpomembnejših najdišč majevske kulture.

Potovanje je bilo naporno a zelo bogato z različnimi spoznanji, novimi odkritji o zgodovini, naravi, rastlinah, živalih, prebivalcih, hrani. … Prepotovali so 3500 km in skupina se je vrnila domov, s partnerico  Marinko sta pot nadaljevala in prepotovala še 1000 km. Podala sta se v Yucatan  vse domeje z Belizejem. Yucatan je polotok ujet med Mehiko in Karibskim morjem in nosi ponosno zgodovino Majev. Tu so mogočne piramide, Cenote , jate flamingov in prelepe plaže. Pri potepanju po Yucatanu  sta odkrivala Cenote. To so jame, ki segajo v globino do 200 m. Cenot je več kot 3000. Kopanje v  kristalno čisti vodi je posebno doživetje. Chicen Itza je bilo veliko mesto v pred kolumbijski dobi. Zgradili so ga jukatanski Maji. V arheološkem parku najdemo Kulcanov tempelj- Stopničasto piramido, Veliko igrišče z žogo, Tempelj bojevnikov, Osario in še druge znamenitosti. Prijetno presenečenje na poti je bil obisk Gvatemale.

 Mehika je barvita dežela. Hrana je odlična, ni pikantna. Pikantne so omake, ki si jih dodaš po želji. Veliko je sadja in zelenjave. 21 dni potovanja je hitro minilo.

Naj zaključim prispevek z besedami predavatelja: »Potovanja in spoznavanje tujih dežel in običajev so postali moj način življenja. Skozi potovanja sem si izoblikoval svojo osebnost in pogled na svet, ki ni vedno tak kot nam ga slikajo mediji. Tudi uradna zgodovina me ob raznih artefaktih ne prepriča vedno. Osebni stik in  pogovor z običajnimi domačini  pa utrjuje vero v ljudi. Izkusil sem, da prijazna beseda in nasmeh odpirata mnoga vrata. »

Milica Lukšič

album fotografij

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja