Druženja

NAŠE POTEPANJE PO NOVEM MESTU

OBISKALI SMO DOLENJSKO PRESTOLNICO

V teh vročih poletnih dneh, smo se topliški upokojenci odločili, da naše potovanje z brezplačnim vlakom po Slovenij, v mesecu avgustu, zamenjamo s klimatiziranim avtobusom, v bližnjo okolico. Kar lepa skupina se je zbrala v zgodnjih dopoldanskih urah na avtobusni postaji v Dolenjskih Toplicah. Odpeljali smo se v Novo mesto. Pot nas je vodila čez lesen mostiček do gostišča Loka. Tam se nam je pridružilo še nekaj članov in vodička. Že njen prijazni pozdrav in predstavitev našega programa je nakazoval, da bo dan, kot smo si ga zamislili. Popeljala nas je skozi zgodovino, kulturo in arhitekturo prelepe dolenjske prestolnice, po starem delu mesta in po prenovljenem tlakovanem Glavnem trgu, po bregovih dolenjske lepotice, ki ovija Novo mesto v otoček. Sprehodili smo se čez Kandijski most, s krasnim pogledom na staro mestno obzidje Breg in si ogledali kip Leonu Štuklju. Prisluhnili smo arhitekturi arkadnih obokov v mestnem jedru, se ozirali na mestno hišo, imenovano Rotovž in zgodbam naših pesnikov Dragotina Ketteja in Janeza Trdina. Pot smo nadaljevali do Teatra Anton Podbevška in do Študijske knjižnice Mirana Jarca. Vračali smo se proti stolni cerkvi in se povzpeli na razgledno ploščad v zvonik Kapitlja. Vredno je bilo premagati 130 stopnic, kajti pogledi na vse štiri strani Novega mesta, na Trško goro, na Gorjance s Trdinovim vrhom, na mestno jedro ter na Marof so bili res prekrasni. Sredi dopoldneva smo se vrnili na začetek našega potepanja, ki se je izkazalo za pravo strokovno ekskurzijo, za kar se moramo zahvaliti naši vodički Marjanci. Za zaključek dopoldneva smo se v prijetnem lokalu, v gostišču na Loki, razvajali z njihovo kulinariko.
Hvaležni in zadovoljni za nova spoznanja in doživetja po našem lepem mestu, smo se vračali na avtobusno postajo. Vidimo se spet v septembru na vlaku. Tokrat za Ljubljano.
Martina Klobučar

Več fotografij Facebook Martina Klobučar

Sekcija za družabno dejavnost vabi svoje člane 

NA POTEPANJE PO NOVEM MESTU v četrtek, 18. avgusta 2022         

PROGRAM:

Odhod ob 9.00 uri iz avtobusne postaje Dolenjske Toplice v Novo mesto.

Iz avtobusne postaje v Novem mestu se bomo sprehodili čez leseni most pri Tušu in  na terasi gostišča Loka počakali lokalnega vodiča.

Ta nas bo ob 10.00 uri odpeljal po Zupančičevem sprehajališču ob reki Krki, s pogledom na stari Breg, do Kandijskega mostu, ko se nam bo odprl pogled na prenovljeni Glavni trg. Ogledali si bomo Rotovž, pa Frančiškanski samostan in cerkev, si vzeli čas za kavico v najljubšem lokalu, se razvajali s pogledi in razgledi po tlakovanem trgu.

Pot bomo nadaljevali  mimo Situle (nekoč Ribje restavracija), po ozkih ulicah do sodišča in Ragovega mostu in se vračali mimo Študijske knjižnice do Kapitlja in razgledne ploščadi (zadnja pridobitev Novega mesta), kjer bo zaključek vodenega ogleda.

Vračali se bomo okrog 12.00 ure, mimo Novega trga na Loko, kjer si boste lahko v gostišču privoščili okusno malico oziroma kosilo.

Na avtobusni postaji bomo spet ob 14.30 uri in se odpeljali proti domu.

Naredili si bomo lušten dan, se razvajali in uživali v našem Novem mestu, saj se je z leti kar veliko spremenilo.

PRIJAVE:  do 15.8.2022 na GSM Martina Klobučar,  prispevek za ogled cca 5,00 €  (znesek odvisen od števila udeležencev)

                                                                       Predsednik DUDT Dušan Kraševec

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja