Kultura

ROKODELSKA RAZSTAVA V ČRNOMLJU

Na pustno soboto, 22.2.2020, smo se zbrali rokodelci iz društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine v Črnomlju in pripravili razstavo svojih izdelkov. To je že 3. rokodelska razstava v naši PZDU. Tokrat je bilo DU Črnomelj gostitelj s pomočjo občine Črnomelj, saj se je dogodek odvijal v času, ko občina praznuje. Razstavo so pripravili skupaj s PZDU Dolenjske in Bele krajine. Razstavljala so društva upokojencev iz Črnomlja, Dolenjskih Toplic, Kočevja, Loškega potoka, Mirne peči, Mokronog- Trebelnega, Novega  mesta, Podgorja –Stopič, Prečne, Trebnjega, Velikega Gabra in Vinice.

Razstava je bila  v avli Kulturnega doma v Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj. V kratkem kulturnem programu je sodeloval pevski zbor DU Črnomelj, ki je zapel tri pesmi. Program sta popestrili  dve učenki OŠ Črnomelj s svojima recitacijama. Kulturni program je povezoval Štefan Misja .  Razstavo je odprl podžupan občine Črnomelj Dubravko Čengija. Nekaj pozdravnih in spodbudnih besed za nadaljnje delo so povedali  predsednik PZDU  Dolenjske in Bele krajine Dušan Kraševec, Branko Suhadolnik, vodja komisije za tehnično kulturo pri ZDUS in  Marija Turk, predsednica DU Loški potok. Branko Suhadolnik in Marija Turk sta nas pozvala naj se udeležimo decembra meseca Rokodelskih delavnic v hotelu Delfin v Izoli. Razstava je bila zelo bogata, razstavljeni izdelki pa  prelepi. Vsako DU je imelo svoj prostor za predstavitev izdelkov. Ogledali smo si pletarske izdelke, izdelke iz ličkanja,  panjske končnice, lesene pladnje, rožice iz das mase, najlona, krep papirja, kvačkane in iz leskovega furnirja. Prtički so bili kvačkani in vezeni. Razstavljene so bile različne voščilnice in še in še…… Predstavnice iz Novega mesta, Loškega potoka, in Kočevja so nas razveselile, ker so si nadele pustna pokrivala.

Ustvarjalke DU Dolenjske Toplice smo rade sodelovale na razstavi. Predstavile bi še več izdelkov, pa  smo imele premalo prostora. Ta  razstava je že naša druga kolektivna  razstava zunaj naše občine. Sodelovale smo na Srečanju partnerjev, izvajalcev, prostovoljcev in udeležencev Projekta VGC SKUPAJ in tokrat pod okriljem PZDU Dolenjske in Bele krajine. Pripravile smo 5 internih razstav (občni zbori,dnevi starejših) in  eno samostojno na občinski ravni .

Milica Lukšič

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja