Spoznajmo Dolenjsko

POHODI SPOZNAJMO DOLENJSKO 2023

Vabila na pohode objavljena TUKAJ

________________________________________

17. 1. 2023 DU Šentjanž
21. 2. 2023 DU Novo mesto

Lepo vreme nas vabi v naravo.

16 pohodnikov našega društva upokojencev se je udeležilo pohoda po Novem mestu, ki ga je organiziralo tamkajšnje društvo. Zbrali smo se pri gostišču na Loki. Po nagovoru predsednice društva smo pot nadaljevali po peščeni sprehajalni poti ob reki Krka do Bršljina in preko Marofa po Rozmanova ulici do cerkve Sv. Nikolaja. Med domačini znana kot Kapiteljska cerkev. Kapitelj je eden najstarejših in najlepših znamenitosti Novega mesta. Cerkve stoji vrh griča nad starim mestnim jedrom in je vidna daleč na okoli. V njenem zvoniku je razgledna ploščad. Na katero vodi notranje stopnišče vse do vrha stolpa z zvonovi, kjer je moč občudovati vse strani Novega mesta, Trško goro , Gorjance s Trdinovim vrhom, mestno jedro ter Marof in širšo okolico. Nadaljevali smo do Glavnega trga, kjer je sledil krajši postanek nato pa nadaljevali pot do izhodišča.
Uživali smo v lepem vremenu in prijetnem druženju.
Lepo vabljeni v torek, dne 21. 3. 2023 na pohod, ki ga organizira naše društvo, zborno mesto ob 8h na parkirišču Balneja.
Ljubica Klobučar

Fotografije Elica Pavlič

21. 3. 2023 DU Dolenjske Toplice

Prispevek

18. 4. 2023 DU Prečna

Prispevek  –  fotografije 

16. 5. 023 DU Otočec

POHOD V DEŽJU

Tretji torek v mesecu je dan, ko je na vrsti pohod Spoznavajmo Dolenjsko. Po vrsti je že 71. pohod. Pohod je organiziralo DU Otočec. Zbralo se je okoli štirideset pohodnikov iz našega društva žal samo eden. Skromna udeležba je bila zaradi hladnega in deževnega vremena. Kljub slabemu vremenu smo se z dežniki pogumno podali na pot. Dež dobrega razpoloženja ni pokvaril. Hodili smo po asfaltni cesti mimo šole, do vasi Jelše in naprej po makadamski poti do kmetijske šole na Bajnofu.
Sprejela nas je ravnateljica. Povedala nam je njeno zgodovino in današnje delovanje današnje šole.
Nadaljevali smo do vznožja Trške gore, kjer je nekdaj stal grad Bajnof. Dvorec je bil prvič omenjen v 13. stoletju, ko so stiški menihi pozidali vinski dvor imenovan Weinhof. Klet je bila takrat največja na Dolenjskem. Do druge svetovne vojne je bila na Bajnofu vinogradniška šola, kjer so se stoletja šolali najboljši dolenjski vinogradniki. Med vojno je bil dvorec požgan po vojni pa porušen. Danes je vidnih le nekaj ostankov.
Zadovoljni da smo kljub dežju prehodili košček naše lepe dežele vrnili na izhodišče.
Ljubica Klobučar

20. 6. 2023 DU Mali Slatnik

Čas hitro teče in že smo na polovici naših pohodov. Pozdravilo nas je sončno jutro. Odpeljali smo se na Mali Slatnik do Amigo bara, kjer je bilo zborno mesto pohodnikov. Po krajšem pozdravu smo se podali na krožno Machovo učno pot v smeri proti Velikemu Slatniku. Po nekaj metrih asfaltne ceste, preidemo na dobro označeno, lahko gozdno pot. Pot nas je vodila do studenca Mrzliček in naprej ob Slatenskemu potoku s pritoki po prekrasnem gozdu do Angelskega studenca, ki priteče na dan izpod Velikega hriba med dvema skalama in se po nekaj metrih izliva v potok. Lepoto Machovega hriba čuva naravna skulptura z mahom poraščen obraz stalnega prednika. Po kolovozni poti prispemo do sotočja treh studencev, kjer so nas pričakali gostitelji z machovimi polpeti in pijačo. Prijetno druženje smo zaključili s pohodniško himno.

Ljubica Klobučar

18.07.2023 DU Brusnice 

Na 73.pohod po Dolenjski smo se odpeljali v Brusnice, najbolj urejeno KS V mestni občini Novo mesto. Razprostira se med reko Krko in Gorjanci. Bližina Krke griči z vinogradi, gozdovi, polja in travniki naredijo pokrajino čudovito. Sprehodili smo se do skulpture Vstajenja, delo kiparja Andreja Ajdiča. Največji kip Jezusa na Dolenjskem visok 6 5m,narejen iz rostfreja. Nadaljevali pot do vodnega rezervoarja in oddajnika, kjer je čudovit pogled na Trško goro in vse do Trdinovega vrha. Čez travnik prispemo do nasada česen in skozi gozd do smučišča, kjer je sledil krajši postanek. Nadaljevali smo do Malih Brusnic, prečkali cesto in po makadamski cesti skozi gozd vse do izhodišča. . Pridne gospodinje so nas pričakali s sladkimi dobrotami in hladno pijačo. Sledilo je petje in povabilo na naslednji pohod, ki bo 22 avgusta v Gaberje.

Ljubica Klobučar

22.08.2023 DU Gaberje

Mesec avgust je čas dopustov. Večina ga preživi nekje ob vodi in hladni senci.
Štirje člani našega društva pa smo se odpeljali na pohod v Gabrje, vasico pod Gorjanci. Zbrali smo se pri kulturnem domu. Nagovoril nas je predsednik tamkaajšnega društva in predsednik KS Gabrje. Na pot smo krenili po poljskih in makedamskih poteh vse do Pangrč grma in gozda, kjer je sledil krajši postanek. Ob šumenju potoka smo lahko opazovali njegovo lepoto dreves, dišečih ciklam in navžili čistega zraka. Nadaljevali preko Gabrske gore nazaj v vas. Ustavili smo se ob gasilskem muzeju, nadaljevali mimo spomenika NOB vse do izhodišča. Sledilo je običajno druženje.

Ljubica Klobučar

drustva.posrcumlad.si/gabrje

19.09.2023 DU Veliki Gaber

Septemberski pohod je organiziralo DU Veliki Gaber v občini Trebnje. V okolici je veliko gozdov, predvsem gabra, po katerem je naselje dobilo tudi ime.
Člani našega društva smo se tokrat zbrali na železniški postaji v Novem mestu. Z vlakom smo se odpeljali v Veliki Gaber. Na postaji nas je pričakal redar tamkajšnjega društva, ki nas je pospremil do zbirališča pri gasilskem domu. Zbralo se je okoli 140 pohodnikov. Ker je močno deževalo, se nismo podali na pohod. Ostali smo na zbirnem mestu, se družili in sladkali. Dopoldne so nam popestrili učenci domače šole s plesom, recitacijami in harmoniko. Kljub deževnemu vremenu je dan minil v čudovitem vzdušju.

Ljubica Klobučar

fotografije

17.10.2023 DU Šentjernej

OREHOVICA Z OKOLICO
V hladnem jesenskem jutru nas je zbralo 16 pohodnikov. Odpeljali smo se v občino Šentjernej, ki se ponaša z bogato zgodovino in čudovitimi kraji. Znan je po tradicionalnih konjskih dirkah, žegnanju konj, pridelavi cvička, mesečnem sejmu, po Jernejevem in še bi se našlo.
Naš cilj pa je bil pohod, ki ga je tamkajšnje DU organiziralo v Orehovici. Zbrali smo se pri gasilskem domu. Nagovoril nas je predsednik tamkajšnjega društva, župan in maskota šentjernejski petelin.
Sprehodili smo se po vinski gorici Kira. Uživali smo v lepoti narave in svežem zraku. Ob prijetnem klepetu je čas hitro minil in že smo v vasi Mihovo. V nadaljevanju nas je pot vodila skozi gozd v Cerov log do gradu Prežek, ki je bil sezidan v 12. stoletju. Med drugo svetovno vojno pa so ga partizani požgali. V gradu so se zbirali sami pomembni možje med njimi tudi slovenski literati kot so Trdina, Prešeren in drugi.
V gradu naj bi bila napisana tudi Zdravljica. Članica tamkajšnjega DU nam je prebrala svojo pesem in povedala anekdoto o Prešernu.
Po krajšem postanku smo pot nadaljevali do izhodišča.
Veseli dobro preživetega dne smo si zaželeli vse dobro do naslednjega snidenja.

Ljubica Klobučar

več fotografij

21.11.2023 DU Kočevje

DO RUDNIŠKEGA JEZERA

V deževnem jutru smo se zbrali na že običajnem mestu. Z avtomobili smo se odpeljali na pohod v Kočevje. Če ravno je bilo deževno vreme se je zbralo 170 dobro razpoloženih pohodnikov.
Pot nas je vodila do župniške cerkve sv. Jerneja, ki je največja v Novomeški župniji. Njeno zgodovino nam ne predstavil tamkajšni duhovnik.
Nadaljevali smo do rudniškega jezera. Jezero je nastalo v rudniški kotanji v kateri so kopali rjavj premog. Okoli jezera je speljana 3 km dolga naravoslovna učna pot. Je odličnk zatočišče za različne vrste ptic in rastlin. V poletnih mesecih jezero omogoča plavanje, potapljanje, jadranje in ribolov, pozimi, ko zamrzne pa drsanje.
Žal zaradi razmočene poti okoli jezera nismo prehodili. Vrnili smo se do sedeža tamkajšnega društva upokojencev. Na prostoru balinišča nas je čakala pogostitev.
Kljub slabemu vremenu ne obupajmo, tudi v tem je poseben čar.
Vabljeni 19. decembra na zadnji pohod v tem letu v Stopiče.
Ljubica Klobučar

več fotografij – foto Silvester Kulovec

19.12.2023 DU Stopiče ob.9.uri

Pohodniki našega društva se dobimo ob 8. uri na parkirišču Balneje v Dolenjskih Toplicah. Z vozili se odpeljemo na start. Za prevoz poskrbi vsak sam.

Info: Vodja pohoda: Ljubica Klobučar, 031 366 939 ljubicaklobucar9@gmail.com

Loading

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja