Druženja

SREČANJE LITERATOV SENIORJEV

Pa nam je vendarle uspelo izpeljati literarni večer. Lani je bil odpovedan zaradi korone. Letos smo ujeli še kolikor toliko normalne razmere, čeprav je bil za obisk Avle  v KKC Dolenjske Toplice že potreben PCT test.

DU Dolenjske Toplice je povabilo na literarni večer literate seniorje sosednjih občin. Odzvali so se literati DU: Straža, Žužemberk, Semič in Dolenjske Toplice. Ustvarjalce je predstavila voditeljica literarnega večera Milica Lukšič. Literati so še sami predstavili svoje literarno delo. Iz Straže sta prišla Frane Umek in  Nace Mervar, iz Žužemberka Magda Kastelic Hočevar in Silva Mohorčič, iz Semiča Irena Mali, Blažka Tomaževič, Slavko Pavlakovič in Stane Golobič, naše društvo sta zastopali Marija Tomažin  in Minka Pečaver. Literati so prebrali po dve  pesmi, razen Magde Kastelic Hočevar, ki zaradi Parkinsonove bolezni težko govori, zato je odlomek iz proznega dela prebrala Ivana Pelko. Blažka Tomaževič je recitirala eno svojo pesem in eno pesem Sonje Štravs pesnice iz Semiča. Slavko Pavlakovič in Stane Golobič sta izvedla skeč na temo Koledar in priimki. Slavko je povedal še pesem Vremenska zmeda.

Prireditve sta se udeležila župan, Franci Vovk in predsednik DU Dolenjske Toplice in predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine, Dušan Kraševec, predsednica DU Straža in tudi pokrajinska koordinatorka projekta Starejši za starejše, Rozina Kum in predsednica DU Semič, Irena  Mali.  Nekaj vzpodbudnih besed sta povedala župan Franci Vovk in predsednik domačega društva Dušan Kraševec. Oba sta poudarila, da podpirata takšne prireditve, kjer se prikaže ustvarjalno delo. Prireditev so popestrile ljudske pevke Rožce in mlada pevka Ilona Čih Zupančič. Rožce so zapele tri pesmi, Ilona pa dve po svojem izboru. Ilona je učenka 5. razreda OŠ, ki rada in lepo poje. Prireditev so zaključile ljudske pevke Rožce. Predsednik DU Dušan Kraševec je podelil nastopajočim literatom skromna darila, ki so jih izdelale Ustvarjalke DU Dolenjske Toplice. Te se  že več let družijo in ustvarjajo v ustvarjalnih delavnicah.

Prireditev smo zaključili  druženjem. Bilo je lepo. Preživeli smo lep večer. Drugo leto je za organizacijo Srečanja literatov seniorjev na vrsti DU Straža. Naše društvo bo pripravilo prireditev znova  čez tri leta.

Milica Lukšič

 

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja