Društveni pohodi

POHOD NA SMUK

DRUŠTVENI POHOD NA SMUK 8. 3. 2022

8. marec, dan žena in težko pričakovani društveni pohod na 547 m visoko planoto nad Semičem, s prelepim pogledom do Kleka, Mirne gore, na Belo Krajino, je privabil lepo število pohodnikov, kar 26 se nas je zbralo v Rožnem dolu. Če ne zaradi Smuka, pa gotovo zaključka v turistični kmetiji in ribogojnici Plut-Malnar v Rožnem dolu z odličnimi postrvmi in ostalo ponudbo. Verjetno je oboje prava izbira za lep marčevski dan.

Smuk, predstavlja lovcem, športnikom rekreativcem in ljubiteljem narave priložnost za sprostitev, vzletišče jadralnih padalcev in zmajarjev pa privablja ljubitelje tega športa iz cele Slovenije. Smuk naj bi dobil ime po roparjih, ki so po opravljenem delu smuknili v njegove gozdove. Na Smuk smo kot običajno krenili strmo po cesti do Pribišja, idilične vasice in nadaljevali po gozdnih poteh do vrha. Vrh je čudovita planota, na kateri je cerkev Sv. Lovrenca, Lovski dom in ruševine gradu. Smuk ali Smočki grad z obzidjem so sezidali posestniki gradu Semenič v prvi polovici 16. stoletja. Utemeljitelj Smuka je bil očitno Oton Semenič, izpričan v listini ob delitvi semeniške posesti iz leta 1541. Grad in okolica sta veliko trpela od napadov Turkov in Uskokov. Veliko lastnikov se je menjalo, po tradiciji so bili znani po svoji krutosti. Danes so le ruševine, porasle s trnjem in podrastjo..V bližini je bila pristava Turn.

Pod mogočnim hrastom je lovski dom, kjer nas oskrbnik in njegov kuža pričakata z dobro kavico in pijačo. Po počitku pa nazaj po isti poti, do izhodišča in na odlične postrvi v ribogojnico in kmetijo, kjer se je razvil prijeten klepet , ki priča kako zelo smo pogrešali druženje v naravi, pa tudi za dobro obloženo mizo.

Elica Pavlič

 

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja