Kultura

MINKA PEČAVER POTOČNIK, PREJEMNICA PRIZNANJA JSKD

JE SRCE, KI BIJE. JE ROKA, KI PIŠE.

To je naslov uvodnika v knjižico Lepota besede 16 – izbranih prispevkov literarnega natečaja Lepota besede 2021, ki ga je izbrala strokovna ocenjevalka Stanka Hrastelj.

V letu 2021 sta bila razpisana dva literarna natečaja za področje Dolenjske, Bele krajine in Posavja. V spomladanskem času je bil natečaj »V zavetju besede«, jesenskem pa “Lepota besede«. Minka Pečaver Potočnik je poslala svoji deli na oba natečaja. Na literarni natečaj V zavetju besede je prispelo 146 literarnih del ustvarjalcev starejših nad trideset let iz vse Slovenije. Zato so priredili Regijska srečanja. Srečanje za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje naj bi bilo v Brežicah v sredo 8. septembra. Potekalo je  preko aplikacije ZOMM. Literati so dobili od strokovnih selektorjev kritiko svojih del in nasvete za nadaljnje pisanje. Na regijskih srečanjih so izbrali literate za državno srečanje na gradu Rajhenburg.

Zaključna prireditev »Lepota besede« 2021 je bila v Črnomlju, 26. 11. 2021. To je bila že 16. prireditev te vrste. Na natečaj se je prijavilo 29 literatov.  Strokovna ocenjevalka Stanka Hrastelj je literatom podala svoje strokovno mnenje o njihovem literarnem ustvarjanju. Vsakemu posebej je povedala dobre in slabe stvari njegovega ustvarjanja. Minka je poslala na natečaj kratko zgodbo »Zaljubljena le tri ure« Mnenje strokovne selektorice o tej zgodbi pa je: »Eno najbolj pretresljivih zgodb je napisala Marija Pečaver. Zaljubljena le tri ure je kot napet film, ki ti še dolgo odmeva v spominu. Zgodba je dobro zgrajena. Bralca zna pritegniti in ga posrkati v dogajanje. Deluje kot pripovedovanje v živo. Eden  najbolj unikatnih slogov proznega pisanja, kar sem jih kdaj brala«.

Zvečer je potekala zaključna literarna prireditev. Člani gledališke skupine ZIK Črnomelj so prebirali pesmi in odlomke proznih del izbranih avtorjev. Za glasbeno popestritev je poskrbel Triov B in C.

Na obeh natečajih je prejela Priznanje JSKD za sodelovanje. LIKUS pa ji je podelil zahvalo za 20 let objavljanja svojih literarnih stvaritev v LIKUS-ovem zborniku.

Milica Lukšič

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja