Društveni pohodi

POHOD PO JURČIČEVI POTI

  1. POHOD PO JURČIČEVI POTI – 5. MAREC 2022

Pohod po Jurčičevi poti v Občino Ivančna Gorica je minula leta privabil več tisoč udeležencev iz vseh koncev Slovenije, ki so se iz starega mestnega jedra Višnje Gore podali po Jurčičevi literarni poti vse do pisateljeve rojstne Muljave.  Letos  je bil  pohod ponovno organiziran, iz Višnje gore do Muljave, lahko do izvira   Krke, vse do Krške jame in vasi Krka, kamor je Jurčič hodil v šolo. Pohoda se je udeležilo tudi pet predstavnikov našega društva, ki so uživali na poti, polni kulturne in naravne dediščine o katerih je pisal Josip Jurčič. Kot običajno je pot potekala iz Višnje gore, mimo gradu Turn, vasi Pristava, Zavrtač do Polževega , mimo cerkvice Sv. Duha, Malih Viher, cerkve Janeza Krstnika, čez Oslice do Muljave.

Za pohodnike so  organizatorji pripravili več spremljevalnih dejavnosti. Obiskovalce sta na startu poleg polža pozdravila kranjska čebela, ki je svoj dom nedavno dobila v novi turistični znamenitosti Hiša kranjske čebela. Tudi letos so bili ob poti za obiskovalce brezplačno odprti vsi kulturni in verski objekti (prenovljena cerkev sv. Duha na Vrhu nad Polževem, Krška jama, Jurčičeva domačija, …). Jurčičeva domačija je bila odprta za pohodnike, vendar brez množične prireditve. Žigosanje je potekalo na startu v Višnji Gori ter ob poti na Zavrtačah, Polževem, na Krki in Muljavi.

Pohod po Jurčičevi poti je vedno nekaj posebnega in že neštetokrat smo se ga udeležili, morda naslednje leto v večjem številu.

Elica Pavlič

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja