Ustvarjalne delavnice

SOŽITJE MED GENERACIJAMI

V današnjem času se pogosto zavedamo pomena aktivnega sodelovanje v sožitju med generacijami na različnih področjih. Ustvarjalke društva upokojencev iz Dolenjskih Toplic se enkrat tedensko srečujemo in svoje ročne spretnosti predajamo druga drugi. Začutile smo, da bi bilo dobro te ročne spretnosti prenesti tudi na mlajše generacije. Jeseni 2022 smo se povezale z Osnovno šolo v Dolenjskih Toplicah. V dogovoru z ravnateljico, go. Andrejo Koščak, in učiteljico Heleno Jordan smo se pridružile učencem na ustvarjalnih delavnicah, ki so bile namenjene izdelovanju izdelkov za prednovoletni bazar. Dodatne spretne roke ustvarjalk so učencem pomagale izdelovati novoletne aranžmaje, voščilnice, dišeče vrečke iz blaga, novoletne obeske … kar na treh delavnicah. Ugotovile smo, da smo se na ustvarjalnih uricah drug od drugega veliko naučili, zato bi lahko z medgeneracijskim sodelovanjem lahko nadaljevali.

V februarju 2023 sem se pridružila učencem likovnega snovanje, ki ga vodi učiteljica Mateja Hočevar. Veliki skupini učencev sem delila svoje znanje in veščine pri izdelovanju hišic iz gline. Učenci so bili navdušeni nad rokovanjem z glino, saj so izrazili željo, da delavnico ponovimo, ker so se tu zelo sprostili in uživali. Še istega meseca je skupina ustvarjalk na delavnicah predstavila, kako se izdelujejo srčki in ptički iz umetne mase kot dekorativni izdelek. Ustvarjanje teh izdelkov je tako dečkom kot deklicam šlo hitro od rok. Z izdelki so obdarovali učitelje in vzgojitelje ob dnevu žena.

V aprilskem času smo bile ustvarjalke povabljene v šolo na delavnico, kjer smo otrokom delile veščine za izdelovanje rožic iz krep papirja. Učenci so hitro usvojili postopek za izdelovanje vrtnic in v dopoldnevu so ustvarili velik šopek rož.

Čas, ki ga z ustvarjanjem preživimo v medgeneracijskem sožitju, vsem prinese veliko pozitivnega. Ob druženju smo ustvarjalke začutile, da je prenašanje našega znanja in naših veščin na mlajše generacije pomembno, smiselno in tudi zabavno druženje. To nas osrečuje, zato bomo z ustvarjalnimi medgeneracijskimi delavnicami v šoli še nadaljevale z drugimi veščinami.

                                                           Darja Mrvar in ustvarjalke DU Dolenjske Toplice

Ana Truden, Nada Bobnar, Slavi Krakow in Terezija Kralj smo se udeležile medgeneracijskega sodelovanje z OŠ , 13. 4. 2023

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja