Kultura

SREČANJA LITERATOV NAŠEGA DRUŠTVA

V sončnem jutru 5. maja 2023 je bilo srečanje članov literarne sekcije Društva upokojencev Dolenjskih Toplic. Potekalo je v cvetličnem vrtu, v objemu vonjev pomladnih cvetic. Prisotni smo bili: Milica Lukšič, Anton Aš, Marija Pečaver Potočnik – Minka, Marija Tomažin – Micka, Slavica Strajnar in Marinka Primožič.

Uvodno besedo je imela Milica Lukšič, ki vodi sekcijo za kulturo pri Društvu upokojencev Dolenjske Toplice že od leta 2016. Pregledali smo, katere dejavnosti so bile že izpeljane v tem letu po programu dela sekcije za kulturo.

Seznanila je literate, katere pesmi in zgodbe so bile izbrane za objavo v Zborniku ob 70. obletnici društva. Anton Aš je dal pobudo, da se zamenja eno njegovo pesem, ostali člani so se strinjali z izborom.  Za razvedrilo je poskrbela Micka in recitirala eno svojo pesem. Slavica Strajnar bo pripravila skupino za skeče in nastop na pikniku društva.

Sklenili smo, da se bomo prijavili na aktualne razpise za pridobitev dodatnih sredstev za izvedbo programa – razpisi občine Dol. Toplice, ZDUS-a, republiški, …

Sledilo je načrtovanje delovanja sekcije po programu v letu 2023, prijave na srečanja literatov, likovnih ustvarjalcev, ustvarjalnih delavnic, tudi izven domačega kraja. Literati bomo sodelovali tudi na srečanjih literatov v drugih mestih po Dolenjski. UO DU bo odločal o literarnem večeru literarne sekcije  Snovanja iz DU Novo mesto v jeseni pri nas.

Likovne ustvarjalke se bodo morda udeležile Ex-tempore v Mirni Peči. Likovne kolonije v Izoli se bo v oktobru udeležila Vera Lukšič. Ustvarjalke ročnih del bodo sodelovale na Rokodelski razstavi PZDU  v Vinici, na delavnicah v Črnomlju in na prireditvah v Dolenjskih Toplicah.

Sekcija bo sodelovala tudi na prireditvah, kamor bodo povabljeni člani med letom.

Srečanje je potekalo v veselem vzdušju in ob zaključku smo se dogovorili, da se kmalu spet srečamo in predstavimo svoja ustvarjalna dela. Tako povezovanje je tudi  motivacija za ustvarjanje, zato vabimo k sodelovanju nove člane, ki se morda še niso upali predstaviti svojih pesmi, zgodb ali drugih oblik ustvarjanja.

                                                                        Zapisala in foto: Marinka Primožič

 

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja