Druženja,  Humanitarnost

ZAKLJUČNI SESTANEK PROSTOVOLJCEV

ZAKLJUČNI SESTANEK PROGRAMA STAREJŠI ZA STAREJŠE
 
Dne 18. 12. 2023 se je zbralo 32 prostovoljcev na zaključnem sestanku Društva upokojencev Dolenjske Toplice Programa Starejši za Starejše v Gostilni Pri Hendriku v Loški vasi.  Ker je bil naš predsednik žal odsoten, je prisotne pozdravil namestnik predsednika g. Jože Lukšič. Posebej smo pozdravili g. župana Franca Vovka, ki se nam je pridružil. 
 
G. Lukšič je na kratko predstavil program Starejši za starejše. Povedal je, da v okviru Društva upokojencev Dolenjske Toplice poteka program »Starejši za starejše« že 17 let. Večina starejših v Sloveniji si želi preživeti starost doma, zato se je  razvil projekt medsebojne pomoči starejših, da bi lahko čim dlje ostali v domači oskrbi. Program je namenjen vsem starejšim občanom od 69 let, ki živijo doma in ugotavljanju njihovih potreb po vseh vrstah pomoči na domu. To pomoč jim organiziramo v okviru DU in ob sodelovanju z vladnimi in nevladnimi organizacijami. Vsi izhajamo iz načela: Danes bom jaz pomagal tebi, jutri bo kdo mlajši pomagal meni.  Slavica Strajnar sem podala poročilo o delu v letu 2023. Poudarjeno je bilo, da v programu pri delu pridno pomaga 38 prostovoljcev, vključno s prostovoljnimi šoferji, na kar smo zelo ponosni. V okviru DU nudimo različne oblike pomoči vsem, ki so pomoči potrebni in sicer: druženje, sprehodi, pomoč pri hišnih opravilih, dostava iz trgovine, prevoz k zdravniku in po raznih nujnih opravkih, družabne igre, pogovori, telefonski pogovori,  dostava humanitarnih paketov in drugo. Ugotavlja se, da smo prostovoljci v letu 2023  obiskali 292  občanov in opravili  623 obiskov (prvih in ponovnih). Opravljenih je bilo 534 različnih pomoči, ki smo jih nudili prostovoljci  130 občanom.  Na novo smo obiskali in anketirali 22 občanov starejših nad 69 let. Dejstvo je, da je večina starejših, ki so deležni našega obiska ali kakršnekoli  pomoči zelo vesela predvsem pa neizmerno hvaležna. Prostovoljci smo bili poleg tega prisotni na pokrajinskem srečanju prostovoljcev, katerega soorganizator je bilo tudi naše DU. S prostovoljci DU Dvor in DU Straža smo dne 7. 6. 2023 organizirali in se udeležili predavanja o nasilju nad starejšimi. Predavala je Amalija Šiftar, izobraževalka preko ZDUS-a.
Informacije s terena, ki jih posredujejo prostovoljci programa Starejši za starejše, so dragocen vir za še uspešnejše delo na področju skrbi za čim daljše in kvalitetnejše bivanje na svojem domu. Pomembno je tudi, da je program Starejši za starejše, v katerem sodeluje na nivoju države 3500 prostovoljcev, v letu 2023 prestal postopek obnovitve strokovne verifikacije in da je  ZDUS prejela verifikacijsko listino za program Starejši za starejše. 
Prizadevamo si, da bi bil program bolj prepoznaven, torej, da vsakdo spozna kaj je namen tega programa in da starejši na terenu čutijo njegov obstoj. 
Pozdravil nas je župan Franc Vovk in pohvalil naše delo. Prosili smo ga, če lahko razloži strategijo predvidenih varovanih stanovanj. Pojasnil je, da bo slovenski investitor GH Holding v Dolenjskih Toplicah gradil varovana stanovanja. Podrobnosti projekta še niso povsem znane, v osnovi pa bo šlo za centralni objekt in več manjših bivalnih enot. V ta namen je podjetje že kupilo potrebna zemljišča v območju OPPN Na kamenju oziroma na Močilah, ki pa bo verjetno tudi nekoliko spremenjen in na to območje bo verjetno umeščen tudi trgovski center in avtobusna postaja. Žal pa ob tej razlagi nismo zaznali nekih bistvenih ugodnosti za starejše občane Dolenjskih Toplic.
 
Štef Ivekovič je povedal, da trenutno deset šoferjev (ob koncu poletja se je ekipa povečala za tri) opravlja prevoze »Pelji me prosim«. V letu 2023 je bilo opravljenih nekaj manj kot 200 voženj. V mesecu marcu so se udeležili predavanja Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu. V mesecu aprilu je ekipa šoferjev sodelovala pri sekanju pirhov in zasedla 2. mesto. Prav tako so  oktobra sodelovali na prireditvi Topliško jabolko v pripravi jabolčno-medenega kotlička in zasedli 1. mesto. Skupaj s članom DU in  »pripravnikom« so prostovoljni šoferji organizirali delovno akcijo na poplavnem območju, Nazarje.
 
G. Šmid je izpostavil, da je vozilo za opravljanje prevozov za potrebe »Pelji me, prosim« povsem neprimerno, ker je veliko starejših težje gibljivih, bolnih… Župan Franc Vovk pa je zagotovil, da bo do marca, najpozneje aprila 2024 nabavljeno novo, primernejše vozilo za te potrebe, ker se je izkazalo, da je povpraševanje po teh storitvah večje od pričakovanih.
 
Milica Lukšič je pojasnila, da bodo v okviru projekta Simbioza Skupnost na OŠ Dolenjske  Toplice za naše  DU izvedli medgeneracijske delavnice digitalnih veščin. Delavnice bodo izvajali učenci višjih razredov in učitelji, vsebino pa bodo prilagodili glede na znanje in potrebe udeležencev (upravljanje mobilnih naprav, delo z računalnikom, oblikovanje fotografij, besedila, pošiljanje sporočil… Okvirni termini so v januarju: 19.1. 2024, 26.1. 2024, 2.2. 2024, 9.2. 2024, 16. 2. 2024. Ura izvedbe je: 12.45 do 14.30. Informacije in prijave: Milica 031794670 ali e-mail: milica.luksic@gmail.com. Ob prijavi napišite ali povejte kaj bi se radi naučili.
Zahvalili smo se za dosedanje delo in vložen trud vsem prostovoljcem, predvsem pa Mariji Pečaver Potočnik in Betki Gimpelj, ki sta po dolgoletnem delu prenehali z delovanjem. Zahvaljujemo pa se tudi Občini in g. županu za vso pomoč pri izvajanju projekta.
 
Ob zakuski je sledilo prijetno druženje s pridihom domačnosti. Lepo je bilo in upam, da bomo v prihodnje še bolje sodelovali.
 
Koordinator projekta                                                                                                           
Slavica Strajnar                       
 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja