Spoznajmo Dolenjsko

POHODI SPOZNAJMO DOLENJSKO 2022


2022


Spoznajmo Dolenjsko Uršna sela

Tokrat smo se odpeljali v sosednjo občino natančneje krajevno skupnost Uršna sela. Naselje se razprostira ob vznožju hriba Ljuben in lokalni cesti Novo mesto – Črnomelj. Vas ima železniško postajo, cerkev in gasilski dom, kjer je bilo zbirno mesto. Zbralo se je preko 200 pohodnikov, iz našega društva pa kar 20.
 
Po nagovoru predsednice društva in župana smo krenili na pot. Spustili smo se proti vasi Dobindol in nadaljevali po nezahtevni gozdni poti do Kočevarske vasi Pleš in naprej na Travni dol. Tam je bil postanek z okrepčilom in malico.
 
Po krajši predstavitvi zgodovine Kočevarjev je sledila himna in obvezno fotografiranje, ter povratek na izhodišče. 
 
V decembru pohod spoznajmo Dolenjsko odpade.
 
Ljubica Klobučar

Kot že običajno se pohodniki upokojencev zberemo na določenem mestu, tokrat je bil zbor pri lovski koči Trebelno. Pot nas je vodila do spomenika Gubčeva brigade, Čilpaha in Britovšek gore. Nadaljevali po Raduljskem hribovju do Gornjega Zabukovja. Po krajšem postanku smo se povzpeli na hrib Zagorica, kjer je razgledna točka. Od tu pogled seže po slovenskih vrhovih, žal tokrat so bili zaviti v meglo. Pot smo nadaljevali do cerkve Svetega Križa od tam pa do izhodišča pri lovski koči.

Ponovno se vidimo 15. novembra na Uršnih selih. Odhod iz parkirišča Balneja ob 8.30 uri.

Ljubica Klobučar


Škocjan, 20. 9. 2022

16. 8. 2022, pozdrav iz krajinskega parka Lahinja

V torek 19. junija je pohod potekal v občini Trebnje. Zbralo se je okoli 150 pohodnikov, iz našega društva 9. Zbrali smo se na Pljuski, pot pa nadaljevali do Jurjeve domačije, ki kulturna zanimivost v občini iz sredine 18. stoletja. Domačija je pomembna za poznavanje kmečkega prebivalstva na kmetiji v preteklosti.
Nadaljevali smo po gozdni poti, po kateri je urejena trim steza. Šli smo mimo hiše v kateri se je rodil fizik Ignacij Klemenčič. Raziskoval je na področju elektrike in magnezija. Znan je po natančnem merjenju svetlobne hitrosti.
Zavili smo v Laško dolino po kateri teče reka Temenica. Ob našem obisku je bila struga suha. Na gozdni jasi smo imeli 15minutni postanek, se malo okrepčali in pot nadaljevali do cilja.
Naslednji mesec se vidimo v Dragatušu.

Ljubica Klobučar

19. 7. 2022 Trebnje

V torek, dne 21. 6. 2022 je pohod potekal po Paradajzarjevi poti, ki ga je organiziralo društvo upokojencev Stopiče. Začeli smo z pozdravnim nagovorom grofa Paradajzarja, si ogledali cerkev Marije Device Tolažnice žalostnih in spoznali nekaj zanimivosti iz njene zgodovine. Pot nas je vodila po 8 km dolgih poljskih in gozdnih poteh. Ustavili smo se pri dirkališču formule, kjer so nam prikazali dirko.

Polni lepih vtisov in željo po ponovnem srečanju smo zapeli pohodniško himno. 
Ljubica Klobučar

17. 5. 2022 – Bil je lep pohod po Kočevju. Ljubica Klobučar

Spoznajmo Dolenjsko stran PZDU

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja