Društveni pohodi

DIVJI POTOK IN RAZGLEDNE STENE

Poletni dan je privabil kar 17 ljubiteljev hoje na društveni pohod ob Divjem potoku do razglednih sten. Pohod je bil objavljen na RIC Novo mesto v Tednu vse življenjskega učenja. Vendar kot običajno zunanjih udeležencev ni bilo.

Pohod je potekal iz Črmošnjic, po označeni učni poti ob Divjem potoku, ki s svojo lepoto navduši  vsakega. Potok tvori brzice, slapove, ob potoku veliko zelenja, tudi ciklam znanilk jeseni. Pečat pa v širši okolici potoka dodajajo ostanki kočevarskih vasi, številnih cerkva in pokopališč. Pričajo o življenju Kočevarjev, nekdanje nemško govoreče skupnosti, ki je tu kot najvzhodnejši del kočevarskega otoka živela od prvih desetletij 14.stoletja pa do začetka druge svetovne vojne. Pot nas vodi preko makadamske ceste, ki pelje na Pajkež, nato po označeni poti PZS do nekdanjega kočevarskega naselja Ašalic .

Nato preko prekrasne planjave, po makadamskih, gozdnih poteh do vrha razglednih sten(755m), kjer so čudoviti pogledi na Črmošnjiško dolino in Kočevski Rog. Sledil je krajši postanek,ob malici iz nahrbtnika, klepetu, obveznem fotografiranju. Povratek po gozdu, travnikih in deloma spet po makadamu preko Gabra, do Divjega potoka in do izhodišča v Črmošnjicah.

Vedno znova ugotavljamo, da je narava najboljša učilnica,najboljši zdravnik za vse tegobe. Njene zakonitosti je treba spoštovati in živeti v sožitju z njo, marsičesa nas uči, nas sprošča in vedno znova preseneča…..

Divji potok, biser med dolenjskimi biseri, je čudovit v vseh letnih časih! Pohod ni zahteven, po lepoti eden lepših in primeren za marsikoga.

Elica Pavlič

facebook Vida Sirk

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja