Društveni pohodi

TEŽKO PRIČAKOVANI PRVI LETOŠNJI DRUŠTVENI POHOD

TEŽKO PRIČAKOVANI…..DRUŠTVENI POHOD NA STRAŠKO GORO

Končnooo, to so besede vseh udeležencev prvega letošnjega društvenega pohoda, ki smo ga izvedli v skladu z navodili NIJZ, na Straško goro, na vzletišče Peter in po razgledni gori. V tem času smo hodili vsak po svojih poteh, na gibanje nismo pozabili, saj so na društveni strani številne objave posameznikov, o vzponih na dolenjske gričke. Je pa aktivnih članov še veliko več, vsak si najde svojim možnostim in veselju nekaj. Nekateri radi fotografiramo in objavljamo, drugi ravno tako hodijo v okolici doma, pa ne želijo objav. Važno je, da ne pozabimo na vsakodnevno gibanje za naše boljše počutje.

Izkoristili smo dovoljenje za druženje v številu desetih udeležencev po vseh navodilih in oblikovali dve skupini. S pohodom smo začeli v Dolenjskih Toplicah, tako da prevoza nismo potrebovali. Po poti zdravja ob Sušici, je vedno lepo, pa če greš vsak dan. Ob poti veliko pomladnega cvetja , narava se prebuja. Kljub mrzlemu jutru, je sonce že obsijalo vrh Straške gore in bilo je kot včasih. Veselja na obrazih ni bilo lahko skriti, pa zakaj bi ga, saj smeh je pol zdravje. Krenili smo strmo v hrib po znanih poteh, mimo mizice , postrezi si sam , pred zidanico Tisovčevih, ki tradicije niso pozabili. Strma pot nas pripelje do vzletišča Peter na višini 464 m. Vzletišče Peter je namenjeno za vzletanje jadralnih padalcev, hkrati pa je tudi priljubljena točka za pohodnike. Prizadevni člani Kluba za prosto letenje Kanja, s sedežem v Dolenjskih Toplicah, so s svojim prostovoljnim delom očistili planjavo in jo lepo uredili za varno vzletanje. Otvoritev vzletišča je bila leta 2005.

Na vrhu se nismo zadrževali dolgo. Pogled na Topliško dolino, Ljuben, Gorjance  ni bil najlepši. Ena skupina se je vrnila po isti poti na izhodišče, druga pa nad vinogradi, občudovala dolino ob reki Krki vse do Straže. Iz centra Straže je nas Frenk Markovič vodil po nam neznanih poteh, preko travnikov, po gozdu za Rumanjo vasjo, Gradiščem do Dolenjskih Toplic. Prehodili smo 13 km in uživali v lepem dnevu. Vsi smo enotni, hodimo tudi sami po svojih poteh,  a važno je druženje, ki nam manjka, da izmenjamo izkušnje, da spregovorimo, da se nasmejemo, da nam je lepše in lažje.

Upamo, da bodo pogoji za druženje ostali. 13. 4. 2021 gremo na Smuk, se vidimo, do takrat pazite na svoje zdravje!

(klik) Plan pohodov 

Elica Pavlič

vse fotografije

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja