Predavanja

DELAVNICA PRVE POMOČI

V sredo, 5. 2. 2020, je DU Dolenjske Toplice organiziralo delavnico prve pomoči, Vodila jo je Vida Novinec. V sejni sobi KKC Dolenjske Toplice se nas je zbralo štiriindvajset. Delavnica je bila organizirana,  ker bi radi  obnovili  znanje  prve pomoči  in se seznanili z nekaterimi novostmi. Posebej nas je zanimalo delo z avtomatskim  eksternim  defibrilatorjem ( AED ). Že kar nekaj defibrilatorjev je nameščenih po Dolenjskih  Toplicah in okoliških krajih. V samih Toplicah so štirje: pri recepciji hotela Balnea, pri ambulanti v Topliški vasi, pri vhodu na višjo stopnjo v OŠ Dolenjske Toplice in pred glavnim vhodom v KKC.  Nameščeni so tudi na gasilskih domovih v  Dobindolu, v Soteski in Podturnu ter na Muzeju Kočevarjev Staroselcev v Občicah.

Prva pomoč so vsa dejanja in postopki s katerimi rešujemo življenja ponesrečencev. Temeljne postopke oživljanja (TPO)  izvajamo pri osebi, ki je neodzivna,ne diha ali ne diha normalno. Gospa Novinčeva je prinesla s seboj lutko in AED za učenje. Najprej nam je razložila koga in kdaj oživljamo. Nazorno nam je razložila korake oživljanja. Ponesrečenca  položimo na trdo podlago. Nikoli ne oživljamo na postelji. Koraki oživljanja so: varen pristop, preveri odzivnost, sprosti dihalne poti, preveri dihanje, pokliči 112, 30 stisov prsnega koša, 2 umetna vpiha in AED. Lokacijo najbližjega AED mestu oživljanja nam lahko sporoči  zdravstveni dispečer na 112. AED je nameščen v omarici. Treba jo je odpreti in sneti aparat.  Vključimo ga  in sledimo govornim ali vizualnim navodilom. Pri delu z AED pazimo tudi na svojo varnost. Sam aparat opozori na to, kadar je  potreben električni sunek in je nevarno. Tedaj se ponesrečenca na smemo dotikati.

Predavateljica nas je povabila naj še sami vadimo na lutki oživljanje z AED. Nekaj najpogumnejših udeležencev je ponovilo temeljne postopke oživljanja korak za korakom.

Milica Lukšič

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja